Stikstofbuffer Heiligerlee
De stikstofbuffer bij Heiligerlee (gemeente Oldambt) wordt sinds 2010 door Gasunie Transport Services (GTS) gebruikt voor het opslaan van stikstof geproduceerd in de stikstofinstallatie in Zuidbroek (gemeente Midden-Groningen). Het grootste deel van de geproduceerde stikstof wordt direct gemengd met geïmporteerd gas - om dit geschikt te maken voor CV- en kookapparatuur van huishoudens in Nederland - en via het transportnetwerk van Gasunie vervoerd naar de rest van het land. Het deel dat niet direct wordt bijgemengd wordt getransporteerd via een pijpleiding naar de bufferlocatie in Heiligerlee voor tijdelijke opslag. De stikstofpijpleiding loopt van de stikstofinstallatie in de gemeente Midden-Groningen, door Scheemda naar de bufferlocatie in Winschoten (gemeente Oldambt). Als stikstofbuffer wordt een bestaande zoutcaverne(holte) gebruikt bij Heiligerlee aan de zuidkant van Winschoten, bij de grens met Scheemda (gemeente Oldambt).
Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.
Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van de initiatiefnemer: zuidbroek.gasunie.nl.
Projectinformatie
GTS breidt momenteel de bestaande stikstofinstallatie in Zuidbroek uit met een aanvullende stikstofinstallatie. Voor deze uitbreiding is een afzonderlijke procedure doorlopen en afgerond. U vindt meer informatie hierover op de pagina: Stikstofinstallatie Zuidbroek.
De stikstofinjectiecapaciteit van de caverne moet worden vergroot om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van de stikstofcaverne. Dat is gebeurd via een wijziging van het stikstofopslagplan. Naast de wijziging van het stikstofopslagplan is de werking van de inrichting geactualiseerd in een nieuwe revisievergunning (omgevingsvergunning) en is vergunning verleend voor het plaatsen van een vochtvanger en een noodaggregaat.
Op de besluitvorming voor dit project is de rijkscoördinatieregeling (RCR) van toepassing. Dit betekent dat de besluiten die daarvoor nodig zijn, in één procedure zijn voorbereid, onder coördinatie van de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De procedure bestond uit één fase (fase 1).
Meer informatie, waaronder de presentatie die GTS heeft gegeven tijdens de informatieavond op 14 mei 2019, kunt u vinden op de website van GTS.
Stand van zaken
Dit project is afgerond.
In verband met mogelijke nadeelcompensatie blijven de documenten van dit project tot 5 jaar nadat het inpassingsplan (RCR procedure voor 1 januari 2024 is het ontwerp inpassingsplan gepubliceerd) of het projectbesluit (na 1 januari 2024) onherroepelijk is geworden op deze website staan.
RCR procedure (voor 1 januari)
• Terinzagelegging ontwerpbesluiten Stikstofbuffer Heiligerlee - fase 1: 28 februari 2020;
• Terinzagelegging besluiten Stikstofbuffer Heiligerlee - fase 1: 29 mei 2020.
Informatiepagina jaaroverzicht
Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2021) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.
Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.
Voorgeschiedenis
Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.
In de periode 2009-2010 is met gebruikmaking van de rijkscoördinatieregeling (RCR) de opslag van stikstof geproduceerd in de stikstofinstallatie in Zuidbroek (gemeente Midden-Groningen) in de zoutcaverne bij Heiligerlee mogelijk gemaakt. Informatie over het procesverloop uit die periode vindt u hieronder.
Procesverloop
Het onderdeel van het project dat hieronder wordt weergegeven is afgerond. U kunt niet meer op onderstaande documenten reageren.
- Terinzagelegging ontwerp-inpassingsplan en ontwerp-vergunningen van 12 november 2009 tot en met 23 december 2009.
- Terinzagelegging inpassingsplan en vergunningen van 4 maart 2010 tot en met 14 april 2010. Geen beroep ingesteld.
- Officiele naam inpassingsplan: "Rijksinpassingsplan Stikstofbuffer Heiligerlee".
- Inpassingsplan vastgesteld: 3 maart 2010.
- Inpassingsplan inwerkingtreding: 15 april 2010.
- Inpassingsplan onherroepelijk: 15 april 2010.
Rijksinpassingsplan en vergunningen
Locatiekeuze mengstation - Stikstofbuffer Heiligerlee
Locatiekeuze - Stikstofbuffer Heiligerlee
Kwantitatieve risicoanalyse aardgasleidingen - Stikstofbuffer Heiligerlee
Kwantitatieve risicoanalyse stikstofleidingen - Stikstofbuffer Heiligerlee
Natuuronderzoek - Stikstofbuffer Heiligerlee
Archeologisch vooronderzoek - Stikstofbuffer Heiligerlee
Akoestisch rapport - Stikstofbuffer Heiligerlee
Kwantitatieve risicoanalyse ondergrondse stikstofopslag - Stikstofbuffer Heiligerlee
Kwantitatieve risicoanalyse Zuidbroek - Stikstofbuffer Heiligerlee
Verkennend bodemonderzoek - Stikstofbuffer Heiligerlee
Stikstofbuffer Heiligerlee fase 1
Zienswijzenbundel
Nota van antwoord
Aanvragen en (Ontwerp)besluiten
Aanvraag instemmingsbesluit opslagplan - Stikstofbuffer Heiligerlee - fase 1
Aanvraag omgevingsvergunning - Stikstofbuffer Heiligerlee - fase 1
Ontwerpbesluit instemmingsbesluit opslagplan - Stikstofbuffer Heiligerlee - fase 1
Ontwerpbesluit omgevingsvergunning - Stikstofbuffer Heiligerlee - fase 1
Besluit instemmingsbesluit opslagplan - Stikstofbuffer Heiligerlee - fase 1
Besluit omgevingsvergunning - Stikstofbuffer Heiligerlee - fase 1
Meer informatie
Voor meer informatie over de realisatie van dit project kunt u terecht op de website van de initiatiefnemer: zuidbroek.gasunie.nl.