Nederland haalt €500 miljoen op uit programma’s European Innovation Council

Gepubliceerd op:
28 november 2023

Met de uitslag van de meest recente European Innovation Council (EIC) Accelerator call is voor Nederland een ware mijlpaal bereikt: in totaal hebben Nederlandse onderzoekers en ondernemers maar liefst € 500 miljoen aan financiering opgehaald. Het EIC-programma is onderdeel van Horizon Europe, het overkoepelende onderzoek- en ontwikkelingsprogramma van de Europese Commissie, en richt zich op het identificeren, ontwikkelen en opschalen van baanbrekende technologieën en innovaties.

Het EIC-programma heeft 3 verschillende instrumenten met ieder een eigen doel: 

  • EIC Pathfinder voor geavanceerd onderzoek; 
  • EIC Transition voor het omzetten van onderzoeksresultaten in baanbrekende innovaties en businessplannen;
  • EIC Accelerator voor individuele bedrijven om baanbrekende innovaties door te ontwikkelen, op te schalen en op de markt te brengen.

Toegekende subsidie aan Nederland

Van de € 506,3 miljoen die de Europese Commissie van 2021 tot en met 2023 heeft toegekend aan Nederlandse onderzoekers en ondernemers, ging 75% naar EIC Accelerator, 18% naar EIC Pathfinder en 7% naar EIC Transition. Van alle aangevraagde subsidie ging per instrument 11 tot 13% naar Nederlandse aanvragers. 

Top 3 van Europa in slagingskans en toegekende subsidie

De gemiddelde slagingskans van een EIC-aanvraag is 8%. Vanuit Nederland zijn er in totaal 658 aanvragen ingediend, waarvan 96 toegekend. Dit komt neer op een slagingspercentage van 15%. Een Nederlandse aanvraag heeft daarmee statistisch gezien bijna 2x zoveel kans om succesvol te zijn. Nederland staat daarmee in de top 3 van Europese landen in zowel slagingskans als opgehaald totaalbedrag.

Naast financiële ondersteuning krijgen de deelnemers van goedgekeurde aanvragen toegang tot de Business Acceleration Services (BAS). Deze service bestaat uit bijvoorbeeld advies van experts, introducties bij investeerders en netwerkmogelijkheden. 

Nederlandse innovaties

Benieuwd naar Nederlandse innovaties die afgelopen tijd zijn ondersteund door EIC? Hieronder vindt u per instrument een praktijkvoorbeeld. 

EIC Pathfinder: Hybrain 

Universiteit Twente coördineert het Hybrain-project en ontwikkelt samen met partners uit Oxford, Münster, Pisa en Zürich een nieuw computersysteem geïnspireerd door het menselijk brein. Dit systeem is supersnel, verbruikt zeer weinig energie en kan een reële impact hebben op 'ultrasnelle respons'-technologieën.

EIC Transition: Angiogenesis Analytics

Angiogenesis Analytics ontwikkelde een nieuwe beeldvorming-methode voor prostaatkanker, gebaseerd op moderne echografietechnologie en innovatieve signaalverwerkingsalgoritmen. Met deze oplossing zijn er geen ingrijpende en pijnlijke biopten of dure MRI-scans meer nodig voor de diagnose van prostaatkanker. 

EIC Accelerator: Ocean Grazer

De Ocean Battery van Ocean Grazer is een schaalbare, modulaire oplossing om energie van hernieuwbare bronnen zoals windturbines en drijvende zonneparken op zee op te slaan. Het mechanisme kan op een duurzame, betrouwbare en efficiënte manier grootschalig energie opslaan, en voorkomt daarmee schommelingen in het energienetwerk door weersomstandigheden.

Meer weten?

Lees meer over het European Innovation Council.

Ook een project indienen bij EIC? Neem contact met ons op

Team IRIS van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt Nederlandse onderzoekers en ondernemers bij deelname aan het EIC. Team IRIS geeft u advies over de 'match' met de instrumenten en feedback op uw projectvoorstel. Ook kan het team u helpen met het vinden van projectpartners en het oefenen van een pitch voor de EIC-jury. 

Advies nodig? Neem dan contact met ons op via een e-mail naar teamiris@rvo.nl.

In opdracht van:
Bent u tevreden over deze pagina?