ROAD-project | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

ROAD-project

22-10-2020

ROAD staat voor Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject. Het ROAD-project was gericht op CO2-afvang, -transport en -opslag (CCS: carbon capture and storage). Initiatiefnemers Uniper en Engie (Maasvlakte CCS Project CV) wilden CO2 van een elektriciteitscentrale gedeeltelijk afvangen, transporteren en permanent in (deels) leeggeproduceerde gasvelden in de diepe ondergrond van de Noordzee opslaan.

De CO2-afvang zou plaatsvinden bij de Uniper elektriciteitscentrale Maasvlakte Power Plant 3 (MPP3). De afgevangen CO2 zou worden gecomprimeerd tot circa 80 bar en daarna via een ondergrondse buisleiding afgevoerd naar een opslaglocatie onder de Noordzee.

In het oorspronkelijke plan van ROAD zou de CO2 opgeslagen worden in een veld enkele tientallen kilometers uit de kust. Dit bleek financieel niet haalbaar. Een kleiner, dichterbij de kust gelegen veld  leek uitkomst te bieden om toch door te kunnen met ROAD. In dat plan zou de afgevangen CO2 via een ondergrondse buisleiding van ongeveer 6 kilometer afgevoerd worden naar een platform aan de kust van de Noordzee. Vanaf dat platform zou de CO2 ongeveer 3 jaar lang onder de zeebodem geinjecteerd worden.

De initiatiefnemers ENGIE en Uniper hebben zich teruggetrokken uit ROAD, zie kamerbrief.

Procesverloop

  • Status: project is stopgezet.
  • Terinzagelegging startnotitie voor de ruimtelijke inpassing van 23 december 2011 tot en met 2 februari 2012.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.