Veelgestelde vragen MOOI: aanvragen
Hieronder vindt u de veelgestelde vragen over het aanvragen van de MOOI-subsidie.
Nee, alle informatie die wij nodig hebben, moet uiterlijk 5 september 2024 voor 17:00 uur bij ons binnen zijn. Alle verplichte documenten moet u ondertekend meesturen. Aanvragen die op de sluitingsdatum niet compleet zijn, wijzen we af. U krijgt dus geen herstelmogelijkheid meer. Ook nagestuurde aanvullingen accepteren wij niet. De reden hiervoor is dat de herstelmogelijkheid niet strookt met het gelijkheidsprincipe van een tender (een vorm waarin de best scorende partij wint).
Onder 3.B.0 bedoelen we een financiële bijdrage aan een andere organisatie.
De eigen bijdrage van een deelnemer zet u niet op het formulier Aanmelding deelnemer + Machtiging penvoerder. Dit volgt uit de begroting. We bedoelen met eigen bijdrage dus de financiering van het eigen deel in de projectkosten.
In eLoket uploadt u bijlagen. Bijlagen mogen maximaal 30 MB per bijlage zijn. Naast de vaste bijlagen kunt u tot 10 overige bijlagen toevoegen. Het uploaden kost tijd, dus houd er rekening mee dat dit proces wel even duurt.
Ja.
Pilotactiviteiten zijn een vorm van experimentele ontwikkeling. U test een experimenteel prototype product, procedé of dienst onder echte omstandigheden. De omgeving van de test is representatief voor de werkelijke situatie. Het hoofddoel is om verdere technische verbeteringen aan te brengen. Dit type activiteiten valt binnen de definitie van een MOOI-project. Bestaat het project helemaal uit een pilot? Dan vraagt u hiervoor DEI+-subsidie aan.
In de beschrijving van de MOOI-missies staat wat de projecten moeten opleveren. Sommige projecten moeten al tijdens de looptijd producten, processen of diensten opleveren. In ieder geval een eerste generatie daarvan. Een prototype ontwikkelen mag binnen de MOOI. Het is ook mogelijk om in uw MOOI-project onderzoek te doen naar een prototype in een pilotproject van de DEI+. De subsidie daarvoor moet u dan hebben aangevraagd of zijn gehonoreerd. Bekend moet zijn wat de pilot doet (wie, wat, waar).
Maakt u in het verlengde van het MOOI-project ook gelijktijdig gebruik van andere regelingen? Dan waarderen we dat positief bij het rangschikkingscriterium 'kwaliteit van het project'. Dit is hetzelfde bij de DEI+. Wel moet u goed letten op de staatssteunregels. De totale steun mag niet te hoog zijn. Neem contact met ons op om te horen wat de andere bijdrage voor de subsidie aan uw project betekent.
Nee. Een vooraanmelding gaat over maximaal één subsidieaanvraag. Denkbaar is dat consortia meerdere vooraanmeldingen samen tot één definitieve aanvraag uitwerken en indienen. Definitieve aanvragen moeten een verdere uitwerking zijn van uw vooraanmelding. Het is niet mogelijk om met één vooraanmelding meer aanvragen te doen voor projecten met heel andere doelen, activiteiten en resultaten.
Bij de MOOI moet u uw project eerst vooraanmelden. We willen daarmee voorkomen dat alle belangstellenden een complete aanvraag moeten doen. Voor de uitwerking van een aanvraag is veel uitgebreidere informatie nodig. Niet alle aanvragen komen daadwerkelijk in aanmerking voor subsidie.
De vooraanmelding is volgens het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies een voorlopig, beknopt beeld van de gewenste te subsidiëren activiteiten. U krijgt van ons een advies over uw vooraanmelding. Op basis van het advies kunt u afzien van een definitieve aanvraag. U hoeft daarom in deze eerste fase van de aanvraag (de vooraanmelding) geen uitgebreide informatie aan te leveren.
Kiest u er wel voor uiteindelijk een aanvraag in te dienen? Dan kunt u op basis van het advies mogelijk een kwalitatief betere aanvraag indienen. Het doel hiervan is dat u als aanvrager minder kosten hoeft te maken.
Is een onderzoeksorganisatie deelnemer in het project? Dan moet u een getekende samenwerkingsovereenkomst hebben voordat het project start. U verklaart in de online aanvraagomgeving dat u daarvan op de hoogte bent. Wij vragen die overeenkomst bij u op. In de samenwerkingsovereenkomst maakt u afspraken over de manier waarop u omgaat met de:
- bijdrage in de kosten;
- deling in de risico’s en uitkomsten;
- verspreiding van de resultaten;
- toegang tot en de regels voor de toewijzing van intellectuele eigendomsrechten.
Uw project mag starten nadat u uw definitieve subsidieaanvraag bij ons indient. U moet het project uiterlijk binnen 6 maanden na de datum van verlening van de subsidie starten.
Ligt de startdatum van het project vóór de dagtekening van de subsidiebeschikking? Dan hebben wij de ondertekende samenwerkingsovereenkomst al tijdens de behandelperiode nodig. Houd daar rekening mee bij de planning van uw project.
- Is de startdatum van het project gelijk aan de indieningsdatum? Dan vragen we de getekende samenwerkingsovereenkomst op via uw aanvraag in de online aanvraagomgeving. Ontbreekt de getekende samenwerkingsovereenkomst? Dan wijzen we uw aanvraag af. Uw aanvraag voldoet dan niet aan de verplichtingen van de subsidieregeling.
- Is de startdatum later, maar nog wel voor de dagtekening van de beschikking? Dan vragen we die op gedurende de beoordelingstermijn. Levert u de getekende samenwerkingsovereenkomst niet op tijd in? Dan wijzen we uw aanvraag af. Uw aanvraag voldoet dan niet aan de verplichtingen van de subsidieregeling.
- Ligt de startdatum na de datum van de subsidiebeschikking? Dan vragen we u in de beheerfase naar de overeenkomst. Is die er na de startdatum niet? Dan stoppen wij de betaling van de voorschotten. Hebben wij binnen 3 maanden nog steeds geen getekende overeenkomst? Dan moeten wij het project stopzetten en de (hoogte van de) subsidie vaststellen.
Voor samenwerkingen zonder onderzoeksorganisatie adviseren wij dringend om ook een overeenkomst af te sluiten. Wanneer een project tussentijds strandt of een partij treedt uit, dan zijn er vaak geen of onvoldoende onderlinge afspraken gemaakt. Een voorbeeldovereenkomst vindt u bij Subsidiespelregels.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei