Open voor aanvragen

Behoud van zeldzame landbouwhuisdierrassen (ZLH) 2024

Gepubliceerd op:
9 november 2023
Laatst gecontroleerd op:
29 februari 2024

Houdt u Nederlandse zeldzame landbouwhuisdierrassen? In het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) kunt u subsidie aanvragen voor uw zeldzame runderen, geiten en schapen.

Looptijd

Startdatum:
donderdag 29 februari 2024
00:00
Einddatum:
woensdag 15 mei 2024
23:59

Voor wie?

Houders van zeldzame runder-, geiten en/of schapenrassen kunnen in het GLB per dier subsidie krijgen. 

Budget

De basis voor de subsidie is het gemiddeld aantal dieren. Het aantal dieren rekenen we om naar GrootVeeEenheden (GVE). Per GVE krijgt u maximaal € 200 subsidie. Dit kan ook lager zijn. Bij de ZLH kunt u voor maximaal 100 GVE subsidie krijgen. 

Voorwaarden

Dit zijn de voorwaarden voor de subsidie ZLH:

  • U bent volgens het Identificatie- en Registratiesysteem (I&R) houder van zeldzame rassen op de peildata vanaf 1 januari 2024.
  • U voldoet aan de voorwaarden van Actieve landbouwer 2024. Heeft u geen bedrijfsregistratie bij KVK? Bijvoorbeeld omdat u hobbymatig zeldzame landbouwhuisdierrassen houdt? En ontving u in 2023 minder dan € 5.000 aan directe betalingen? Dan kunt u zich aanmelden voor ZLH en in het najaar van 2024 een aanvraag doen. U voldoet automatisch aan de voorwaarden van actieve landbouwer.
  • U voldoet aan de conditionaliteiten.
  • U heeft gemiddeld minimaal 5 GVE rund, 1,5 GVE geit en/of 1,5 GVE schaap.
  • De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) heeft de dieren als zeldzaam gelabeld (gevlagd) in het I&R-systeem. Daardoor zijn ze te herkennen als zeldzame runderen, geiten of schapen. U moet zich daarvoor wel aanmelden bij de stichting. Dit moet ruim voor de peildatum van 1 oktober 2024. U moet ook de stichting machtigen voor het vlaggen van de dieren in het I&R-systeem als zeldzaam. 

Rassen waarvoor u subsidie kunt krijgen

Voor de volgende zeldzame rassen kunt u subsidie aanvragen:

  • Rund: Brandrood rund, Fries-Hollands vee, Groninger blaarkop, Lakenvelder, Verbeterd Roodbont.
  • Schaap: Drents heideschaap, Flevolander, Groot heideschaap, Mergelland schaap, Nederlands bonte schaap, Fries melkschaap, Noordhollander, Schoonebeeker heideschaap, Swifter, Veluws heideschaap, Zwartbles.
  • Geit: Nederlandse Bonte geit, Nederlandse Landgeit, Nederlandse Toggenburger geit, Nederlandse Witte geit. 

4 peildata

Het aantal GrootVeeEenheden (GVE) berekenen we aan de hand van 4 peildata: 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober van het aanvraagjaar.  

U hoeft zelf niet te rekenen. Wel moet u zorgen dat uw dieren goed geregistreerd staan in het I&R-systeem als zeldzaam ras. Heeft u ruim voor de peildatum 1 oktober 2024 uw zeldzame rassen doorgegeven aan SZH? Dan kunnen we u voor de aanvraagperiode een zo volledig mogelijk dierenoverzicht terugleggen. 

De omrekening van dieren naar GVE per peildatum gaat zo:

  • rund van 2 jaar en ouder = 1 GVE
  • rund van 6 maanden tot 2 jaar oud = 0,6 GVE
  • schaap of geit van 6 maanden en ouder  = 0,15 GVE

Het gemiddelde aantal GVE is de som van de aantallen GVE op alle 4 peildata gedeeld door 4. 

Aanmelden en aanvragen

Voor deze regeling meldt u zich eerst aan in de Gecombineerde opgave. Aanmelden is mogelijk vanaf 1 maart 2024 tot en met 15 mei 2024. Uw definitieve aanvraag GLB-subsidie(s) doet u vanaf 15 oktober 2024 tot en met 2 december 2024. Ook hiervoor gebruikt u de Gecombineerde opgave.

Belangrijk: Uw subsidieaanvraag is pas compleet als u de aanmelding én de aanvraag heeft gedaan.

Bedrijven hebben voor hun aanmelding minimaal eHerkenning niveau 2+ en machtiging 2+ nodig. Bent u particulier? Dan logt u in met DigiD. Heeft u nog geen eHerkenning of DigiD? Vraag dit dan eerst aan.

Na uw aanvraag

Uw aanmelding aanpassen 

Heeft u zich uiterlijk 15 mei 2024 aangemeld en verandert er na uw aanmelding iets in uw situatie of planning? Meld deze wijziging zo snel mogelijk bij ons. Bijvoorbeeld als uw feitelijke situatie veranderd is. Of als u een eco-activiteit niet kunt uitvoeren. Zo blijven uw gegevens actueel. U kunt wijzigingen doorgeven tot en met 2 december 2024 in de Gecombineerde opgave. 

Wij vullen uw aanvraag vooraf in met de gegevens uit uw aanmelding. Geef aanvullingen of veranderingen daarom direct aan ons door. Dit is belangrijk om een korting of een sanctie te voorkomen.

Controle na de aanmelding

Heeft u zich aangemeld voor het behoud van zeldzame landbouwhuisdierrassen? Wij doen het hele jaar controles. Bijvoorbeeld administratieve controles en controles op het bedrijf.

Houd u de gegevens van uw dieren het hele jaar goed bij in het Identificatie- en Registratiesysteem (I&R)? Dan voorkomt u een korting of sanctie. 

Beslissing en uitbetaling

U ontvangt onze definitieve beslissing tussen 1 december 2024 en 30 juni 2025. Keuren we uw aanvraag goed? Dan doen wij ons best om zo snel mogelijk vanaf 1 december uit te betalen. Wijzen wij uw aanvraag af? Dan staat de reden in de beslisbrief.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?