Ruim 24% méér energiezuinige investeringen door bedrijven in 2023

Gepubliceerd op:
28 mei 2024

Ondernemers maakten in 2023 veel gebruik van belastingvoordeel met de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bijna 23.000 ondernemers vroegen de EIA aan. Het totale bedrag aan energiezuinige investeringen was bijna € 4,4 miljard. Dit is een stijging van 24% vergeleken met 2022. De verwachte energiebesparing van deze investeringen is ongeveer 1.077 miljoen m3 aardgas. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van 586.000 huishoudens. Dit blijkt uit de cijfers van het EIA-jaarverslag van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Ondernemers uit uiteenlopende sectoren maken gebruik maken van de investeringsaftrek, zoals de glastuinbouw, transport, veehouderij, horeca en industrie. Zo investeerden ondernemers in de industriesector voor € 1,8 miljard in energiebesparing. Dit is een stijging van € 0,4 miljard vergeleken met 2022. Bedrijven doen de meeste aanvragen voor zonnepanelen, warmtepompen en isolatie van gebouwen.

Bakkerij Schuld werkruimte

De Energie-investeringsaftrek

De investeringsaftrek is voor ondernemers die investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energietechnieken. Ook kleine bedrijven en eenmanszaken kunnen gebruikmaken van de regeling. Het belastingvoordeel geldt voor investeringen die voor een flinke energiebesparing zorgen. Ondernemers mogen tot 40% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. 

De energie-investering (bedrijfsmiddel) moet voldoen aan de omschrijving uit de Energielijst. RVO actualiseert de Energielijst ieder jaar. Er komen bedrijfsmiddelen bij, er gaan bedrijfsmiddelen vanaf. De Staatscourant publiceert de nieuwe Energielijst ieder jaar in december. 

Bekijk de Energielijst

Warmtepompen populair

In het jaarverslag staat dat ondernemers in 2023 voor bijna € 88 miljoen hebben geïnvesteerd in warmtepompen. Dat is een flinke stijging vergeleken met 2022. Toen ging het om een investering van € 67 miljoen. Warmtepompen zijn belangrijk bij de verduurzaming van gebouwen. Ze kunnen hierdoor vaak volledig van het gas af.

Investeren in energieopslag

Ondernemers investeerden in 2023 € 90 miljoen in de opslag van elektrische energie. Deze opslag levert een belangrijke bijdrage aan een minder overbelast elektriciteitsnet. 

Minder CO2 uitstoot

Ondernemers gaven in totaal € 4,4 miljard uit aan energiezuinige investeringen met de EIA. Die investeringen zorgden voor een vermindering van de CO2-uitstoot van 1.753 kiloton CO2 in 2022 naar 1.906 kiloton CO2 in 2023. De verwachte energiebesparing van deze investeringen is ongeveer 1.077 miljoen m3 aardgas. Dit is een stijging van bijna 9% vergeleken met 2022. Het totale investeringsbedrag in duurzame energie is met 15% toegenomen vergeleken met 2022.

Trend 27 jaar

Ondernemers investeren steeds meer in energiebesparende maatregelen. RVO ziet dat duidelijk in het investeringspatroon van de afgelopen 27 jaar. In het eerste jaar van de EIA gaven ondernemers bijna € 500 miljoen uit aan energiebesparende investeringen. 

De gegevens uit het EIA- jaarverslag 2023 gaan over de periode van 1 januari 2023 tot 1 april 2024 (peildatum 1 april 2024).  In deze periode kreeg RVO alle aanvragen binnen voor de EIA-regeling van 2024. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
In samenwerking met:
  • Ministerie van Financiën
Bent u tevreden over deze pagina?