Delta Rhine Corridor West

Laatst gecontroleerd op:
18 juli 2025
Gepubliceerd op:
9 mei 2025

De Delta Rhine Corridor West (DRC West) is het initiatief om ondergrondse buisleidingen voor waterstof en CO2 aan te leggen. DRC West voorziet in buisleidingen voor het transport van waterstof en CO2 van Rotterdam, via Moerdijk, tot en met Boxtel. Het tracé voor de buisleidingen ligt zoveel mogelijk in het daarvoor gereserveerde gebied uit het Programma Energiehoofdstructuur (PEH). Het PEH richt zich op de benodigde ruimte voor de nationale onderdelen van het energiesysteem op land voor een klimaatneutraal energiesysteem in 2050.

Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.

Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de websites van de initiatiefnemer: www.gasunie.nl.

Algemene informatie over Bureau Energieprojecten vindt u op onze ‘homepage’ Bureau Energieprojecten. Let op! Het tabblad Home verwijst naar de homepage van de RVO website (waarvan Bureau Energieprojecten een onderdeel is).

Waarom DRC West?

Het verminderen van broeikasgassen is noodzakelijk. Europa streeft naar 55% minder CO2-uitstoot in 2030 en helemaal geen CO2-uitstoot meer in 2050. De DRC West draagt bij aan deze doelstellingen met het realiseren van waterstof- en CO2-buisleidingen. Hynetwork, een dochteronderneming van Gasunie en één van de initiatiefnemers van de DRC West, bouwt aan een landelijk netwerk van hogedrukwaterstofbuisleidingen. Dit zogenoemde ‘Waterstofnetwerk Nederland’ verbindt industriegebieden in Nederland, Duitsland en België met elkaar. De DRC West zorgt hierbij voor een verbinding tussen Rotterdam en Boxtel. Verder verbindt het meerdere andere waterstofprojecten met elkaar.

Het afvangen en opslaan van CO2, als gevolg van industriële processen, voorkomt dat de CO2 in de lucht komt. De CO2 gaat via buisleidingen naar opslagplaatsen. Op dit moment worden opslagplaatsen aangelegd in lege gasvelden onder de Noordzee. De DRC West is nodig om het CO2-netwerk tussen het industriecluster Maasvlakte, via industriecluster Moerdijk met Boxtel te verbinden. Verder is het onderdeel van een groter toekomstig CO2-netwerk dat Nederland verbindt met België en Duitsland.

Stand van zaken

Op 5 december 2024 nam de minister van Klimaat en Groene Groei, in afstemming met de andere betrokken ministers, het besluit om de Delta Rhine Corridor verder te ontwikkelen voor waterstof- en CO₂-buisleidingen. Dit besluit zorgt ervoor dat de aanleg van leidingen voor waterstof en CO2 geen verdere vertraging oploopt en de industrie zo snel mogelijk kan verduurzamen. De doorstart van de DRC gebeurt in 2 aparte delen die op elkaar aansluiten: DRC West en DRC Oost. DRC West voorziet in buisleidingen voor het transport van waterstof en CO2 van Rotterdam, via Moerdijk, tot en met Boxtel. DRC Oost omvat maximaal 2 ondergrondse CO2-buisleidingen van Boxtel tot de Duitse grens bij Venlo. Beide delen volgen een eigen projectprocedure.

Sinds begin 2025 vindt afstemming plaats met bevoegde gezagen over de DRC West. In september 2025 wordt de 1e formele procedurestap gezet met de gelijktijdige publicatie van een vernieuwd Voornemen en voorstel voor participatie en een concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD). In het Voornemen en voorstel voor participatie staan de plannen beschreven en hoe de omgeving wordt betrokken bij de DRC West. In de concept-NRD staat welke gevolgen voor het milieu onderzocht worden, hoe we die onderzoeken en tot in welk detail. Dit helpt om een zorgvuldige afweging te maken voor een buisleidingentracé.

De afstemming met bevoegde gezagen over de projectprocedure voor DRC Oost start naar verwachting eind 2025. De DRC Oost voorziet in maximaal 2 ondergrondse buisleidingen voor het transport van CO2 van Boxtel tot de Duitse grens bij Venlo.

Voorgeschiedenis

Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.

Wat speelt er verder in uw regio?

Wilt u weten of en wat voor energieprojecten van nationaal belang er verder spelen in uw regio? Bekijk dan de digitale projectenkaart.

MIEK project

Dit project valt onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). In dit programma staan energieprojecten die een belangrijke basis vormen voor de energie-infrastructuur op de lange termijn. De overheid wil deze samen met betrokken partijen zo snel mogelijk realiseren. Meer informatie over het MIEK vindt u op de pagina: Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK).

Contact Bureau Energieprojecten

Bel: 088 042 47 47
Mail: bureauenergieprojecten@minezk.nl

Bent u tevreden over deze pagina?