Octrooiblog: de uitvinding achter de kloppende hartslag van de muziek

Laatst gecontroleerd op:
24 april 2025
Gepubliceerd op:
22 april 2025

Zonder de uitvinding van het voetbediende bassdrumpedaal hadden we geen jazz, rock, hiphop of metal gehad. En dus geen Beatles of Nirvana! Ondenkbaar. Daarom neem ik je in deze octrooiblog mee in de verrassende geschiedenis en impact van deze voetbediende innovatie. Ik ben Maurice Mooijman, octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland én drummer in hart en nieren.

Van marching band tot metalband

In de 19e eeuw waren er meerdere muzikanten nodig om slagwerk te bespelen: een voor de snaredrum, een voor de bassdrum en een voor de bekkens. Bezuinigingen op marching bands tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog dwongen slagwerkers om zelf meerdere instrumenten tegelijk te bespelen. Deze fysieke uitdaging inspireerde percussionist en drum-maker William F. Ludwig om, geïnspireerd op een aantal andere minder optimale varianten, in 1909 een voetbediend bassdrumpedaal te ontwikkelen. Hiervoor ontving hij U.S. Patent No. 941,962.

William F. Ludwig's octrooi van het bassdrumpedaal

Innovatie onder de voet

Bassdrumpedalen bestonden dus al langer. Maar Ludwigs’ pedaal was een revolutionaire verbetering. Een spiraalveer voor snelle terugkeer, kettingaandrijving voor directe overbrenging en een verstelbare klopper zorgden voor superieure stabiliteit en response. Dit veranderde het drumstel tot een compact, veelzijdig, maar uitdagend instrument. 

De heartbeat van muziek

Het bassdrumpedaal veranderde de rol van de drummer van begeleider naar frontperformer. Het pedaal stelde drummers in staat om complexe ritmes te spelen, wat essentieel was voor de ontwikkeling van allerlei genres, van jazz tot metal. Voor mij is de bassdrum dan ook echt de 'heartbeat' van muziek. Bijna iedereen kent wel Phil Collins van zijn grootste hit 'In The Air Tonight'. Onder drummers staat hij onder andere bekend om zijn snelle 'bassdrumvoet' zoals in het nummer 'Wot Gorilla?'. Maar er zijn ook andere bassdrum-geweldenaars zoals Carter Beaufort van de Dave Matthews Band of Thomas Haake van Messugha. Maar vergis je niet: als je mensen wilt laten dansen, speel dan vooral de typische reggae 'one-drop' of de 4-on-the-floor die de disco of dance zo dansbaar maakt.

De DW 5002TD4 Double Bass Drum Pedal van octrooiadviseur Maurice

Een verlengstuk van mezelf

Ik heb 5 snaredrums, een heel bataljon aan bekkens en maar één bassdrumpedaal: de DW 5002TD4 Double Bass Drum Pedal. De instellingen van mijn pedaal zijn zo persoonlijk, dat het voelt als een verlengstuk van mezelf. Ik speel er een heel scala aan muziek op, in allerlei verschillende bandjes: pop-rock, bigband, jazz, country en reggae.

Daar zit muziek in

Als drummer en octrooiadviseur kan ik met recht zeggen dat er muziek in octrooien zit. En dat vieren we elk jaar op 26 april, op World IP Day. Op deze dag staan de intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) wereldwijd in de schijnwerpers. Terecht, want deze rechten zorgen ervoor dat goede ideeën kunnen uitgroeien tot succesvolle bedrijven. Daarom zetten we ze graag eens extra in het zonnetje: álle rechten op uitgewerkte ideeën en creatieve concepten. Dit jaar is het thema heel toepasselijk ‘IP and music: Feel the beat of IP’ . Want zonder innovatie zou het muzieklandschap er heel anders uitzien.

Meer weten?

Wil je weten of er muziek zit in jouw intellectueel eigendom? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de octrooiadviseurs van Octrooicentrum Nederland.

Maurice Mooijman
Octrooiadviseur
Bent u tevreden over deze pagina?