Internationaal Energie Agentschap (IEA)

Laatst gecontroleerd op:
18 juli 2024
Gepubliceerd op:
21 september 2021

Een betrouwbare, betaalbare en schone energievoorziening voor de deelnemende landen. Dat is waar het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voor staat. Het IEA werkt samen met overheden, onderzoeksinstellingen en industrie. Deelname van ons land levert waardevolle informatie op, waar u als ondernemer, beleidsmaker of onderzoeker gebruik van kunt maken.

BEHAVE 2023: gedragsverandering in de energie- en klimaatcrisis

Bent u benieuwd naar de laatste ontwikkelingen over gedragsverandering in de energietransitie? Op 28 en 29 november organiseerden wij samen met het European Energy Network (EnR) de BEHAVE-conferentie over gedragsverandering in de energie- en klimaatcrisis.  

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) is een internationale organisatie, opgericht in 1974 na de wereldwijde oliecrisis van 1973-1974. Toen richtte het IEA zich op de verzekering van toevoer van aardolie. Inmiddels is het IEA dé specialist op internationaal energiegebied. De organisatie helpt de landen die zich hebben aangesloten onder het motto: vormgeven van een veilige en duurzame energietoekomst voor iedereen.

Nederlandse deelname

Nederland is samen met andere landen lid van het IEA. De Nederlandse deelname bestaat uit het leveren van experts voor de verschillende technieken door onze organisatie. Wij helpen ondernemers met kennis, advies en financiële regelingen. Dat doen we onder meer op het gebied van energie-innovatie. Daardoor hebben we veel kennis over de overgang naar een duurzaam energiesysteem.

De resultaten uit de samenwerkingen binnen het IEA leveren veel geschikte informatie op die ook voor onze klanten en partners interessant is. Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nemen onze adviseurs vanuit hun expertise deel aan een flink aantal de Technology Collaboration Programmes (TCP’s) van het IEA.

Technology Collaboration Programmes (TCP’s)

Een TCP is een groep (internationale) experts die één afgesproken energietechnologie behandelt. Elke TCP waar Nederland aan meedoet, heeft een eigen missie die past binnen de doelen van het IEA:

  • energiezekerheid;
  • bescherming van de omgeving;
  • economische groei;
  • betrekken van invloedrijke organisaties.

De brede deskundigheid in de TCP’s is een aanwinst voor de wereldwijde overgang naar een schonere energietoekomst.

Neem contact op met onze experts

Wilt u contact met een van onze onderstaande experts? Dat kan via 088 042 42 42 of gebruik ons contactformulier.

Nederlandse deelname TCP’s
Technology Collaboration Programme (TCP) Experts RVO
Energy Technology Systems Analyses (ETSAP TCP)
Het ETSAP-programma richt zich op open source oplossingen voor de modellering van energie-scenario's.
via TNO
Buildings and Communities (EBC TCP)
Het EBC-programma richt zich op activiteiten die helpen om gebouwen aardgasvrij te maken. Dit gaat dan vooral over energiebesparende technologieën en het in praktijk brengen daarvan.
Daniel van Rijn 
Energy Efficient End-use Equipment (4E TCP)
4E heeft als doel de promotie van energiebesparing in producten en energiesystemen. Dit doen ze door de leden van de TCP en beleidsmakers adviezen te geven op gebied van labels en standaarden voor energie-efficiënte apparaten. 
Hans Paul Siderius
Energy Storage (ES TCP)
Energy Storage ondersteunt onderzoek en ontwikkeling van technieken op verschillende gebieden van opslag, met name elektriciteits- en warmteopslag.
Robin Horsmans
Heat Pumping Technologies (HTP)
Het doel van HPT is om het gebruik van warmtepompen te versnellen en alle daarbij horende technieken, zoals airconditioning en koeling. HTP ondersteunt en stimulteert daarmee energiebesparing en het gebruik van hernieuwbare (duurzame) energie.
Marion Bakker
User-Centred Energy Systems (USERS TCP)
USERS wil de acceptatie en toepassing van nieuwe energietechnieken stimuleren door hier vanuit de gebruiker naar te kijken. USERS gebruikt sociaal-technisch onderzoek voor het gebruik, de acceptatie en het ontwerp van nieuwe energietechnologieën.
Gerdien de Weger
International Smart Grid Action Network (ISGAN TCP)
ISGAN werkt aan de versnelde ontwikkeling van slimme energienetwerken ('smart grids'). Smart grids zorgen voor meer flexibiliteit en robuustheid van het elektriciteitsnet, en uiteindelijk ook voor minder CO2-uitstoot.
Nicole Kerkhof
Industrial Energy-Related Technologies and Systems (IETS TCP)
Het IETS-programma concentreert zich op energieverbruik in industriële sectoren en bundelt de IEA-activiteiten op dit gebied. IETS wil de internationale samenwerking tussen OESO- en niet-OESO-landen bevorderen voor een versnelde ontwikkeling van industriële energiegerelateerde technologieën en systemen. Hierbij staat energie-efficiëntie centraal.
Maurits Clement
Hybrid and Electric Vehicles (HEV TCP)
Het HEV-programma geeft leden de mogelijkheid om behoeften te bespreken, informatie te delen en te leren van ervaringen op het gebied van elektrische, hybride en brandstofcelvoertuigen.
Els Rutten
Bioenergy TCP
Bioenergy TCP wil de kennis over en het begrip van bio-energiesystemen vergroten. Dit bevordert de commerciële inzet van milieuvriendelijke, sociaal aanvaardbare en kostenefficiënte bio-energiesystemen. Ook geeft Bioenergy advies aan besluitvormers in zowel de politiek als de industrie.
Jeroen Kruk
Hydrogen TCP
Hydrogen TCP werkt aan een toekomst waarin waterstof een sleutelrol speelt in alle sectoren van de wereldeconomie. Het wil het gebruik van waterstof versnellen. Hydrogy TCP beschermt daarmee zo goed mogelijk het milieu, verbetert de energiezekerheid en bevordert wereldwijd de economische ontwikkeling.
Ruben Hortensius
Ocean Energy Systems (OES TCP)
OES richt zich op alle vormen van energieopwekking waarin zeewater de drijvende kracht is, via de fysische en chemische eigenschappen van zeewater. OES wil de ontwikkeling en het gebruik van deze vormen van energieopwekking versnellen op een milieuvriendelijke en economisch rendabele wijze.
Sjoerd van Dijk 
Photovoltaic Power Systems (PVPS TCP)
Het PVPS-programma wil de internationale samenwerking verbeteren voor het gebruik van zonne-energie in duurzame energiesystemen. Het programma werkt aan technologische ontwikkeling, concurrerende markten, een duurzame PV-industrie, beleidsadviezen en betrouwbare informatie.
Otto Bernsen
Solar Heating and Cooling (SHC TCP)
Het SHC-programma bevordert het gebruik van zonlicht voor verwarming, koeling en daglicht. SHC brengt het meest recente onderzoek en informatie op het gebied van zonne-energie voor verwarming en koeling naar buiten. Het versnelt daarmee de wereldwijde energietransitie (overgang naar duurzame energie). De onderzoeksgebieden richten zich op de technologieën voor verwarming, ventilatie en airconditioning voor gebouwen, buurten, industrie en landbouw.
Martijn van Elburg
Wind TCP
Het Wind-programma bevordert de wereldwijde ontwikkeling en het gebruik van windenergie. Het wisselt daarvoor informatie uit over de planning en uitvoering van grootschalige windenergieprojecten. Het TCP voert ook gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten uit.
Ruud Oerlemans
International Energy Agency Greenhouse Gas R&D Programme (IEAGHG TCP)
Het IEAGHG-programma bestudeert en evalueert technologieën die helpen bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Het voert daarvoor gedetailleerde technisch-economische beoordelingen uit. De focus ligt op technologieën voor afvang, gebruik en opslag van CO2. IEAGHG verspreidt de resultaten van de evaluatiestudies en maakt internationale onderzoeks-, ontwikkelings- en demonstratieactiviteiten mogelijk.
Martijn van de Sande
District Heating and Cooling (DHC TCP)
DHC voert onderzoek en ontwikkeling uit, doet beleidsanalyse en werkt internationaal samen om de marktintroductie van stadsverwarmings- en koelsystemen met een lage milieu-impact te vergroten.
Laurens Gijsbers
Cities TCP
Cities voegt onderzoeksresultaten van TCP’s samen die komen uit verschillende steden. Cities verbindt deze met praktijkervaringen van steden wereldwijd. Cities ondersteunt het besluitvormingsproces op stadsniveau. Het biedt een platform voor het delen van kennis en expertise van het IEA, op nationaal, regionaal en lokaal niveau.
Marion Bakker

 

Onderzoeksinformatie IEA

Het IEA doet onderzoek, verzamelt data, analyseert en rapporteert. De informatie die dit oplevert, speelt een belangrijke rol in het internationale energie- en klimaatbeleid.

  • Het IEA beoordeelt het energiebeleid van de landen die aan het IEA deelnemen. Daarmee stimuleert het IEA de uitwisseling van de beste technieken en ervaringen. In 2020 heeft het IEA een beoordeling van Nederland gepubliceerd.
  • Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is een belangrijke adviserende organisatie van de Nederlandse overheid. Zij onderzoekt de mogelijke effecten van ons energiebeleid, maar verkent, analyseert en evalueert ook, onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwd. Voor het IEA en het PBL is elkaars informatie dan ook erg waardevol.
  • De World Energy Outlook is een jaarlijks rapport van het IEA met de verwachtingen voor de energiemarkten tot 2050. Dit is de meest toonaangevende bron voor analyse en vooruitzichten van de wereldwijde energiemarkten.
Bent u tevreden over deze pagina?