Laadpunten voor elektrisch vervoer

Gepubliceerd op:
30 mei 2017
Laatst gecontroleerd op:
1 april 2022

Steeds meer bedrijven en particulieren kiezen voor elektrisch vervoer. Daarmee stijgt ook de behoefte aan laadpunten, zowel op privaat als op publiek terrein. Op deze pagina vindt u informatie over laadinfrastructuur in Nederland.

Hoe zorgen we voor voldoende laadpunten in Nederland?

Nederland staat voor een grote veranderopgave in mobiliteit. De ambitie in het Klimaatakkoord is dat in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. We gaan dan naar een wagenpark van 1,9 miljoen elektrische personenvoertuigen. Daarnaast groeit het aantal elektrische bussen, bestelauto’s, vrachtwagens, binnenvaartschepen, light electric vehicles (LEVs) en overig elektrisch vervoer.
Om het toenemend aantal elektrische voertuigen van stroom te  voorzien, neemt de laadbehoefte toe. Een enorme opgave. De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) werkt aan het waarmaken hiervan. Lees meer over de NAL op agendalaadinfrastructuur.nl.

Hoe vraag ik een laadpaal aan?

Een laadpaal op eigen terrein, op uw oprit of bij op uw werklocatie, kunt u direct zelf regelen. Via zoekmachines zoals Google vindt u verschillende marktpartijen die laadpunten leveren. Voor een laadpaal in de publieke ruimte neemt u contact op met uw gemeente. Via het platform laadpaalnodig.nl kunt u, afhankelijk van uw gemeente, direct een aanvraag doen.  Of u wordt doorverwezen naar de relevante website van uw gemeente.

Waar vind ik een laadpaal?

Nederland beschikt over een groot laadnetwerk, we hebben zelfs de grootste laaddichtheid van Europa. Zoekt u een openbare laadpaal of een snellaadstation? Of wilt u een lange rit maken en bent u benieuwd welke laadpalen er op uw route liggen? Kijk voor meer informatie op de website van de ANWB. U vindt daar ook informatie over laadpassen.

 

Laadpunten bij een VvE

Ongeveer 1,2 miljoen woningen in Nederland zijn aangesloten bij een Vereniging van Eigenaars (VvE). Ook bij deze woningen zijn laadpunten nodig. Op de website van VVEladen.nl vindt u een brochure die helpt bij het uitwerken van een plan voor realisatie van laadinfrastructuur bij VvE’s.
VvE’s met een eigen parkeergelegenheid kunnen met subsidie een adviesrapport laten opstellen voor het aanleggen van één of meer oplaadpunten. Dit advies kan helpen om tot een afgewogen en positief besluit over laadpunten binnen een VvE te komen. De subsidie bedraagt 75% van de advieskosten met een maximum van €1500. Meer over deze subsidie vindt u op Subsidie Oplaadpuntenadvies.

Monitoring

Wilt u meer weten over het aantal laadpunten in Nederland? Kijk dan op Cijfers elektrisch vervoer. Deze cijfers worden iedere maand bijgewerkt. Op de website van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur vindt u de monitoring van het aantal laadpunten op regionaal, provinciaal en gemeentelijk niveau.

Downloads

Vragen over Elektrisch rijden?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?