Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Duurzaamheidseisen biomassa in pelletinstallaties SDE++

Laatst gecontroleerd op:
4 november 2024
Gepubliceerd op:
26 februari 2016

U wilt de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) aanvragen voor uw pelletinstallatie voor de opwek van elektriciteit en warmte. Voor de pellets die u gaat gebruiken gelden wettelijke duurzaamheidseisen. Op deze pagina leest u hoe u daaraan voldoet. 

Voor welke installaties?

Als u pellets in uw installatie verbrandt om warmte of elektriciteit op te wekken, moet uw installatie voldoen aan duurzaamheidseisen om SDE++-subsidie te krijgen. Deze duurzaamheidseisen zijn te vinden in de Regeling conformiteitsbeoordeling vaste biomassa voor energietoepassingen. Deze gelden voor de volgende typen installaties:

  • ketels ≥ 5 megawatt (MW) stoom uit houtpellets
  • branders op houtpellets ≥ 5 MW en ≤ 100 MW
  • kolencentrales (≥ 100 MW) die biomassa bij- of meestoken *

*Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om hiervoor subsidie aan te vragen. Heeft u voor die tijd goedkeuring (beschikking) voor SDE-subsidie gekregen, dan moet u nog wel voldoen aan de verplichtingen. 

Heeft u een ander type installatie? Dan gelden andere voorwaarden. Kijk voor andere typen installaties op Duurzaamheidseisen biomassa REDII SDE++.

Hoe toont u de duurzaamheid van uw pellets aan?

U kunt op verschillende manieren aantonen dat de biomassa die u gebruikt, duurzaam is. Dat kan met:

  • één of meer goedgekeurde certificatieschema’s;
  • een combinatie van één of meer certificaten van goedgekeurde certificatieschema’s en/of extra verificatie;
  • alleen verificatie.

Certificering

Wilt u gecertificeerde biomassa gebruiken? Dan moet u zelf ook gecertificeerd zijn, net als de hele toeleveringsketen. Hoe u zich kunt laten certificeren, vindt u op de website van de schemabeheerder.  

Om aan te tonen dat uw biomassa voldoet aan de Nederlandse duurzaamheidseisen kunt u alleen goedgekeurde certificatieschema's gebruiken. Niet ieder certificatieschema is goedgekeurd voor alle eisen. Dan kunt u ervoor kiezen meer certificatieschema's te gebruiken die elk een deel van de eisen afdekken. Of u regelt voor de ontbrekende eisen een verificatie. 

Verificatie

Bij verificatie controleert een conformiteitsbeoordelingsinstantie (CBI) of een levering van pellets duurzaam is. Meer informatie over het verificatieproces en hoe dit precies werkt, staat in paragraaf 2.4 van het verificatieprotocol hieronder. Daarnaast controleert een CBI een energieproducent volgens de eisen van het verificatieprotocol en geeft daarvoor een conformiteitsjaarverklaring af. Momenteel is Control Union de enige CBI die erkend is om verificaties uit te voeren. 

Per 1 januari 2023 geldt een nieuwe versie van het verificatieprotocol. Hiermee kunt u ook de duurzaamheid van pellets aantonen om te rapporteren over de EU-ETS nul-emissie. Meer informatie hierover vindt u op de website van de NEa. Bij het verificatieprotocol is in mei 2023 en november 2023 een aanvulling (addendum) toegevoegd.

Wat is een conformiteitsbeoordelingsinstantie?

Een conformiteitsbeoordelingsinstantie (CBI) is een controlerende organisatie bij het aantonen van duurzaamheid. Een CBI:

  • geeft een certificaat af aan een marktpartij volgens een certificatieschema;
  • geeft een verificatieverklaring af over een levering biomassa aan een marktpartij;
  • geeft de conformiteitsjaarverklaring af aan energieproducenten volgens de eisen van het verificatieprotocol.

De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) houdt toezicht op de borging van de duurzaamheid. Zij controleert onder meer de uitvoering van werkzaamheden door CBI’s.

Kijk welke certificatieschema's en CBI's u kunt gebruiken

Wilt u weten welke certificatieschema's zijn goedgekeurd? En welke CBI’s zijn erkend? Kijk dan op de pagina ‘Certificering van biomassa voor pelletinstallaties’.

U rapporteert jaarlijks aan ons

U toont aan dat de biomassa aan de duurzaamheidseisen voldoet. Dit doet u door jaarlijks een conformiteitsverklaring te sturen naar uw contactpersoon bij ons. Daarin benoemt u onder meer de duurzaamheidskenmerken van alle biomassa die u heeft gebruikt in uw installatie. Deze conformiteitsjaarverklaring moet zijn afgegeven door een erkende CBI. 

Aan welke eisen de conformiteitsjaarverklaring moet voldoen, leest u in het verificatieprotocol. 

U kunt de volgende documenten gebruiken bij uw rapportage: 

Waar vindt u de duurzaamheidseisen in de wet?

In onderstaande publicaties van de overheid leest u hoe de duurzaamheidseisen wettelijk geregeld zijn.

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?