Gesloten voor aanvragen

ISDE: Zonnepanelen zakelijke gebruikers

Gepubliceerd op:
22 december 2020
Laatst gecontroleerd op:
1 januari 2024

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kon u als rechtspersoon uw gebouw verduurzamen met een zonnepanelenproject. De subsidie voor zonnepanelen liep tot en met 31 december 2023.

Looptijd

Startdatum:
zondag 1 januari 2023
00:00
Einddatum:
zaterdag 30 december 2023
00:00

In 2023 was in totaal € 30 miljoen beschikbaar voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines. De subsidie voor zonnepanelen was € 125 per kW piekvermogen, waarbij de installatie minimaal een piekvermogen moest hebben van 15 kW.

Als rechtspersoon kunt u in 2024 nog wel subsidie aanvragen voor andere verduurzamingsmaatregelen binnen de ISDE. Kijk op Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE) voor de mogelijkheden. 

Voorwaarden

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie:

  • Het netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting is minimaal 50.000 kWh in het jaar voorafgaand aan datum dat u de subsidieaanvraag heeft ingediend. Het verbruik blijkt uit de jaarnota van uw energieleverancier.
  • Zakelijke partijen komen in aanmerking voor subsidie voor zonnepanelen. Dit geldt voor alle rechtspersonen, maar ook een maatschap, stichting, vof en cv.
  • De installaties voor de productie van hernieuwbare elektriciteit uit zonlicht door fotovoltaïsche zonnepanelen zijn aangebracht op of aan een gebouw.
  • De zonnepanelen laat u aansluiten op het elektriciteitsnet door een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van 3*80 A (kleinverbruikersaansluiting).
  • U kunt subsidie aanvragen voor een zonnepaneleninstallatie met een vermogen vanaf 15 kWp.
  • De installatie laat u uitvoeren door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
  • U vraagt eerst de subsidie aan, voordat u een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de zonnepanelen.
  • U moet de zonnepanelen in gebruik nemen binnen 24 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
  • U heeft geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de zonnepanelen. Ook heeft u geen recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Na uw aanvraag

U krijgt direct na uw aanvraag een ontvangstbevestiging via e-mail. Daarin staat het referentienummer van uw aanvraag. Het referentienummer van uw aanvraag en de correspondentie vindt u respectievelijk onder Mijn aanvraag en onder Mijn berichten in het eLoket.

Lees verder bij stap 4 van het stappenplan wat er na uw aanvraag gebeurt.

 

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?