MIA\Vamil aanvragen
Wilt u gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)? Dan moet u het belastingvoordeel eerst bij ons aanvragen met eHerkenning. Zorg dat u dat op tijd doet. Bekijk wanneer u uw investering bij ons meldt. En hoe u het belastingvoordeel na uw aanvraag gebruikt in uw belastingaangifte.
Stappenplan aanvragen belastingvoordeel
Volg ons stappenplan over hoe u een aanvraag doet voor uw investering.
U krijgt alleen belastingvoordeel als het bedrijfsmiddel waarin u investeert:
- op de Milieulijst staat;
- én voldoet aan de eisen in de omschrijving op de Milieulijst. Het gaat dan om de omschreven bestemming, bestanddelen en de toelichting.
Op welke Milieulijst kijkt u?
De datum van uw koopovereenkomst bepaalt op welke Milieulijst u kijkt. Dit kan bijvoorbeeld ook de datum van uw opdracht aan de leverancier zijn (datum investeringsverplichting).
- Ligt de datum van uw koopovereenkomst of opdracht aan de leverancier in 2025? Dan kijkt u in de Milieulijst 2025.
Zoek in de Milieulijst 2025
- Ligt de datum van uw koopvereenkomst of opdracht aan de leverancier in 2024? Dan kijkt u in de Milieulijst 2024.
Zoek in de Milieulijst 2024
U vraagt belastingvoordeel aan over uw investeringskosten. Het gaat dan om:
- aanschafkosten;
- voortbrengingskosten;
- of milieu-advieskosten.
Zorg dat u uw aanvraag op tijd doet. Per kostensoort gelden verschillende indientermijnen.
Aanschafkosten
U kunt belastingvoordeel krijgen voor de aanschafkosten van uw investering. Dit zijn de kosten van de aanschaf van een bedrijfsmiddel bij een leverancier. Dit bedrijfsmiddel staat op de Milieulijst. Hieronder vallen:
- aanschafprijs;
- aankoopkosten, zoals transportkosten, invoerrechten en notariskosten;
- kosten voor het bedrijfsklaar maken van het bedrijfsmiddel, zoals installatie- en montagekosten.
Wanneer meldt u deze kosten bij ons?
U meldt de aanschafkosten binnen 3 maanden na de aankoopverplichting. Dit is de datum van de koopovereenkomst. Gebruik niet de offerte-, factuur-, installatie- of betaaldatum. Koopovereenkomsten zijn bijvoorbeeld:
- het akkoord op een offerte (getekend of per e-mail);
- het geven van een opdracht tot levering, zoals een getekend of digitaal verzonden bestelformulier;
- mondeling akkoord, zonder voorbehoud, van een aanbod tot koop.
Voorbeeld: geeft u op 1 juni akkoord op de offerte? Dan meldt u deze kosten vóór 1 september.
Voortbrengingskosten
U kunt ook belastingvoordeel krijgen voor voortbrengingskosten. Dit zijn kosten voor het in eigen beheer maken, samenstellen of bedrijfsklaar maken (monteren/installeren) van het bedrijfsmiddel waarin u investeert. Dit bedrijfsmiddel staat op de Milieulijst. Hieronder vallen:
- arbeidskosten (loon en overhead) van eigen of ingehuurde medewerkers;
- kosten voor materialen uit eigen magazijn;
- kosten voor onderdelen bij meerdere leveranciers die u zelf koopt en installeert.
Wanneer meldt u deze kosten bij ons?
U meldt de voortbrengingskosten binnen 3 maanden na het einde van het kalenderkwartaal waarin u de kosten maakt. Een kalenderkwartaal duurt 3 maanden en start op: 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober.
Voorbeelden:
- Betaalt u op 1 augustus het salaris voor arbeid uit? Het kalenderkwartaal loopt tot 1 oktober. Dan meldt u deze kosten binnen 3 maanden na het einde van dat kwartaal, dus vóór 1 januari.
- Gebruikt u op 1 juli materialen uit eigen voorraad? Dan meldt u deze kosten vóór 1 januari.
- Bestelt u op 1 juni onderdelen? Dan meldt u deze kosten vóór 1 oktober.
Uitzondering: neemt u het bedrijfsmiddel al in gebruik binnen hetzelfde kalenderkwartaal als het kwartaal waarin u de kosten maakt? Dan meldt u de in dat kwartaal gemaakte kosten binnen 3 maanden na de datum van ingebruikname.
Voorbeeld: neemt u uw bedrijfsmiddel op 15 augustus in gebruik? Dan meldt u deze kosten vóór 15 november.
Milieu- en advieskosten
Tot slot kunt u ook belastingvoordeel krijgen voor milieu- en advieskosten. Dit zijn kosten voor onderzoek naar de milieueffecten van uw bedrijfsvoering, en advies over milieuvriendelijke alternatieven. Bekijk hiervoor de voorwaarden.
Wanneer meldt u deze kosten bij ons?
Milieu- en advieskosten meldt u altijd in combinatie met aanschafkosten en/of voortbrengingskosten. U houdt hiervoor dus dezelfde momenten als hierboven aan.
Uw aanvraag doet u met eHerkenning. U heeft eHerkenning nodig op niveau 2+ (eH2+) met een machtiging 'RVO-diensten op niveau eH2+'. Beide regelt u bij een van de leveranciers van eHerkenning.
Bent u een tussenpersoon (intermediair) van het bedrijf waarvoor u de aanvraag doet? Gebruik dan uw eigen eHerkenning en niet van het bedrijf.
U regelt uw aanvraag op Mijn RVO. Volg daar deze stappen:
- U kiest de knop 'Melden' onder de alinea 'Direct regelen' op deze Mijn RVO-pagina.
- U logt in met uw eHerkenning.
- U vult het het online formulier in.
- U controleert uw aanvraag en klikt op 'Ondertekenen en verzenden'.
- U krijgt per e-mail een ontvangstbevestiging.
- U hoeft geen bijlagen mee te sturen. Pas als wij uw aanvraag beoordelen, vragen wij (misschien) om extra informatie. Ons contact met u gaat digitaal én per post.
- Bent u een samenwerkingsverband, zoals een maatschap of vennootschap onder firma? Dan doet u één aanvraag vanuit het samenwerkingsverband.
Na uw aanvraag
Bekijk wat u kunt verwachten of doen nadat u een aanvraag heeft gedaan.
Kort na de verzending van uw aanvraag ontvangt u per e-mail een bevestiging met een referentienummer. Gebruik dit nummer bij contact over uw aanvraag.
Gaat uw aanvraag over een investering in 2024 (Milieulijst 2024)?
Wij bepalen onder andere met een steekproef, welke aanvragen wij beoordelen. We sturen u binnen 10 werkdagen een bericht of uw aanvraag in de steekproef valt. U hoeft hier niet op te wachten. U kunt de MIA\Vamil alvast toepassen in uw belastingaangifte en zo nodig later wijzigen.
- Valt uw aanvraag niet in de steekproef? Dan hoeft u niets aan te passen in uw belastingaangifte.
- Valt uw aanvraag in de steekproef? Dan vragen wij binnen 3 maanden om extra informatie over uw investering. We streven ernaar uw aanvraag binnen 2 maanden na ontvangst van deze informatie te beoordelen.
- Wij sturen de uitkomst van onze beoordeling naar de Belastingdienst. Dit kan een positief, deels positief of negatief advies zijn. U krijgt een kopie van dit advies.
- Uw belastinginspecteur beslist of uw melding voldoet aan de wettelijke eisen van de MIA\Vamil.
- Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u na de vaststelling van uw belastingaangifte bezwaar indienen bij uw belastinginspecteur.
Gaat uw aanvraag over een investering in 2025 (Milieulijst 2025)?
- Hebben we voldoende informatie over uw aanvraag? Dan sturen we u binnen 10 werkdagen een beslissing over uw aanvraag.
- Is deze beslissing positief? Dan ontvangt u een verklaring dat u voor uw investering belastingvoordeel mag krijgen. U verwerkt deze verklaring in uw belastingaangifte.
-
Hebben we toch extra informatie nodig? Dan sturen we u binnen 10 werkdagen een bericht waarin we u om meer informatie vragen. Denk bij deze extra informatie bijvoorbeeld aan:
- Een kopie van de koopovereenkomst, zoals een ondertekende opdrachtbevestiging of offerte;
- Een kostenspecificatie (uit bijvoorbeeld een gespecificeerde offerte of opdrachtbevestiging);
- Een technische specificatie/beschrijving van de bedrijfsmiddelonderdelen (uit bijvoorbeeld een offerte of brochure);
- Een kopie van certificaten, vergunningen en rapporten als dit nodig is volgens de omschrijving van het bedrijfsmiddel op de Milieulijst.
We streven ernaar uw aanvraag binnen 8 weken na ontvangst van alle gevraagde informatie te beoordelen. U ontvangt dan een beslissing over uw aanvraag.
- Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u binnen 6 weken na de datum van onze beslissing een bezwaar indienen bij ons. Meer hierover leest u verderop deze pagina.
Voor de MIA
- Betaalt u alle kosten in één kalenderjaar? Dan past u de milieu-investeringsaftrek toe in uw aangifte over dat jaar.
- Betaalt u alle kosten verspreid over meerdere jaren? Dan geldt het volgende:
- Neemt u het bedrijfsmiddel in gebruik in het jaar van investeren? Dan past u de aftrek toe in uw aangifte over dat jaar.
- Neemt u het bedrijfsmiddel niet in gebruik in het jaar van investeren? Dan trekt u alleen het bedrag af dat u in het jaar van investeren betaalde. In de aangiftes over de volgende kalenderjaren verwerkt u de betalingen die u in die jaren doet.
U mag de milieu-investeringsaftrek niet later toepassen dan het kalenderjaar waarin u het bedrijfsmiddel in gebruik heeft genomen.
- Heeft u geen winst gemaakt? Dan geldt het volgende:
- Valt u onder de vennootschapsbelasting? Dan verrekent u de aftrek in het voorgaande jaar en alle jaren daarna. Overleg dit met uw belastingadviseur.
- Valt u onder de inkomstenbelasting? Dan verrekent u de aftrek in de 3 voorafgaande jaren en de 9 volgende jaren. Overleg dit met uw belastingadviseur.
Voor de Vamil
U kunt een milieuvriendelijke investering op een willekeurig moment afschrijven. U verlaagt hiermee de fiscale winst op een moment dat u dit het beste uitkomt. Bijvoorbeeld in een jaar waarin uw winst hoog is. Dit levert u een liquiditeits- en rentevoordeel op.
Willekeurig afschrijven betekent dus dat u naast de gewone afschrijving zelf bepaalt hoe en wanneer u een bedrijfsmiddel afschrijft. Houd daarbij rekening met de volgende punten:
- De willekeurige afschrijving is beperkt tot 75% van de investeringskosten die u heeft opgegeven. De overige 25% schrijft u normaal af.
- De boekwaarde van het bedrijfsmiddel mag niet lager worden dan de restwaarde.
- Neemt u het bedrijfsmiddel direct na aanschaf in gebruik? Dan mag u meteen beginnen met afschrijven.
- Neemt u het bedrijfsmiddel niet in gebruik in het investeringsjaar? Dan mag u maximaal afschrijven over het bedrag dat u betaalde in het investeringsjaar.
Wilt u uw aanvraag wijzigen of intrekken? Log (weer) in met uw eHerkenning via 'Uw aanvraag direct regelen'. En dien vervolgens via 'Mijn aanvragen' hiervoor een verzoek in. U tekent dit verzoek als belastingplichtige zelf of u laat deze ondertekenen door uw gemachtigde.
U kunt de kosten in een ingediende aanvraag niet verhogen. Wel kunt u een extra aanvraag doen. Of de aanvraag intrekken en een nieuwe aanvraag indienen. Houd wel rekening met de indientermijnen. Die blijven gelden, ook voor de extra of nieuwe aanvraag.
Bent u het niet eens met onze beslissing?
U kunt bezwaar maken tegen onze beslissing. Dit betekent dat u in een brief aangeeft dat u het niet eens bent met onze beslissing. U vraagt ons uw situatie opnieuw te bekijken. U kunt daarna opnieuw aangeven dat u het niet eens bent met onze beslissing, door in beroep te gaan.
Wij nemen per 1 januari 2025 de bezwaar- en beroepsprocedure van de MIA\Vamil over van de Belastingdienst. Dit geldt voor alle aanvragen die u indient voor de Milieulijst 2025. Dit betekent dat u niet de vaststelling van de belastingaangifte hoeft af te wachten, maar direct bezwaar kunt maken bij ons.
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat