Wat u regelt als u vogels wilt prepareren

Gepubliceerd op:
1 januari 2024

Ontvangt of vindt u een dode wilde vogel die u wilt (laten) prepareren? Hiervoor regelt u verschillende zaken bij ons. Lees stap voor stap wat u bij ons aanvraagt en doorgeeft.

Stap 1: U vraagt merktekens aan

U maakt zo snel mogelijk een merkteken vast aan de dode wilde vogel. Dit is een plastic label met een code erop. U vraagt merktekens aan op Mijn RVO. Als ondernemer of organisatie logt u hiervoor in met eHerkenning (niveau 2+ met machtiging RVO diensten op niveau 2+). Particulieren maken gebruik van DigiD. Heeft u nog geen eHerkenning of DigiD? Vraag dit dan eerst aan.

Waaruit bestaat een merkteken?

Het merkteken bestaat uit een unieke code met 6 cijfers. Het heeft 2 delen: deel A en deel B.

  • Deel A gebruikt u bij ontvangst van een dode vogel.
  • Deel B gebruikt u voor het preparaat.

U bestelt de merktekens in een of meer sets van 10.

Gebruik merkteken

Per vogel gebruikt u één merkteken. Maakt u meerdere preparaten van een vogel? Dan gebruikt u per geprepareerd deel een ander merkteken. De gegevens van het merkteken zijn uniek en kunt u één keer gebruiken. 

Kosten 

Een set van 10 merktekens kost € 10. U kunt deze kosten op 2 manieren betalen:

  • iDEAL. U betaalt direct online nadat u het digitale aanvraagformulier heeft verstuurd.
  • Factuur via de post. Als uw aanvraag compleet is, krijgt u een brief met de rekening. 

Betaalt u via iDEAL? Dan kunnen wij uw aanvraag sneller beoordelen. U krijgt dan van ons een betaalbevestiging voor uw administratie.

Nadat wij het bedrag van u hebben ontvangen, sturen wij u per post de aangevraagde merktekens. Houd rekening met een verwerkingstijd van 8 weken.

Stap 2: U meldt de vondst of ontvangst van de dode vogel (deel A)

Heeft u de bestelde merktekens ontvangen? Dan maakt u deel A van het merkteken zo snel mogelijk vast aan de vogel. U herkent dit deel door de ‘A’ die in de code staat. U geeft binnen 3 dagen de vondst of ontvangst van de dode vogel door op Mijn RVO. Hierin meldt u: 

  • het merktekennummer dat u aan de vogel heeft vastgemaakt;
  • de datum van ontvangst of vondst; 
  • om welke soort vogel het gaat; 
  • wat de doodsoorzaak is. 

U kunt per melding één merkteken doorgeven. Heeft u meer merktekens gebruikt? Dan doet u ook meerdere meldingen. Heeft u de melding(en) verstuurd? U kunt deze als pdf-bestand downloaden. Deze gegevens houdt u bij de hand als u de aflevering van het preparaat meldt (stap 3). Daarvoor heeft u het merkteken deel B nodig met hetzelfde merktekennummer.

Gegevens preparaat afleveren al bekend

Weet u bij de ontvangst van de dode vogel al aan wie en wanneer u het preparaat gaat afgeven? Dan kunt u deze gegevens direct invullen in het formulier. We noemen dit de aflevergegevens. 

Stap 3: U meldt het afleveren van het preparaat (deel B)

Als het preparaat klaar is, bevestigt u deel B van het merkteken aan het preparaat. Deel B heeft hetzelfde merktekennummer als deel A van de betreffende vogel. Alleen op dit label staat ‘B’ in plaats van ‘A’. Heeft u deel B aangebracht? Dan kunt u het preparaat afleveren. Dit meldt u zo snel mogelijk bij ons. Ook als u het preparaat zelf houdt, geeft u de melding door. 

U meldt de aflevering van het preparaat  via de knop hieronder. U vult het merktekennummer in dat u heeft gebruikt bij vondst of ontvangst. De eerder ingevulde gegevens worden opgehaald. U kiest voor afmelden. De gegevens vult u aan met de gegevens van het afleveren. 

Stap 4: U kunt een wijziging doorgeven

U kunt de gegevens van de aflevering wijzigen nadat u de melding heeft gedaan. Heeft u bijvoorbeeld bij ontvangst van de vogel de aflevergegevens direct ingevuld? En kloppen de gegevens niet meer? Open het formulier op Mijn RVO en vul het merktekennummer in. Hier kunt u de aflevergegevens wijzigen. 

Ook kunt u het merktekennummer wijzigen. Dit doet u als het merkteken stuk is gegaan. U geeft in uw wijziging dan aan welk ander merkteken u aan de vogel bevestigt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het prepareren van vogels? Bekijk de rijksregels op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?