Veelgestelde vragen innovatie stalsystemen - fasen
Lees het antwoord op veelgestelde vragen over de fasen van deze subsidie.
De subsidie is ingedeeld in 3 fasen:
- Fase 1: onderzoeks- en ontwikkelingsfase
In deze fase vertaalt u uw idee naar een techniek of managementmaatregel in de stal. U test uw innovatieve maatregelen bijvoorbeeld eerst op kleine schaal. En later ontwikkelt en optimaliseert u deze verder in het stalsysteem. - Fase 2: emissiemetingenfase
In de emissiemetingenfase heeft u de techniek of managementmaatregel ontwikkeld. In deze fase voert de onderzoeksorganisatie metingen uit naar de vermindering van broeikasgas- en stalemissies. Ze publiceren de resultaten van deze metingen. - Fase 3: resterende productieve levensduurfase
Zijn de resultaten van uw innovatie positief? Dan krijgt u ook subsidie voor de resterende productie levensduurfase bij een innovatie.
Iedere fase heeft zijn eigen voorwaarden en subsidiepercentages. Lees meer op Onderzoeken en ontwikkelen van innovaties voor stallen.
Nee, u moet ook de emissiemetingenfase (fase 2) laten uitvoeren. In deze fase bepaalt de onderzoeksorganisatie hoe effectief uw nieuwe techniek of managementmaatregel is. Heeft u fase 1 en fase 2 uitgevoerd? En zijn de resultaten positief? Dan krijgt u als veehouder ook subsidie over de resterende productieve levensduurfase (fase 3) van de technieken.
Ja, u moet uw innovatie laten doormeten. Wij willen namelijk zeker weten dat door uw innovatie broeikasgas- en stalemissies voldoende verminderen. Deze laat u doormeten door een organisatie voor onderzoek en kennisverspreiding (onderzoeksorganisatie). De onderzoeksorganisatie publiceert de meetresultaten.
Wilt u uw vernieuwende stalsysteem op de lijst laten zetten voor ammoniak, geur en fijnstof emissiearme huisvesting? Dan kunt u deze resultaten ook hiervoor gebruiken. Meer informatie hierover leest u op Innovatieve stalsystemen gebruiken.
Ja, dat kan. Heeft u zelf al onderzoek naar een innovatief stalsysteem gedaan? En bent u begonnen aan de bouw van de stal? Dan kunt u subsidie aanvragen voor fase 2. De onderzoeksorganisatie krijgt dan subsidie voor de kosten van de emissiemetingen.
Ja, dat mag. Emissiemetingen kunnen pas gedaan worden als het onderzoek en ontwikkeling is afgerond. De voorbereidingen op de emissiemetingen, zoals het opstellen van een meetplan, mogen wel eerder starten. Daarom mag de startdatum van fase 2 voor de einddatum van fase 1 liggen.
Nee, alleen een onderzoeksorganisatie mag metingen in fase 2 doen. De onderzoeksorganisatie voert de metingen uit volgens een vastgesteld protocol en publiceert de resultaten hiervan. Het is belangrijk dat de metingen volgens vastgestelde protocollen worden gedaan. Hierdoor zijn de verschillende innovatieve technieken te vergelijken.
Voorbeelden van onderzoeksorganisaties die metingen van emissies doen:
- Wageningen University & Research (WUR)
- Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)
- Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO)
- Aeres Hogeschool
Meer informatie vindt op Onderzoeksorganisatie.
Ja, dat is mogelijk als u hetzelfde wilt onderzoeken en meten. Vul in het aanvraagformulier in dat u met uw samenwerkingsverband subsidie aanvraagt voor 3 fasen. In het projectplan geeft u voor iedere veehouderij aan wanneer de fasen starten en afgelopen zijn. Fase 2 mag maximaal 2 jaar duren.
In deze fase voert u geen activiteiten meer uit. Zijn uw resultaten positief na uw innovatie? U krijgt dan subsidie over de afschrijfkosten van uw investering in de staltechniek. Deze subsidie krijgt u zowel tijdens de looptijd van het project als na afronding van het project.
Het subsidiepercentage tijdens het project is soms anders dan het percentage na het project (fase 3). Met onze rekentool berekent u de subsidiabele kosten van uw staltechniek voor fase 3. Deze vindt u in het format Begrotingsplan (Excel) op mijn.rvo.nl.
De kosten voor onderzoek en ontwikkeling naar dierenwelzijn en brandveiligheid komen voor subsidie in aanmerking. Deze subsidie valt onder fase 1 en niet onder fase 2.
Nee, u krijgt geen subsidie voor het werk dat u al voor uw proefstalaanvraag heeft gedaan. Alleen voor activiteiten die u doet na uw subsidieaanvraag krijgt u subsidie.
In uw projectplan geeft u aan dat u al een proefstal heeft. En waarop u zich nu gaat richten. Voor onderzoek en investeringen in installaties, die daarvoor nodig zijn krijgt u subsidie. Wij nemen de proefstalaanvraag wel mee in de beoordeling van de integrale vermindering van emissies.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur