Delta Schelde CO₂nnection (DSC)

Laatst gecontroleerd op:
23 juni 2025
Gepubliceerd op:
24 april 2025

Om bij te dragen aan de Europese klimaatdoelstellingen werkt Gasunie CCS, tezamen met Fluxys in België, aan de Delta Schelde CO₂nnection (DSC). Dit is een grote CO₂-transportleiding tussen de industriegebieden van Antwerpen, Moerdijk en Rotterdam/Maasvlakte, met een mogelijke aftakking voor de industrie in Zeeland. 

Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.

Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van de initiatiefnemer: www.gasunie.nl.

Algemene informatie over Bureau Energieprojecten vindt u op onze ‘homepage’ Bureau Energieprojecten. Let op! Het tabblad Home verwijst naar de homepage van de RVO website (waarvan Bureau Energieprojecten een onderdeel is).

Vanaf Moerdijk zal de DSC worden samengevoegd en vandaar gezamenlijk met de Delta Rhine Corridor (West) richting Rotterdam/ Maasvlakte lopen, met als einddoel de permanente opslag van CO₂ in locaties onder de Noordzee (onder andere via de ‘Aramis’ CO₂ transportleiding).

Op basis van publieke CO₂-emissiedata heeft de DSC, vanaf de grens met België tot aan Moerdijk, de potentie om vanaf 2030 tussen de 5-15 miljoen ton per jaar aan CO₂ te kunnen transporteren. Het uiteindelijke volume hangt af van welke (overige) decarbonisatie-opties zullen worden ingezet. Potentiële volumes uit het industriegebied Moerdijk zelf zitten hier niet in verwerkt.

Projectfase en planning

De projectprocedure is in juni 2025 opgestart. De operationele ingebruikname van het project is voorzien voor het 4e kwartaal van 2031 en zal daarmee een bijdrage leveren aan de CO2 reductiedoelstelling vanaf 2032.

Stand van zaken

Na toekenning als MIEK-project in november 2024 wordt het project momenteel verder uitgewerkt. Een verdieping en concretisering van het voornemen wordt hierin uitgewerkt, in afstemming met de stakeholders en belanghebbenden. Dit proces is in mei 2025 afgerond en heeft geleid tot een vervolg naar de MIEK-verkenningsfase. Hierin wordt de projectprocedure opgestart, het begin van het onderliggende vergunningentraject. Dat is eind juni 2025 geïnitieerd, de coördinatie hiervan ligt bij het ministerie van Klimmaat en Groene Groei (KGG).

Locatie van het project

Het project beoogt de aanleg van CO₂-transportinfrastructuur tussen de industriële gebieden van Antwerpen, Zeeland, Moerdijk en Rotterdam/ Maasvlakte en heeft daarmee grensoverschrijdende effecten. De transportmogelijkheid van CO₂ via pijpleiding vanuit deze gebieden draagt bij aan het verminderen van de CO₂ -uitstoot (‘decarbonisatie’) en het vestigingsklimaat voor industrieën in Zuid-West Nederland en België. De preciezere locatie van de tracés van de leiding worden in de onderzoeksfase onderzocht.

Het beoogde tracé van DSC volgt waar mogelijk al bestemde buisleidingenstroken, zoals LS-NED, tot aan de grens van België, waar een koppeling met het CO₂-transportnetwerk in België samen met Fluxys wordt ontwikkeld. Voor het ontsluiten van industriële partijen in Terneuzen en Vlissingen worden tracés in Zeeland onderzocht. Het besluit over het tracé hangt nauw samen met vraag naar CO₂-transportcapaciteit vanuit de bedrijven in dit cluster. In Moerdijk wordt gezocht naar een geschikte locatie voort een compressorstation om de verbinding met de DRC (West) richting Rotterdam/ Maasvlakte te maken.

Wat speelt er verder in uw regio?

Wilt u weten of en wat voor energieprojecten van nationaal belang er verder spelen in uw regio? Bekijk dan de digitale projectenkaart.

MIEK project

Dit project valt onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). In dit programma staan energieprojecten die een belangrijke basis vormen voor de energie-infrastructuur op de lange termijn. De overheid wil deze samen met betrokken partijen zo snel mogelijk realiseren. Meer informatie over het MIEK vindt u op de pagina: Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK).

Contact Bureau Energieprojecten

Bel: 088 042 47 47
Mail: bureauenergieprojecten@minezk.nl

Bent u tevreden over deze pagina?