Veelgestelde vragen innovatie stalsystemen - kosten
Lees het antwoord op veelgestelde vragen over vergoeding van kosten.
Nee, bij nieuwbouw vallen niet alle bouwkosten onder de subsidie.
U krijgt alleen subsidie voor investeringen in technieken die zorgen voor:
- brongerichte verduurzaming
- beter dierenwelzijn
- brandveiligheid
Voorbeelden hiervan zijn een innovatieve vloer of een schuurvoorziening bij varkens. De subsidie geldt niet voor zonnepanelen en melkapparatuur. Deze investeringen zorgen niet voor brongerichte verduurzaming, beter dierenwelzijn en brandveiligheid.
U kunt subsidie krijgen voor het werk dat u als veehouder zelf uitvoert. Dit valt onder personeelskosten. Ontvangt u geen loon voor eigen arbeid? Dan kunt u gebruik maken van de Vaste uurtarief systematiek. U kunt dan maximaal € 60 (inclusief opslag) per uur rekenen voor uw eigen arbeid.
U leest meer over opslag op Loonkosten plus vaste-opslag-systematiek.
Ja. De kans is groot dat er na het gebruik van de innovatie in het dierenverblijf toch emissies ontstaan in de dikke en dunne fractie in de mestopslag. Dit is vooral bij methaan. Kosten die u maakt om dit tegen te gaan, komen in aanmerking voor subsidie. Bijvoorbeeld voor het affakkelen of installeren van een biofilter op de mestopslag.
Ja, u mag op een varkenshouderij de technieken uit pluimveestallen onderzoeken om fijnstof te verminderen. Deze technieken zorgen voor een beter stalklimaat. De afschrijvingskosten vallen daarom onder deze subsidie.
Nee, dat mag niet. U krijgt alleen subsidie, als u zelf afschrijvingskosten maakt en betaalt. Wij controleren onder andere bij KVK hoe u ingeschreven staat.
De subsidie geldt alleen voor bovenwettelijke investeringen. Investeert u bij nieuwbouw om te voldoen aan het Bouwbesluit? Deze kosten komen niet in aanmerking voor subsidie. Investeert u naast de wettelijke eisen extra om de stal nog brandveiliger te maken? Voor deze kosten kunt u subsidie krijgen als de investering aan een of meerdere eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) voldoet.
De extra kosten voor investeringen die bijdragen aan beter dierenwelzijn komen voor subsidie in aanmerking. Bouwt u bijvoorbeeld een nieuwe stal en krijgen de dieren meer leefruimte? Dan zijn deze kosten subsidiabel. Wij gebruiken voor de beoordeling van de aanvraag de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). De kosten zijn alleen subsidiabel als de investering aan een of meerdere eisen uit de MDV voldoet. U krijgt dan subsidie voor de extra kosten die u maakt om aan de eis te voldoen.
De termijnen voor stallen is een redelijke afschrijving van 20 jaar. En voor apparatuur en installaties een termijn van 10 jaar. U mag van deze termijnen afwijken. U moet goed onderbouwen waarom voor uw stal, apparatuur, of installatie een afwijkend termijn geldt.
Nee, de subsidie geldt alleen voor de kosten die u maakt voor:
- terugdringen van brongerichte emissies
- bovenwettelijke dierenwelzijnsmaatregelen
- het verbeteren van de brandveiligheid
Als u maatregelen neemt om afwenteling te voorkomen, kan dat wel leiden tot een betere score van uw projectplan. U vergroot daarmee de kans dat u voor uw project subsidie krijgt.
Nee, voor deze kosten kunt u geen subsidie krijgen. De Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) kent pas punten toe op het onderdeel leefoppervlak vanaf 5 m2 per koe.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur