Herbeplanten na kappen
Heeft u een of meer beschermde bomen of struiken (houtopstanden) gekapt? U moet deze vervangen door nieuwe houtopstanden te plaatsen. Soms heeft u ook een maatwerkvoorschrift nodig. Uw aanvraag kunt u op elk moment wijzigen of aanvullen.
Wanneer een maatwerkvoorschrift?
Kunt u niet binnen 3 jaar herbeplanten op de plek waar gekapt is? Vraag dan een maatwerkvoorschrift aan. Bijvoorbeeld als u wilt herbeplanten op een andere locatie. Leg daarbij goed uit waarom u de aanvraag doet.
Maatwerkvoorschrift aanvragen
U vraagt een maatwerkvoorschrift aan via Mijn Omgevingsloket. Hiervoor heeft u eHerkenning nodig. U logt in met minimaal eHerkenning niveau 2. U maakt gebruik van de dienst DSO Omgevingsloket van de dienstverlener Digitaal Stelsel Omgevingswet. Heeft u nog geen eHerkenning? Vraag deze dan eerst aan. U kunt in het Omgevingsloket kiezen uit:
- Ik moet de werkzaamheden eerder uitvoeren dan de gestelde wachttermijn.
- Ik wil later herbeplanten dan binnen de gestelde termijn.
- Ik wil herbeplanten op een andere locatie.
- Ik wil iets anders doen.
Wilt u meer weten over de voorwaarden van een maatwerkvoorschrift? U leest het op de website van IPLO.
Kosten maatwerkvoorschrift
Voor uw aanvraag betaalt u leges. Dit zijn de kosten voor de beoordeling. U betaalt voor uw aanvraag van een maatwerkvoorschrift € 300. U krijgt uw factuur via de post. Als uw aanvraag compleet is, krijgt u een brief met de rekening.
Na uw aanvraag
Wij beoordelen uw aanvraag zo snel mogelijk maar uiterlijk binnen 8 weken. Daarna krijgt u van ons een brief met de beslissing over uw aanvraag. Als wij uw aanvraag goedkeuren, krijgt u een maatwerkvoorschrift. In de brief leest u wat dit verder voor u betekent.
Aanvraag wijzigen of aanvullen
Heeft u uw aanvraag voor een maatwerkvoorschrift gedaan, maar wilt u hieraan iets veranderen? U geeft dit door via Mijn Omgevingsloket. Heeft u de aanvraag gewijzigd? Dan gaat de wachtverplichting opnieuw in vanaf de datum waarop u de aanvraag wijzigt.
Wilt u uw aanvraag aanvullen? Ook dit doet u via Mijn Omgevingsloket.
Herbeplanten na een ongewoon voorval
Gaan bomen of ander hout verloren door bijvoorbeeld een brand, storm of een ziekte? Dan meldt u dat via Mijn Omgevingsloket. Ook moet u de verloren houtopstanden binnen 3 jaar herbeplanten. U doet een kapmelding als de bomen al verloren zijn gegaan.
In Mijn Omgevingsloket ziet u of u de melding bij de provincie of bij RVO doet. Hierbij geeft u door:
- wat de oorzaken zijn van het ongewone voorval;
- in welke situatie het ongewone voorval gebeurde;
- alle gegevens die helpen om de gevolgen voor de fysieke leefomgeving in te schatten. En om na te gaan wat de ernst is van deze gevolgen;
- welke maatregelen u heeft genomen om negatieve gevolgen te voorkomen. Of over welke maatregelen u nog nadenkt.
U heeft al een kapmelding gedaan of ontheffing aangevraagd
Heeft u vóór 1 januari 2024 een kapmelding gedaan of een ontheffing aangevraagd om bos en bomen te kappen? U kunt nog melden dat u de grond heeft herplant met bomen en/of struiken van dezelfde kwaliteit. Ook kunt u uw aanvraag voor een ontheffing wijzigen. U geeft de wijziging of melding door via Mijn RVO.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur