Veelgestelde vragen Energie-investeringsaftrek (EIA)
Heeft u een vraag over de Energie-investeringsaftrek (EIA)? Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen over de EIA in het algemeen en de antwoorden daarop.
Bent u op zoek naar antwoorden op meer specifieke vragen? Ga dan naar de veelgestelde vragen over een specifiek onderwerp uit de lijst hieronder.
Ondernemers in Nederland, op Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen en een investering doen die op de Energielijst staat. Investeringen op Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden moeten zijn toe te rekenen aan een vaste inrichting op deze eilanden. Voorwaarde is dat het wereldinkomen in Nederland wordt belast. En dat u voldoet aan de eisen in de EIA-regeling.
Particulieren kunnen geen gebruikmaken van de EIA.
Overheidsondernemingen, bijvoorbeeld van gemeenten, provincies en waterschappen, zijn sinds 1 januari 2016 belastingplichtig voor vennootschapsbelasting. Niet alle activiteiten van overheden vallen onder de belastingplicht.
Voor alle belastingplichtigen voor de vennootschapsbelasting (en dat kunnen vanaf 2016 dus ook onderdelen van overheidslichamen zijn) geldt dat zij een beroep kunnen doen op de investeringsfaciliteiten, zoals EIA, MIA en Vamil. Uiteraard moet de investering dan zijn gedaan in het deel van de activiteiten dat als een fiscale (belastingplichtige) onderneming wordt beschouwd.
Ook een stichting of vereniging moet in bepaalde situaties aangifte vennootschapsbelasting doen. Dit heet beperkte belastingplicht.
Is uw stichting of vereniging belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting? Dan kunt ook u een beroep doen op de investeringsfaciliteiten, zoals EIA, MIA en Vamil. Uiteraard moet de investering dan zijn gedaan in het deel van de activiteiten dat als een fiscale (belastingplichtige) onderneming wordt beschouwd.
Meer informatie over de (beperkte) belastingplicht en welke activiteiten van overheden daaronder vallen, vindt u op Belastingdienst.nl.
Doet u een investering die energiebesparing oplevert, maar is deze niet specifiek omschreven op de Energielijst?
- Meldt u deze investering dan onder een generieke code, mits deze wel voldoet aan de eisen. Deze kunnen per toepassingsgebied anders zijn.
- Kijk voor de toepassingsgebieden in de Energielijst.
Meer informatie en hulpmiddelen voor het melden van generieke codes of bedrijfsmiddelen vindt u op Berekenen terugverdientijd.
Dit zijn de kosten voor de aanschaf van het bedrijfsmiddel zelf (aanschafkosten). Daarnaast arbeidskosten, kosten voor materialen uit uw magazijn, omzetbelasting die u niet kan verrekenen. En kosten die technisch noodzakelijk en uitsluitend dienstbaar zijn aan dat bedrijfsmiddel. Meestal gaat het dan om de materiaal- en montagekosten van dat bedrijfsmiddel.
Een precieze omschrijving van de kosten die in aanmerking komen, leest u op de pagina Voorwaarden.
Zorg dat u rekening houdt met de volgende indientermijnen bij:
Aanschafkosten
U meldt deze kosten binnen 3 maanden nadat u een opdracht heeft gegeven of een bestelling heeft gedaan.
Voortbrengingskosten
Voortbrengingskosten zijn bijvoorbeeld een opdracht onder uw regie, gebruikt materiaal uit uw eigen magazijn of loonkosten van uw eigen personeel. Hiervoor gelden de volgende indientermijnen:
- Binnen 3 maanden na het einde van het kalenderkwartaal waarin u de voortbrengingskosten maakt, of
- Binnen 3 maanden na ingebruikneming als u de voortbrengingskosten in hetzelfde kalenderkwartaal maakt als waarin u het bedrijfsmiddel in gebruik neemt.
Bekijk ook onze brochure EIA Energielijst. Deze vindt u op de pagina Publicaties.
Als u de omzetbelasting van het bedrijfsmiddel kunt verrekenen, dan meldt u het investeringsbedrag exclusief omzetbelasting (btw). Als u de omzetbelasting (btw) niet kunt verrekenen, dan meldt u het bedrag inclusief omzetbelasting.
Wilt u dat uw product op de Energielijst komt? U kunt zelf een voorstel indienen om de Energielijst aan te vullen of te wijzigen. U kunt tot 1 september 2024 voorstellen indienen voor de Energielijst 2025.
Meer informatie vindt u op Product voorstellen voor de Energielijst.
Ontvangt u via een andere regeling investeringssubsidie voor uw bedrijfsmiddel? Breng dat subsidiebedrag dan in mindering op de aanschaf- of voortbrengingskosten. Exploitatiesubsidie hoeft u niet in mindering te brengen.
EIA en de 'gewone' investeringsaftrek
Investeert u in een jaar in totaal tussen de € 2.401 en € 332.994? Dan heeft u misschien ook recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Meer informatie hierover kunt u opvragen bij de Belastingdienst, uw accountant of boekhouder.
EIA en Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Komt een investering in aanmerking voor EIA en Milieu-investeringsaftrek (MIA)? Dan moet u kiezen voor 1 van de 2 regelingen of de investeringskosten opsplitsen in een EIA- en een MIA-deel. Dat kan interessant zijn, omdat het voordeel van EIA groter is dan het voordeel van MIA. Meld een investering tijdig voor de juiste regeling. U kunt een melding namelijk niet achteraf omzetten naar een andere regeling.
EIA en Investeringsubsidie duurzame energie (ISDE)
In de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) zijn bedrijfsmiddelen opgenomen die ook op de Energielijst staan. Een bedrijfsmiddel kan niet voor beide regelingen in aanmerking komen. Krijgt u voor een bedrijfsmiddel ISDE-subsidie? Dan kunt u voor dit bedrijfsmiddel niet ook een melding voor EIA indienen.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei