Laadpunten voor elektrisch vervoer

Gepubliceerd op:
30 mei 2017
Laatst gecontroleerd op:
1 juni 2023

Steeds meer bedrijven en particulieren kiezen voor elektrisch vervoer. Daarmee stijgt ook de behoefte aan laadpunten, zowel op privaat als op publiek terrein. Op deze pagina vindt u informatie over laadinfrastructuur in Nederland.

Hoe zorgen we voor voldoende laadpunten?

Nederland staat voor een grote veranderopgave in mobiliteit. De ambitie in het Klimaatakkoord is dat in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. We gaan dan naar een wagenpark van 1,9 miljoen elektrische personenvoertuigen. Daarnaast groeit het aantal elektrische bussen, bestelauto’s, vrachtwagens, binnenvaartschepen, light electric vehicles (LEVs) en overig elektrisch vervoer.

Om het toenemend aantal elektrische voertuigen van stroom te  voorzien, neemt de laadbehoefte toe. Een enorme opgave. De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) werkt aan het waarmaken hiervan. Lees meer over de NAL op de website van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur.

Aantal laadpunten in Nederland

Wilt u meer weten over het aantal laadpunten in Nederland? Kijk dan op Cijfers elektrisch vervoer. Deze cijfers worden iedere maand bijgewerkt. Op de website van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur vindt u het aantal laadpunten op regionaal, provinciaal en gemeentelijk niveau.

Hoe vraag ik een laadpaal aan?

Een laadpaal op eigen terrein, op uw oprit of bij op uw werklocatie, kunt u direct zelf regelen. Via zoekmachines zoals Google vindt u verschillende marktpartijen die laadpunten leveren. Voor een laadpaal in de publieke ruimte neemt u contact op met uw gemeente. Via het platform laadpaalnodig.nl kunt u, afhankelijk van uw gemeente, direct een aanvraag doen.  Of u wordt doorverwezen naar de relevante website van uw gemeente.

Waar vind ik een laadpaal?

Nederland beschikt over een groot laadnetwerk, we hebben zelfs de grootste laaddichtheid van Europa. Zoekt u een openbare laadpaal of een snellaadstation? Of wilt u een lange rit maken en bent u benieuwd welke laadpalen er op uw route liggen? Een overzicht van laadpaallocaties kunt u vaak vinden in het navigatiesystemen van elektrische voertuigen, zoals auto's, vrachtwagens en bestelbusjes. Maar ook via apps en bijvoorbeeld op oplaadpalen.nl. Via zoekmachines zijn verschillende websites met laadpalenoverzichten te vinden.

Eisen aan laadpunten in de bouwregelgeving

Vanaf 2023 gelden er eisen voor oplaadpunten in parkeergarages. Dit is vanwege de veiligheid. Deze eisen zijn op 13 september 2022 gepubliceerd in het Staatsblad:

  • Alle laadpunten in een garage kunnen tegelijkertijd centraal afgeschakeld worden.
  • Bij de ingang van de garage staat duidelijk aangegeven waar de laadpunten zijn. En hoe deze centraal af te schakelen zijn.
  • Oplaadpunten maken gebruik van de laadtechnieken mode 3 of mode 4 conform de NEN 1010. Met mode 3 bedoelen we dat de auto wordt opgeladen met een laadkabel. Deze kabel heeft een stekker die in de auto gaat en een stekker die op een oplaadpunt past. Onder mode 4 verstaan we een zogenaamde snellader op gelijkstroom. Die vindt u bijvoorbeeld langs de (auto)snelweg of bij winkelcentra.

Om de uitrol van laadpunten te versnellen zijn er verplichtingen voor de aanleg van laadinfrastructuur bij parkeerterreinen of -garages bij woningen of utiliteitsgebouwen. Dit is op basis van de op basis van de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Zo moet elke parkeerplaats met minimaal 20 plekken bij een utiliteitsgebouw vanaf 2025 een laadpunt hebben. Lees meer over de eisen voor energieprestaties van gebouwen.

Laadpunten bij een VvE

Ongeveer 1,2 miljoen woningen in Nederland zijn aangesloten bij een Vereniging van Eigenaars (VvE). Ook bij deze woningen zijn laadpunten nodig. Op de website van VVEladen.nl vindt u een brochure. Sommige VvE’s hebben een eigen parkeergelegenheid. Zij kunnen met subsidie een adviesrapport laten opstellen voor de aanleg van één of meer oplaadpunten. Dit advies helpt VvE’s om een afgewogen en positief besluit over laadpunten te nemen. De subsidie is 75% van de advieskosten met een maximum van € 1.500. Lees meer over de SVVE: subsidie voor oplaadpuntenadvies.

Laadinfrastructuur voor logistiek vervoer

Ook de logistiek is aan het verduurzamen. Dit doet ze door in te zetten op elektrisch vervoer. Daarom is een betrouwbare laadinfrastructuur die aansluit op de behoefte van de logistieke sector belangrijk. Wilt u meer weten over de ontwikkeling van laadpunten voor de logistiek? De NAL-werkgroep Logistiek kan u helpen. Bijvoorbeeld met een stappenplan voor ondernemers of gemeenten die uitlegt hoe u een logistieke laadinfrastructuur aanlegt. Of door mogelijke oplossingen te bieden voor beperkte netcapaciteit in uw gebied. De NAL Vliegende Brigade ondersteunt regio’s, gemeenten en ondernemers bij het realiseren van logistieke laadinfrastructuur. Deze brigade kan u bijvoorbeeld helpen met gegevens over de verwachte laadbehoefte op uw bedrijventerrein, maar ook aan onderzoek en kennis.

Downloads

Bent u tevreden over deze pagina?