Kwaliteit en verpakking producten openbare opslag
U slaat uw producten op in een opslagpand voor Interventieregelingen openbare opslag. Hiervoor kunt u een vergoeding krijgen. Zorg dat uw producten voldoen aan kwaliteitseisen. En dat de verpakkingen van de producten en de pallets waarop u levert voldoen aan de voorwaarden. Dan kunt u een vergoeding krijgen.
Kwaliteitseisen
Voor uw producten gelden kwaliteitseisen.
Boter
De boter:
- is ongezouten;
- is rechtstreeks en uitsluitend gemaakt van gepasteuriseerde room. De room is rechtstreeks en uitsluitend gemaakt van koemelk uit de Europese Unie (EU);
- is gemaakt in de periode van 31 dagen voordat wij uw offerte ontvangen. Of in de periode van 31 dagen voordat de inschrijving sluit.
Tabellen kwaliteitseisen
Kenmerken | Gehalte | Referentiemethode |
---|---|---|
Botervet | Minimaal 82% | ISO 17189 / 3727 - Deel 3 |
Water | Maximaal 16% | ISO 3727 - Deel 1 |
Vetvrije, droge stof | Maximaal 2% | ISO 3727 - Deel 2 |
Zuurgraad | Maximaal 1,2 mmol per 100 gram vetstoffen | ISO 1740 |
Peroxidegetal | Maximaal 0,3 meq zuurstof per 1.000 gram vetstoffen | ISO 3976 |
Niet-melkvet | Niet meetbaar met triglyceridetest | ISO 17678 |
Sensorische kenmerken | Ten minste 4 punten op 5 voor uiterlijk, smaak en consistentie* | ISO 22935 - Deel 2 en 3 |
*Zie scoretabel hieronder
Uiterlijk Punten |
Opmerkingen | Consistentie Punten |
Opmerkingen | Geur en smaak Punten |
Opmerkingen |
---|---|---|---|---|---|
5 |
Zeer goed
|
5 |
Zeer goed
|
5 |
Zeer goed
|
4 | Goed, geen duidelijke afwijkingen | 4 | Goed, geen duidelijke afwijkingen | 4 | Goed, geen duidelijke afwijkingen |
1, 2 of 3 | Alle afwijkingen | 1, 2 of 3 | Alle afwijkingen | 1, 2 of 3 | Alle afwijkingen |
Mageremelkpoeder
Het mageremelkpoeder:
- is van eerste kwaliteit;
- is gemaakt van koemelk uit de EU;
- is gemaakt door verstuiving uit koemelk;
- heeft geen karnemelk, lebwei of zure wei;
- heeft een onberispelijke smaak en geur;
- is wit of wat gelig en heeft geen vuile of gekleurde deeltjes;
- is gemaakt in de periode van 31 dagen voordat wij de offerte ontvangen. Of in de periode van 31 dagen voordat de inschrijving sluit.
Slaat u uw mageremelkpoeder op in silo’s met meer inhoud dan de productie van één dag? Dan moet het gemaakt zijn in de 3 weken vóór de week waarin wij de offerte ontvangen. Of in de 4 weken vóór de datum dat de inschrijving sluit.
Kenmerk | Gehalte | Referentiemethode |
---|---|---|
Eiwit | Minimaal 34% in de vetvrije, droge stof | ISO 8968 - Deel 1 |
Vetstoffen | Maximaal 1% | ISO 1736 |
Water | Maximaal 3,5% | ISO 5537 |
Triteerbare zuurtegraad (uitgedrukt in 0,1 N natriumhydroxide) |
Maximaal 19,5 ml | ISO 6091 |
Lactaten | Maximaal 150 mg per 100 gram | ISO 8069 |
Fosfatase activiteit | Negatief (minder dan 350 milli-eenheden fosfatase activiteit per liter gereconstitueerde melk). | ISO 11816 - Deel 1 |
Oplosbaarheidsindex | Maximaal 0,5 ml bij 24 ºC | ISO 8156 |
Verbrande deeltjes | Maximaal 15 mg | ADPI (6) |
Micro-organismen | Maximaal 40.000 kve per gram | ISO 4833 - Deel 1 |
Karnemelk (1) | Geen (2) | Aanhangsel (1) |
Lebwei (3) | Geen | Aanhangsel 1 en 2 (7) |
Zure wei (3) | Geen (4) of maximaal 150 mg/100g (5) | ISO 8069 of controles in het productiebedrijf (8) |
Smaak en geur | Onberispelijk |
ISO 22935 delen 2 en 3 (9) |
Uiterlijk | Wit of enigermate gelige kleur, vrij van vuile en gekleurde deeltjes |
Uitleg tabel Kwaliteitseisen mageremelkpoeder
Ziet u een nummer in de tabel tussen haakjes staan? Kijk hieronder voor de uitleg.
Karnemelk en wei
1. Karnemelk is het bijproduct van de boterproductie. Het bijproduct ontstaat na het karnen van de room en de afscheiding daaruit van de vaste vetstoffen.
2. Er mag geen karnemelk in de mageremelkpoeder zitten. Dit wordt gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of door een laborant. De NVWA kan minimaal één keer in de week een onaangekondigde controle uitvoeren in het productiebedrijf. De laborant onderzoekt het eindproduct. In het eindproduct mag maximaal 69,31 milligram fosfatidilethanolamine dipalmitoyl (PEDP) per 100 gram zitten.
3. Wei is het bijproduct van de kaas of caseïneproductie. Het bijproduct ontstaat door de werking van zuren of stremsel en/of chemisch-fysische procedés.
Controles en methoden
4. Dit geldt als de NVWA de controles uitvoert in het productiebedrijf.
5. Bij het gebruik van de ISO-norm 8063.
6. Als er geen sensorische controles worden gedaan, is onderzoek naar verbrande deeltjes mogelijk.
7. Het betaalorgaan moet de methode hebben goedgekeurd. In Nederland zijn wij dit.
8. Het betaalorgaan moet de methode hebben goedgekeurd. In Nederland zijn wij dit.
9. Als het nodig is, voeren wij een sensorische controle uit.
Aanpassing eiwitgehalte
Een mogelijke aanpassing van het eiwitgehalte gebeurt in de vloeibare fase. Dit mag met grondstoffen die voldoen aan de Europese richtlijn. Lees meer op de website van EUR-Lex.
Voorwaarden verpakking
Er zijn voorwaarden voor de verpakking van uw producten.
Boter
Bij boter zijn er voorwaarden voor de dozen waarin het zit. De dozen zijn:
- met inhoud netto 25 kilogram;
- nieuw, schoon, droog en onbeschadigd;
- van stevig materiaal;
- geschikt om de boter tijdens vervoer, inslag, opslag en uitslag te beschermen.
De dozen waarin u uw producten levert mogen niet vervormd zijn. Ook mogen de dozen niet vervormen wanneer ze 5 pallets hoog (20 lagen) worden gestapeld.
Op de dozen staat (in code):
- de productiedatum van de boter;
- in welk EU-land de boter gemaakt is;
- het EU-erkenningsnummer van het productiebedrijf;
- het nummer van de productiepartij;
- het nummer van de verpakkingseenheid, als dit niet op de pallet staat;
- de tekst ‘van zoete room’, als de boter een pH van 6,2 of meer heeft. Dit mag in iedere taal van de Europese Unie.
U levert ten minste 3 lege dozen die gelijk zijn aan die van de geleverde partij(en).
Mageremelkpoeder
Bij mageremelkpoeder zijn er voorwaarden voor de zakken waarin het product zit. De zakken:
- zijn met inhoud netto 25 kilogram;
- zijn nieuw, schoon, droog en onbeschadigd;
- kunnen 420 joule per m² absorberen;
- zijn van papier met minimaal 3 lagen;
- hebben een tweede laag bedekt met polyethyleen van ten minste 15 gram per m²;
- hebben een binnenzak van minimaal 0,08 millimeter polyethyleen, onderaan vastgemaakt;
- voldoen aan EN 770.
Het poeder is goed aangedrukt in de zakken. Er mag geen los poeder of lucht tussen de lagen van de zakken zitten.
Op de zakken staan (in code):
- de productiedatum van het mageremelkpoeder. Of de week van productie als het eerst los was opgeslagen;
- in welk EU-land het mageremelkpoeder gemaakt is;
- het EU-erkenningsnummer van het productiebedrijf;
- het nummer van de productiepartij;
- de tekst ‘volgens het sprayprocedé geproduceerd mageremelkpoeder’. Dit mag er in iedere taal van de Europese Unie op staan.
U levert ten minste 3 lege zakken die gelijk zijn aan die van de geleverde partij(en).
Voorwaarden pallets
Er zijn voorwaarden voor de pallets waarop u de producten levert. U levert de producten op:
- degelijke pallets;
- pallets met een gelijk gewicht;
- pallets die geschikt zijn voor langdurige opslag;
- pallets van 1.000 tot 1.250 kg die minimaal 4 keer gestapeld kunnen worden zonder te vervormen. Of van 1.500 kg die minimaal 3 keer gestapeld kunnen worden.
De laatste pallet van een partij mag een lager gewicht hebben. Hebben de pallets niet hetzelfde gewicht? Dan moet op elke pallet het gewicht van de pallet staan.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur