Open voor aanvragen

LIFE: Deelprogramma Milieu

Gepubliceerd op:
8 augustus 2017
Laatst gecontroleerd op:
20 januari 2023

Gaat u aan de slag met een veelbelovend project rondom circulaire economie, hulpbronnengebruik, biodiversiteit of de communicatie rond milieubeleid?

Het deelprogramma Milieu bestaat uit 3 onderdelen:

 • milieu en efficiënt hulpbronnengebruik: u heeft een projectidee om een innovatie te ontwikkelen, testen of te demonstreren. Daarbij richt u zich bijvoorbeeld op een groene en circulaire economie. Maar het kan ook gaan om water, zee, lucht en emissies, milieu en gezondheid.
 • natuur en biodiversiteit: u wilt Natura 2000-gebieden of andere natuur in Europa beschermen en verbeteren. Ook hiervoor ontwikkelt, test of demonstreert u oplossingen voor een versteviging van beleid en wetgeving.
 • informatie en bestuur: u richt zich op bewustwording van het milieu. U ondersteunt de communicatie, verspreiding van informatie, stimuleert handhaving, naleving en beter bestuur. Daarnaast zoekt u samenwerking en betrokkenheid van andere belanghebbenden.

Voor het deelprogramma Milieu schrijft u eerst een projectvoorstel (concept note). En op uitnodiging schrijft u daarna een full proposal. Op welke punten kwamen voorgangers die ondersteuning vroegen van het LIFE-programma tekort? Voorkom dat u in bekende valkuilen trapt en leer van de belangrijkste evaluatie- en aandachtspunten.

Bekijk de aandachtspunten.

Stuur ons uw projectidee

Bent u geïnteresseerd in LIFE? U kunt het gehele jaar door via het projectideeformulier met ons van gedachten wisselen over uw project. Gebruik daarvoor het 'Projectideeformulier LIFE 2023' en stuur uw concept een paar weken voor de indieningsdatum. Stuur het formulier op via e-mail: life@rvo.nl.

  Stappenplan aanvragen LIFE

  Hoeveel kans maakt uw project? De slagingskans van uw project hangt af van de kwaliteit van uw aanvraag. Volg het stappenplan om goed van start te gaan met uw aanvraag voor subsidie.

  Stappenplan LIFE aanvragen

  Of vraag direct LIFE aan.

  LIFE in de praktijk

  Doe inspiratie op met lopende LIFE-projecten. Bekijk de uitgebreide database met LIFE-projecten uit alle deelnemende landen. U selecteert op verschillende manieren interessante projecten, zoals op programmaonderdeel, thema of land. Misschien komt u zo tot nieuwe inzichten.

  Meer weten?

  In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
  Bent u tevreden over deze pagina?