IMKE: Aanvragen
Wilt u de Investeringssubsidie maakindustrie klimaatneutrale economie (IMKE) aanvragen? Lees welke stappen u neemt om uw aanvraag voor te bereiden en in te dienen. Op deze pagina leest u ook wat u na uw aanvraag moet doen.
Uw aanvraag voorbereiden
U vraagt subsidie aan in ons digitale aanvraagportaal. Sla tussendoor op als u later verdergaat. Verzamel zoveel mogelijk al uw gegevens voordat u de aanvraag invult. Begin hiermee op tijd.
Intermediair
U bent intermediair als u namens de aanvrager handelt. Bijvoorbeeld als de aanvrager u inhuurt als subsidieadviseur of om een deel van de activiteiten uit te voeren. Vraagt u aan voor een dochter- of zusterbedrijf? Ook daarvoor bent u dan intermediair.
Treedt u op als intermediair? Dan stuurt u bij de aanvraag ook machtigingen mee. De machtigingsformulieren vindt u in ons digitale aanvraagportaal. Als intermediair gebruikt u uw eigen inloggegevens voor eHerkenning.
Een intermediair machtigen
Als aanvrager machtigt u een intermediair om zaken bij ons te regelen. U doet dit met het formulier 'Machtiging intermediair subsidies' in ons aanvraagportaal.
Let op: alleen als het formulier is ondertekend, is de machtiging geldig.
U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.
Heeft u nog geen eHerkenning? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning. Het kan een paar dagen duren voor u uw herkenningsmiddel heeft.
Heeft u een eHerkenningsmiddel met een lager betrouwbaarheidsniveau? Dan moet u uw eHerkenning aanpassen. U heeft eHerkenning 3 en de juiste machtiging nodig om te kunnen aanvragen. Houd rekening met een aanschaftijd van ongeveer 2 weken.
Meer informatie vindt u op Hulp bij inloggen.
De aanvraagformulieren vindt u in ons digitale aanvraagportaal. Daar voegt u de bijlagen aan toe.
U heeft de volgende bijlagen nodig voor uw aanvraag:
- Projectplan (inclusief een plan voor kennisverspreiding)
- Begroting
- Exploitatieberekening
- Onderbouwing financiering eigen aandeel (inclusief inzicht in het eigen vermogen)
- Machtigingen (als u iemand machtigt om namens u aan te vragen)
- Uitkomst van de mkb-toets (als u een middelgroot- of klein bedrijf bent)
- Een verklaring dat u geen onderneming in moeilijkheden bent
- Overige bijlagen: bijvoorbeeld offertes, technische specificaties, uitgebreidere onderbouwing van de technische en economische haalbaarheid, aandeelhouders etcetera
Aanvragen
De regeling is open vanaf 1 oktober 2024, 09:00 uur tot 31 januari 2025, 17:00 uur. Voor zonnepanelen gaat de regeling open vanaf 2 december 2024.
U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.
Wat gebeurt er als u subsidie krijgt?
Als uw project subsidie krijgt, ontvangt u een brief (subsidiebeschikking). Hierin staat hoeveel subsidie u krijgt en aan welke verplichtingen u moet voldoen.
Welke verplichtingen heeft u?
Houd er rekening mee dat u aan een aantal verplichtingen moet voldoen wanneer uw project subsidie krijgt.
De belangrijkste zijn:
- Zodra u een definitieve investeringsbeslissing en financieringsbeslissing heeft genomen voor de realisatie van de productielijn, stuurt u ons daarvan een afschrift.
- U houdt een overzichtelijke administratie bij met daarin de kosten per resultaat uit uw projectplan en begroting;
- U voert de activiteiten uit volgens het projectplan en de voorwaarden in de brief met de subsidiebeschikking;
- Voor wijzigingen in de uitvoering van het projectplan vraagt u vooraf schriftelijk toestemming aan ons;
- Als de gemaakte kosten uit uw begroting per mijlpaal meer dan 25% afwijken van de bij de aanvraag ingediende projectbegroting, dan meldt u dit schriftelijk bij ons. Dit doet u uiterlijk 2 maanden na afloop van de mijlpaal. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij een uitgestelde investering of bij vertraging van de uitvoering van het project;
- U rapporteert zowel inhoudelijk als financieel op verschillende momenten tijdens de looptijd van het project;
- U maakt elk jaar een openbare voortgangsrapportage over het verloop van het project en de resultaten;
- Op iedere publicatie door of met medewerking van u of uw medewerkers, vermeldt u dat het project wordt uitgevoerd met subsidie van het ministerie van Klimaat en Groene Groei;
- Elk project zal gedurende de looptijd minimaal 2 keer door ons worden bezocht;
- Aan het eind van het project stuurt u ons binnen 13 weken een verzoek om de subsidie vast te stellen en een (openbaar) eindverslag. U geeft ook een controleverklaring van de accountant.
Wat gebeurt er als wij uw aanvraag afwijzen?
Als wij uw subsidieaanvraag afwijzen, dan ontvangt u ook een brief (subsidiebeschikking). U kunt ons telefonisch om een toelichting vragen. Afhankelijk van de reden voor afwijzing, bekijken wij samen met u of er andere financiële ondersteuningsmogelijkheden bij ons zijn. Mocht u het niet eens zijn met ons besluit, dan kunt u binnen 6 weken na de datum van de brief bezwaar aantekenen. In de brief leggen we uit hoe u dit doet.
Na uw aanvraag
In ons digitale aanvraagportaal dient u na de goedkeuring van uw subsidie (beschikking) de voortgangsrapportage of een projectwijziging in. Ook vraagt u hier vaststelling van uw subsidie aan.
Wij beoordelen de aanvragen voor deze subsidie op volgorde van binnenkomst. Is uw aanvraag compleet? Dan is de beoordelingstermijn 8 weken. Die kunnen we eenmalig verlengen met 8 weken.
U heeft subsidie ontvangen voor een meerjarig project. U bent daarom verplicht om belangrijke wijzigingen in uw project direct te melden. Voor sommige wijzigingen moet u ons vooraf om toestemming vragen. Doet u dit niet? Dan loopt u het risico dat u geen subsidie ontvangt voor de gewijzigde projectonderdelen. Soms krijgt u dan zelfs geen subsidie meer voor het hele project.
De beoordelingstermijn hiervan is 8 weken. Die kunnen we eenmalig verlengen met 8 weken.
Na afloop van uw project dient u een verzoek tot vaststelling van uw subsidie in. Daarmee verrekenen wij te weinig of te veel ontvangen subsidie. Informatie over de werkwijze voor de aanvraag van de vaststelling kunt u vinden in onze Subsidiespelregels.
De beoordelingstermijn hiervan is 13 weken. Die kunnen we eenmalig verlengen met nog eens 13 weken.
U verklaart met het vaststellingsformulier over alle kosten en opbrengsten van uw project. Wij bepalen uw subsidie op basis van de werkelijke kosten min de opbrengsten uw vaststelling.
Bijlagen
Met uw vaststellingsaanvraag stuurt u de Controleverklaring over projectsubsidie vanaf € 125.000 en de eindrapportage mee. Het format hiervoor volgt later.
Daarnaast voegt u bij de vaststellingsaanvraag een verklaring toe dat u de productielijn waarvoor u subsidie krijgt (of een vergelijkbare productielijn) niet zal verplaatsen tussen lidstaten binnen de Europese Economische Ruimte binnen 2 jaar na de voltooiing van het project.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei