Consultatie tijdelijke regeling maakindustrie waterstof 

Gepubliceerd op:
23 mei 2023

Is uw bedrijf van plan een nieuwe productielijn en/of fabrieksomgeving te bouwen voor de productie van elektrolyse-installaties voor waterstof? Maakt u hiervoor onderdelen zoals waterbehandeling, vermogenselektronica of compressietechnologie? Laat ons in deze consultatie voor een nieuwe subsidie weten wat uw plannen zijn en wat u nodig heeft om deze uit te voeren.

Nieuwe tijdelijke subsidieregeling

We nemen de resultaten van deze consultatie mee in de opzet van een nieuwe tijdelijke subsidieregeling. De subsidie moet de overgang versnellen naar een klimaatneutrale economie met minder (fossiele) brandstoffen. Het kabinet wil met de subsidieregeling het gebruik van hernieuwbare (duurzame) waterstof aanmoedigen. Sectoren die daarvoor belangrijk zijn, helpen we daarmee. De regeling volgt uit het programma GroenvermogenNL. Het geld voor dit programma komt uit het Nationaal Groeifonds.

Wat is het doel van de consultatie?

  • Informatie van u krijgen voor de ontwikkeling van een subsidieregeling voor projecten binnen de maakindustrie;
  • Onderzoeken wat uw plannen zijn voor dit soort productiefaciliteiten;
  • Onderzoeken wat uw behoeftes zijn om uw project goed verder te kunnen helpen.

Wat wordt het subsidiebudget?

Het totale budget van GroenvermogenNL is € 838 miljoen. De resultaten uit deze consultatie bepalen mee wat het subsidiebudget voor deze regeling wordt. We denken het subsidiebudget over meer aanvraagrondes te verdelen. Hoe we dat doen, moeten we nog bepalen. Dat kan volgens het principe 'wie het eerst komt die het eerst maalt'. Of als tender, waarbij de projecten die het hoogst scoren subsidie krijgen.

Deze consultatie gaat uit van de mogelijkheden van een subsidie in het tijdelijke crisis- en transitiekader (TCTF) voor staatssteun. De Europese Commissie keurde de uitbreiding van dit kader begin maart 2023 goed. We voeren deze consultatie uit in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en GroenvermogenNL.

Beantwoord de consultatievragen

Stuur uw reactie op onderstaande vragen in tot en met 19 juni 2023 met de knop 'Versturen'. Ontwikkelt u meer projecten? Stuur dan voor ieder project een apart formulier in met uw antwoorden. U ontvangt van ons een ontvangstbevestiging. 

We behandelen uw inzending vertrouwelijk. Wel maken we een algemene en daarmee anonieme samenvatting van de reacties openbaar. We doen dat op deze pagina.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?