Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen (EHA)
Werkt u bij een gemeente en houdt u zich bezig met de huisvestingsopgave voor (kwetsbare) mensen die zelfstandig willen wonen? Mogelijk in combinatie met zorg of begeleiding? Het Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen (EHA) kan u hiermee helpen.

Mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben, zijn vaak prima in staat zelfstandig te wonen. Dat vraagt wel om voldoende aanbod van geschikte nieuwe woonruimte en woonvormen. Maar mogelijk ook om een aanpassing van de huidige woning en om een goede woonomgeving met voorzieningen.
Het gaat om het werken aan een goede woningvoorraad voor iedereen, zowel kwantitatief als kwalitatief. Door de gemeente, liefst in samenwerking met woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties.
Ondersteuning
Het EHA helpt allereerst bij het opstellen van de brede integrale woonzorgvisie. Dat kan op inhoud, maar ook op het proces en de organisatie om daartoe te komen.
Daarnaast kan het team ook helpen met:
- vraagstukken over wonen en zorg
- ondersteuning bij de analyse van data
- het maken van prognoses
- de uitvoeringsagenda
- prestatieafspraken
- samenwerking tussen verschillende afdelingen en organisaties
Vraag of verzoek aan het EHA
Wilt u gebruik maken van de expertise van het EHA? Stuur dan een e-mail met uw vraag of verzoek naar wonenzorg@rvo.nl. Wij nemen daarna contact met u op voor een oriënterend gesprek om te kijken naar een voor u passende ondersteuning. Dat kan in de vorm van:
- een kort mondeling of schriftelijk antwoord;
- een ‘spreekuur’ met één of meerdere experts;
- het organiseren van een eenmalige (digitale) sessie of een bijeenkomst;
- een bijdrage leveren of presentatie geven tijdens uw sessie of bijeenkomst;
- een langer durend zogenoemd ondersteuningstraject.
De ondersteuning door het EHA is maatwerk en sluit aan bij uw behoefte.
Kosten
Vraagbeantwoording, eenmalige sessies en het intakegesprek voor een ondersteuningstraject is gratis.
Bij de inzet van één of meerdere experts op een traject gaan we uit van maximaal 80 uur. Het Rijk vergoedt hiervan 2/3 deel tot een maximum van € 8.000. U betaalt 1/3 deel van de kosten tot maximaal € 4.000 inclusief btw.
Zelf aan de slag
Wilt u alvast zelf aan de slag met door de experts zelfontwikkelde praktische handreikingen? Bekijk dan onze regelmatig aangevulde digitale instrumentenkoffer Wonen en Zorg. U vindt hierin ook praktijkverhalen van gemeenten, woningbouwcorporaties en zorgaanbieders. Zij vertellen over hun ervaring en samenwerking met het expertteam.
Heeft u vragen over de instrumenten en of het gebruik daarvan, stuur het EHA dan een e-mail.
Team EHA
Maak kennis met de experts.
Achtergrond
Het EHA wordt uitgevoerd door RVO in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) in het kader van het programma ‘Een thuis voor iedereen'. Actielijn 3: Combineren wonen, zorg, welzijn en werk. Alle informatie over en van het programma 'Een thuis voor iedereen' vindt u in het Online Kennis- en Expertisecentrum Een thuis voor iedereen (OKEC).
Financieringsmogelijkheden
- Regeling huisvesting aandachtsgroepen (RHA) - voor gemeenten
- Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO) - voor commerciële en niet-commerciële privaatrechtelijke rechtspersonen gericht op woningbouw. Denk aan burgerinitiatieven, woningcorporaties, zorginstellingen en marktpartijen.
- Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ) - voor particulieren en sociale ondernemers die initiatief nemen voor innovatieve en geclusterde woonvormen voor met name 55-plussers.
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport