Industriële warmtepompen

Laatst gecontroleerd op:
22 april 2025
Gepubliceerd op:
9 augustus 2017

Met warmtepompen kan de industrie flink bijdragen aan de vermindering van CO₂-uitstoot in de lucht. De restwarmte is ook te benutten. De warmte uit uw productieproces is goed te gebruiken, of die van een buurbedrijf, naburig warmtenet of geothermische bron.

Industriële warmtepompen in de praktijk

Hoe werken industriële warmtepompen voor ondernemers in Nederland? Martijn de Vries van Deltamilk en Erik Waterman van Waterman Onions vertellen wat warmtepompen hebben gedaan voor hun bedrijven. 

We zijn uitgekomen op een ammoniak-warmtepomp met 2 temperaturen. Die verdeelt de hitte over 2 niveaus: voor processen op 40 graden, en voor processen op 77 graden. Zo krijgt elk proces de warmte die het nodig heeft.

Martijn de Vries
Deltamilk

Ons jaarverbruik gas was bijna 300.000 tot 400.000 m3. Door de warmtepomp nam ons gasverbruik af met bijna 90%. Hiervoor hadden we in het ketelhuis een aantal ouderwetse grote cv-ketels. Nu hebben de warmtepompen dat helemaal overgenomen.

Erik Waterman
Waterman Onions

In de video's hieronder vertellen Jeroen Boot van Vreugdenhill en Remco Reinstra van Wienerberger over hun ervaringen met warmtepompen. Welke voordelen van warmtepompen hebben zij ervaren voor hun productieprocessen?

We hebben nu een warmtepomp ingezet die de warmte maakt voor het pasteurisatieproces. Daarmee hebben we geen gas meer nodig vanuit de stoomketels, en hebben we dus daardoor ons gasverbruik verlaagd. 

Jeroen Boot
Vreugdenhill

De basisreden voor het toepassen van een warmtepomp is voor ons om warmte terug te winnen. Vervolgens hergebruiken wij deze warmte in het proces waardoor we uiteindelijk tot een enorme energieverbetering komen. We vinden het heel belangrijk om te verduurzamen. 

Remco Reinstra
Wienerberger

Soorten

Voor het omhoog transformeren van restwarmte zijn drie typen warmtepompen geschikt: compressiewarmtepompen (inclusief de thermo-akoestische variant), chemische warmtepompen en systemen voor damprecompressie. De compressiewarmtepomp en de systemen voor damprecompressie gebruiken elektriciteit als energie om de restwarmte naar een hogere temperatuur te brengen. Chemische warmtepompen werken met reversibele chemische/fysische reacties op twee  temperatuurniveaus. Deze pompen hebben vaak weinig extra elektriciteit nodig. Ze maken vooral gebruik van de beschikbare (rest)warmte.

Hoe kiest u de juiste pomp?

Overweegt u een warmtepomp, breng dan eerst goed het warmtegebruik in uw bedrijf in kaart en analyseer dit. Zo krijgt u inzicht in de juiste toepassing van pompen voor uw situatie.

  • Verzamel data over bijvoorbeeld de temperatuurniveaus, vermogens en bedrijfstijden. Neem daarin ook toekomstige ontwikkelingen mee.
  • Benoem en prioriteer in overleg met experts op dit vlak de opties.
  • Kijk naar de technische haalbaarheid en veiligheid van de opties.
  • Weeg de investering, onderhoud en de energiebesparing. En denk daarbij ook aan productkwaliteit, bedrijfszekerheid en klanttevredenheid.
  • Kijk naar de impact op het milieu.
  • Ga na of de huidige processen niet op een lagere temperatuur of met minder warmtetoevoer zijn uit te voeren.

Technieken

Compressiewarmtepompen tot temperaturen net onder de 100oC zijn goed verkrijgbaar. Ze gebruiken €150 tot €250 per kilowatt. Boven dit temperatuurniveau is toepassing van een compressiewarmtepomp mogelijk voor bijvoorbeeld de productie van lagedrukstoom. Dit gebeurt alleen nog niet vaak.

Met de thermo-akoestische warmtepomp zijn op termijn naar verwachting temperaturen van 180oC te bereiken. Deze pomp zit nu nog in de demonstratiefase.

Enkele typen chemische warmtepompen bevinden zich in een vergevorderde demonstratiefase (160oC /1 MW thermisch). Hier zijn temperaturen boven de 200oC mogelijk. Om hogere temperaturen te bereiken zijn (rest)warmtebronnen van 100oC of hoger nodig.

Damprecompressie is een bewezen technologie en is in een breed temperatuurbereik en vermogen inzetbaar.

Warmtepompen hebben een direct energiebesparingseffect doordat ze het aardgasgebruik verminderen of volledig verdringen. Daarnaast biedt de elektrificatie van de warmte (power to heat) de mogelijkheid om langs de elektrische kant verder te verduurzamen.

Restwarmte

Restwarmte blijft over bij industriële productieprocessen. In Nederland komt elk jaar ongeveer 125 PJ aan restwarmte met een hogere temperatuur dan 100˚C vrij. Meestal is deze restwarmte ook nog eens te gebruiken voor een langere periode. Hierdoor is het interessant om te kijken naar mogelijkheden om de restwarmte, binnen of buiten het eigen productielocatie, te hergebruiken. Dit bespaart kosten en het verduurzaamt energiegebruik. Door restwarmte efficiënt te gebruiken, draagt u bij aan een duurzamere toekomst. 

U benut restwarmte op 2 manieren:

  • Intern hergebruik: sommige restwarmte is binnen het bedrijf opnieuw in te zetten. Bijvoorbeeld door inzet van industriële warmtepompen is de restwarmte op een hogere temperatuur te brengen zodat het te gebruiken is in het productieproces.  
  • Externe toepassing: restwarmte is via warmtenetten te gebruiken om woningen, kantoren of glastuinbouwkassen te verwarmen. 

Restwarmteverspilling voorkomen

Wilt u restwarmte intern hergebruiken? Stel uzelf dan eerst kritische vragen over uw eigen warmtesysteem, zoals: 

  • Wat zijn de warmte-vragende productieprocessen binnen uw bedrijf?  
  • In welke hoeveelheid, vorm en temperatuur?  
  • Is deze warmtevraag te reduceren?  
  • Zijn sommige processen met een lagere temperatuur uit te voeren?  

Voorbeelden van restwarmtegebruik (h3)

  • Restwarmte uit datacenters is nuttig in te zetten voor andere toepassingen in de directe omgeving.  
  • Warmte van koelinstallaties. U leest op website van Kwa (bedrijfsadviseurs) meer over de warmtevraag en het warmteaanbod van verschillende bedrijven. Net als praktijkvoorbeelden van energiezuinige systemen en duurzame koeltechnieken.
  • Warmterotonde Zuid-Holland: een grootschalig project waarbij restwarmte wordt gebruikt voor de verwarming van gebouwen. Lees meer op de website van het COB

Inzicht in warmtestromen 

Het aantal initiatieven om restwarmte uit te wisselen neemt toe. Dit komt ook doordat er meer aandacht is voor andere keuzes dan aardgas. U leest meer over de beschikbaarheid van restwarmte op bijvoorbeeld Warmteatlas.nl.

Publicaties

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?