DUMAVA: Veelgestelde vragen
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA).
Vragen over aanvragers DUMAVA
Nee, alleen eigenaren van maatschappelijk vastgoed kunnen DUMAVA aanvragen. Erfpacht telt ook als eigendom.
U kunt DUMAVA aanvragen per adres of per kadastrale aanduiding. U kunt dus als organisatie meerdere aanvragen indienen.
U dient per adres een aanvraag in. Als u meerdere adressen bezit, dient u dus meerdere aanvragen in.
Een organisatie is een onderneming als deze economische activiteiten uitvoert als hoofdactiviteit. 'Economische activiteit' betekent hier het leveren van goederen of diensten tegen een vergoeding. Gemeenten en scholen zijn bijvoorbeeld geen ondernemingen.
Let op: onder deze definitie gelden de meeste zorginstellingen als onderneming.
Wanneer de onderneming meer dan 250 medewerkers heeft óf de omzet van de onderneming meer dan 50 miljoen is, dan is er sprake van een grote onderneming en mag er maximaal 30% subsidie verleend worden.
Dit hangt ervan af wie de eigenaar is van de gebouwen. Als de gemeente eigenaar is van de sportvastgoedaccommodatie kan deze gebruik maken van Dumava. Is de club zelf eigenaar? Dan kunnen zij gebruikmaken van de BOSA regeling.
Vragen over verduurzamingsadvies
Om aan te vragen voor losse maatregelen heeft u een energie-advies nodig. Dit energie-advies hoeft niet opgesteld te zijn door een gecertificeerd bureau.
Vraagt u aan op basis van een Maatwerkadvies, dan moet dit Maatwerkadvies voldoen aan de BRL9500-MWA-U of de BRL9500-04 en opgesteld zijn door een gecertificeerd EP-U-maatwerkadviseur. Is het Maatwerkadvies opgesteld voor 1 juli 2023? Dan mag het advies zijn opgesteld door een gecertificeerd EP-U adviseur.
Een portefeuilleroutekaart geldt ook als energie- of maatwerkadvies als deze voldoet aan de voorwaarden uit bijlage 1 van de DUMAVA regeling of wordt aangevuld om aan deze voorwaarden te voldoen. Vraagt u subsidie aan voor een integraal project? Dan vult u de portefeuilleroutekaart aan met
1. een berekening van het energielabel van de huidige situatie en
2. een berekening van het energielabel van de eindsituatie.
Na het uitvoeren van de maatregelen laat u een definitief energielabel opstellen en registreren.
U krijgt geen subsidie voor het opstellen van de portefeuilleroutekaart.
Vragen over verduurzamingsmaatregelen
Deze vormen van isolatie vallen allemaal onder dezelfde categorie C.2; dit behandelen wij als één maatregel.
Ja, dat kan. Alle maatregelen bij een integraal project die bijdragen aan een verbetering van de energieprestatie komen in aanmerking voor subsidie. Tenzij de maatregelen verplicht zijn volgens de Energiebesparingsplicht.
Nee, om in aanmerking te komen voor 40% subsidie moet u aan 2 eisen voldoen:
1. U moet minimaal verduurzamen naar de renovatiestandaard én
2. U moet minstens 3 labelstappen maken.
In dit geval maakt u 2 labelstappen, en dat is niet genoeg voor een integraal project.
Nee, het laten opstellen van een energieadvies of energielabel telt niet als maatregel.
Er kan dan gekozen worden voor losse maatregelen. In plaats daarvan kan u ook subsidie aanvragen voor een integraal project in het deel van het gebouw dat labelplichtig is. Het Maatwerkadvies en de te nemen maatregelen hebben dan betrekking op dit deel van het gebouw.
Vragen over projectkosten
Het is niet verplicht om uw begroting te onderbouwen met offertes. Deze optionele onderbouwing kan wel de beoordeling van uw aanvraag versnellen en vragen voorkomen.
De aftoppingsbedragen zijn exclusief btw. Als uw organisatie niet btw-plichtig is, dan mag u de kosten inclusief btw indienen. De aftoppingsbedragen worden dan verhoogd met het percentage btw.
Vragen over monumenten
Zowel Rijksmonumenten, provinciale monumenten als gemeentelijke monumenten komen in aanmerking voor DUMAVA subsidie.
Om DUMAVA aan te vragen voor een integraal verduurzamingsproject is een DuMo-advies (niveau 3) verplicht. Voor losse maatregelen is een DuMo-advies niet verplicht.
Om een integraal project aan te vragen voor een monument gebruikt u code P.3 op de DUMAVA Maatregelenlijst.
De gekozen maatregelen moeten samen leiden tot een verbetering van de energieprestatie van het monument. Het primaire energiegebruik moet ten minste 20% lager worden door het project. U laat dit zien met een berekening.
Overige vragen
U vraagt subsidie aan voordat u start met de verduurzamingsactiviteiten of een contract tekent met een aannemer.
Na het uitvoeren van de verduurzamingsmaatregelen waarvoor u subsidie heeft aangevraagd, moeten de elektra- en gasaansluiting gekoppeld zijn aan een slimme meter.
In dat geval verdeelt u de investeringskosten van de gezamenlijke installaties over de verschillende gebouwen. Bijvoorbeeld als percentage van het thermisch vermogen dat elk gebouw gebruikt. Het deel van de investeringskosten dat betrekking heeft op uw gebouw, neemt u mee in de aanvraag.
Om maximaal 40% subsidie aan te vragen voor een integraal verduurzamingsproject, moet een project leiden tot een ‘hoge energieprestatie’. Wat telt als een hoge energieprestatie is vastgelegd in de renovatiestandaard en verschilt per gebruiksfunctie. Welk energielabel uw gebouw nodig heeft om de renovatiestandaard te behalen, vindt u terug in de tabel onder Integraal Verduurzamingsproject. Wanneer u een energielabel laat opstellen, wordt op het energielabel vermeld of het gebouw voldoet aan de renovatiestandaard.
Nee, u kunt alleen DUMAVA subsidie aanvragen voor bestaand maatschappelijk vastgoed. Voor de uitbouw krijgt u daarom geen subsidie. Bij gedeelde installaties moet u een splitsing maken in de investeringskosten om DUMAVA aan te vragen.
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties