DUMAVA: Veelgestelde vragen
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA).
U kunt uw aanvraag indienen vanaf 18 september om 9:00 uur. Op de dag dat het maximale subsidiebedrag wordt bereikt, sluit de openstelling om middernacht. Het maakt voor een eventuele loting niet uit of u die dag uw aanvraag om 9:00 uur of 15:00 uur indient. Als het maximale subsidiebedrag niet wordt bereikt, wordt de aanvraag op 31 december 2024 gesloten.
Dit jaar is het mogelijk om vanaf 4 september 2023, 2 weken voor de openstelling, een conceptaanvraag klaar te zetten in de digitale aanvraagomgeving Mijn RVO. Op deze manier bereidt u zich beter voor op uw aanvraag. Op de dag van openstelling hoeft u deze dan alleen nog in te dienen.
De DUMAVA-subsidie valt onder de algemene vrijstellingsverordening. Dit houdt in dat u als aanvrager een verklaring moet ondertekenen dat u voldoet aan de algemene groepsvrijsstellingsverordening (agvv).
Heeft u DUMAVA aangevraagd in 2022? Dan hanteren wij de de-minimisverordening voor kosten die u maakt voor:
- energieadvies;
- duurzaam monumenten advies;
- integraal maatwerkadvies;
- integraal Breeam-NL-advies;
- integraal GPR Gebouw-advies.
Vraagt u de DUMAVA aan in 2023? Dan zijn deze advieskosten gerechtvaardigd op grond van de algemene groepsvrijstellingsverordening (agvv).
Binnen DUMAVA wordt de maximale steunintensiteit gegeven dat volgens de algemene groepsvrijstellingsverordening mag.Dit staat ook in de Staatscourantpublicatie van DUMAVA. Het betekent dat de subsidie eigenlijk niet met een laag-rente lening gecombineerd kan worden. Dit geldt alleen voor dezelfde verduurzamingsmaatregelen.
Vraagt u voor andere verduurzamingsmaatregelen DUMAVA aan dan waarvoor u de laag-rente lening heeft ontvangen? Dan is combinatie wel mogelijk tot aan het maximale subsidiebedrag. Bij DUMAVA is dat maximaal 35% van de projectkosten (bij een integraal verduurzamingsproject) en € 2,5 miljoen per gebouwde onroerende zaak, of 50% in geval van advieskosten.
Ja, DUMAVA mag u combineren met de SDE+(+). Wanneer u uw DUMAVA subsidieaanvraag indient, geeft u in het online aanvraagformulier aan dat u ook de SDE+(+) heeft aangevraagd voor uw maatschappelijk vastgoed.
Als u deze 2 regelingen combineert, kan het zijn dat u minder subsidie ontvangt vanuit DUMAVA. Dit hangt af van verschillende factoren en verschilt daarom per situatie. U leest hier meer over de SDE+(+) korting.
Ja dat kan, maar alleen als de subsidieaanvraag ervoor zorgt dat uw gebouw wordt afgekoppeld van de aardgasaansluiting. U kunt geen subsidie aanvragen voor andere verduurzamingsmaatregelen, zoals de isolatie verbeteren. Dit omdat de isolatiewaarden van gebouwen na 2012 al voldoende zijn.
U kunt alleen subsidie aanvragen voor het gedeelte van uw gebouw dat geen woonfunctie heeft. U kunt dus geen subsidie krijgen voor het gedeelte met woonfunctie.
Gaat u uw hele gebouw verduurzamen? Geef dan bij het indienen van uw subsidieaanvraag aan welk gedeelte van de offerte of factuur gaat over het deel met woonfunctie en welk gedeelte over het deel zonder woonfunctie.
Ondernemingen die inkomsten- of vennootschapsbelasting in Nederland betalen, komen niet in aanmerking voor DUMAVA. U krijgt daarom geen subsidie voor het deel van het gebouw dat zij gebruiken. Het deel dat wordt gebruikt door ondernemers die geen inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen, kunt u wel verduurzamen met behulp van DUMAVA.
Bent u eigenaar van maatschappelijk vastgoed en verhuurt u dit vastgoed? En betaalt u daardoor inkomsten- of vennootschapsbelasting? Dan wordt u ook gezien als ondernemer. Uw gebouw komt dan niet in aanmerking voor DUMAVA.
Komt u niet in aanmerking voor DUMAVA omdat u inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt? U komt mogelijk wel in aanmerking voor de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) of Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA/Vamil).
Per gebouw, adres of kadastrale aanduiding mag er één subsidieaanvraag ingediend worden. De eigenaar van het maatschappelijk vastgoed dient de aanvraag in. Zijn er meerdere eigenaren? Dan dient iedere eigenaar voor zijn stukje eigendom de aanvraag in. Een eigenaar kan alleen meerdere aanvragen indienen als hij meerdere gebouwen in eigendom heeft. Is er sprake van onverdeeld eigendom? Dan dient u gezamenlijk één subsidieaanvraag in.
U kunt dus niet gefaseerd indienen.
Met projectkosten bedoelen we:
- kosten van ontwerp;
- bouwmaterialen;
- bouwmaterieel;
- gebouw gebonden installaties;
- projectmanagement en arbeidskosten (marktconforme tarieven);
- kosten voor indexering;
- kosten voor slopen;
- loodverwijdering;
- asbestverwijdering.
Bijvoorbeeld: de huur van een steiger om isolatie aan te brengen, hoort bij de projectkosten. Dit is namelijk bouwmaterieel.
Ja, woon-zorg combinaties komen met het hele gebouw in aanmerking voor DUMAVA. U heeft daarvoor een SBI-code nodig die staat op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’. U vindt deze lijst op de subsidiepagina onder Voor wie?.
Ja, het is dan verplicht om minimaal 3 stappen in het energielabel vooruit te gaan, tot minimaal label B. U toont dit aan door een energielabel te laten opstellen nadat u de verduurzamingsmaatregelen uitvoert.
Heeft uw vastgoed vóór de verduurzaming energielabel F of lager? Dan moet u dus meer dan 3 stappen vooruitgaan in het energielabel.
Nee, u kunt alleen subsidie krijgen voor een energielabel als u ook verduurzamingsmaatregelen laat uitvoeren. Dit kan dus in combinatie met 1, 2 of 3 maatregelen, of in combinatie met een integraal verduurzamingsproject.
Nee, u komt dan niet in aanmerking voor DUMAVA. In dit geval moet het gebouw vóór de start van de verduurzaming een geldig energielabel hebben.
Zorgt u voor een energielabel voordat u subsidie aanvraagt en voordat u de maatregelen gaat uitvoeren? Dan komt u wel in aanmerking voor DUMAVA. U kunt voor het energielabel dat u vooraf laat opstellen, geen subsidie ontvangen.
Wilt u ná de verduurzaming van uw vastgoed een energielabel laten opstellen? Dan kunt u met DUMAVA subsidie krijgen voor 50% van de kosten.
De bepalingssystematiek van het maatwerkadvies (MWA) moet voldoen aan de NTA8800 of BRL9501. Het BRL9501 staat gelijk aan het EPA-U maatwerkadvies ISSO 75.2. Dit advies bestaat uit de volgende hoofdstukken (de titels en volgorde kunnen afwijken):
- (Samenvatting)
- (Inhoudsopgave)
- 1. Inleiding
- 2. Beschrijving van het gebouw (functioneel en technisch)
- 3. Energiegebruik huidige situatie
- Energielabel
- Energiebesparingsadvies
- Overwogen maatregelen
- Aanbevolen maatregelen
- Verwachte energiegebruik, inclusief resultaat eind-energielabel
- Terugverdientijd
Meer over dit type maatwerkadvies vindt u op de website van ISSO.
U vraagt een maatwerkadvies aan bij een gecertificeerde EP-U-maatwerkadviseur. U vindt een gecertificeerde adviseur op Centraal Register Techniek.
Vanaf juli 2023 is er nieuwe software ingevoerd voor het maatwerkadvies. EPA-U-adviseurs moeten zich hiervoor bijscholen om hun certificering veilig te stellen. De huidige certificering blijft voorlopig geldig, ook al is deze van vóór juli 2023. Er komt een overgangsperiode waarin de certificering uiteindelijk verlengd moet worden. Houd voor de exacte data de website van Stichting Kego in de gaten.
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties