Internationaal Energie Agentschap (IEA)

Gepubliceerd op:
21 september 2021
Laatst gecontroleerd op:
6 februari 2024

Een betrouwbare, betaalbare en schone energievoorziening voor de deelnemende landen. Dat is waar het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voor staat. Het IEA werkt samen met overheden, onderzoeksinstellingen en industrie. Deelname van ons land levert waardevolle informatie op, waar u als ondernemer, beleidsmaker of onderzoeker gebruik van kunt maken.

BEHAVE 2023: gedragsverandering in de energie- en klimaatcrisis

Bent u benieuwd naar de laatste ontwikkelingen over gedragsverandering in de energietransitie? Op 28 en 29 november organiseerden wij samen met het European Energy Network (EnR) de BEHAVE-conferentie over gedragsverandering in de energie- en klimaatcrisis.  

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) is een internationale organisatie, opgericht in 1974 na de wereldwijde oliecrisis van 1973-1974. Toen richtte het IEA zich op de verzekering van toevoer van aardolie. Inmiddels is het IEA dé specialist op internationaal energiegebied. De organisatie helpt de landen die zich hebben aangesloten onder het motto: vormgeven van een veilige en duurzame energietoekomst voor iedereen.

Nederlandse deelname

Nederland is samen met andere landen lid van het IEA. De Nederlandse deelname bestaat uit het leveren van experts voor de verschillende technieken door onze organisatie. Wij helpen ondernemers met kennis, advies en financiële regelingen. Dat doen we onder meer op het gebied van energie-innovatie. Daardoor hebben we veel kennis over de overgang naar een duurzaam energiesysteem.

De resultaten uit de samenwerkingen binnen het IEA leveren veel geschikte informatie op die ook voor onze klanten en partners interessant is. Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nemen onze adviseurs vanuit hun expertise deel aan een flink aantal de Technology Collaboration Programmes (TCP’s) van het IEA.

Technology Collaboration Programmes (TCP’s)

Een TCP is een groep (internationale) experts die één afgesproken energietechnologie behandelt. Elke TCP waar Nederland aan meedoet, heeft een eigen missie die past binnen de doelen van het IEA:

  • energiezekerheid;
  • bescherming van de omgeving;
  • economische groei;
  • betrekken van invloedrijke organisaties.

De brede deskundigheid in de TCP’s is een aanwinst voor de wereldwijde overgang naar een schonere energietoekomst.

Nederlandse deelname TCP’s
Technology Collaboration Programme (TCP) Experts EZK/RVO
Energy Technology Systems Analyses (ETSAP) via TNO
Buildings and Communities (EBC) Daniel van Rijn
Femke de Kock 
Energy Efficient End-use Equipment (4E) Hans Paul Siderius
Energy Storage (ES) Stan van den Broek
Heat Pumping Technologies (HTP) Marion Bakker
Tom van Aalten
User-Centred Energy Systems (Users TCP) Gerdien de Weger
Nicole Kerkhof
Smart Grids (ISGAN) Erik ten Elshof
Nicole Kerkhof
Industrial Technologies and Systems (IETS) Maurits Clement
Joop Bormans
Hybrid and Electric Vehicles (HEV) Els Rutten
Bioenergy (BIO) Bas Heukels
Jeroen Kruk
Hydrogen (HIA) Carla Robledo
Ruben Hortensius
Ocean Energy Systems (OES) Sjoerd van Dijk 
Photovoltaic Power Systems (PVPS) Otto Bernsen
Solar Heating and Cooling (SHC) Martijn van Elburg
Lex Bosselaar
Wind Energy Systems (Wind) Ruud Oerlemans
International Energy Agency Greenhouse Gas R&D Programme (IEAGHG) Martijn van de Sande
District Heating and Cooling Laurens Gijsbers
José van Koppen
Cities Marion Bakker
Rebecca van Leeuwen 

Onderzoeksinformatie IEA

Het IEA doet onderzoek, verzamelt data, analyseert en rapporteert. De informatie die dit oplevert, speelt een belangrijke rol in het internationale energie- en klimaatbeleid.

  • Het IEA beoordeelt het energiebeleid van de landen die aan het IEA deelnemen. Daarmee stimuleert het IEA de uitwisseling van de beste technieken en ervaringen. In 2020 heeft het IEA een beoordeling van Nederland gepubliceerd.
  • Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is een belangrijke adviserende organisatie van de Nederlandse overheid. Zij onderzoekt de mogelijke effecten van ons energiebeleid, maar verkent, analyseert en evalueert ook, onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwd. Voor het IEA en het PBL is elkaars informatie dan ook erg waardevol.
  • De World Energy Outlook is een jaarlijks rapport van het IEA met de verwachtingen voor de energiemarkten tot 2050. Dit is de meest toonaangevende bron voor analyse en vooruitzichten van de wereldwijde energiemarkten.

Vragen over het IEA?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?