Tips opgeven en uitvoeren van GLB-subsidies 2024
Vraagt u subsidies aan uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)? We delen graag tips over het opgeven en uitvoeren van deze subsidies. Zo voorkomt u dat uw opgegeven percelen of eco-activiteiten achteraf niet meetellen voor de basispremie of eco-premie.
Laatste aanpassingen op deze pagina
- 7 mei 2024: Extra informatie over toestemming van eigenaar landschapselementen toegevoegd. Lees meer onder Geef uw grond en landschapselementen goed op.
Deze tips helpen u
De tips hebben te maken met uw bedrijfssituatie, percelen of landschapselementen registreren en eco-activiteiten. We zetten ze voor u op een rij.
In de Gecombineerde opgave geeft u de feitelijke situatie op. Dat betekent dat u opgeeft welke grond u gebruikt en voor welke GLB-subsidies u zich aanmeldt. Daarna houdt u uw bedrijfssituatie het hele jaar door actueel. Dit betekent dat u wijzigingen zo snel mogelijk aan ons doorgeeft.
U geeft de grond en landschapselementen op die u op 15 mei in eigendom, pacht of onderpacht heeft. Is de grond van iemand anders? Zorg dan dat u de toestemming van de eigenaar voor het grondgebruik schriftelijk kunt aantonen als wij daar om vragen. Een pachtovereenkomst is meestal voldoende.
Heeft u een andere vorm van grondgebruik? Of heeft u mondelinge afspraken over grondruil? Ook dan moet u de toestemming van de eigenaar schriftelijk kunnen aantonen als wij daar om vragen.
Heeft u geen toestemming voor grondgebruik? Geef dan niet aan dat u de grond in gebruik heeft. Hiermee voorkomt u een mogelijke korting of sanctie op uw GLB-subsidies.
Let op bij landschapselementen
Het is niet vanzelfsprekend dat landschapselementen zijn opgenomen in de pachtovereenkomst. Let hier dus goed op. De eigenaar, bijvoorbeeld een waterschap, kan voorwaarden stellen aan het gebruik van landschapselementen. Zo zijn er waterschappen die nooit sloten uit gebruik geven. Andere waterschappen hebben als voorwaarde dat u meedoet aan de eco-regeling. Ook andere eigenaren gaan verschillend om met sloten en landschapselementen. Kijk dus altijd goed naar de voorwaarden die de eigenaar stelt aan het gebruik.
Geeft u landschapselementen op voor GLB? Controleer of deze goed geregistreerd staan. Kijk daarbij goed naar de perceelsgrenzen. Wilt u iets aanpassen? Doe dat in Mijn percelen. Daar staan ook de verbeterde kaartlagen.
Meer informatie vindt u op Landbouwareaal 2024 of Landschapselementen 2024. Of kijk bij de veelgestelde vragen over Toestemming eigenaar grondgebruik.
Heeft u bomen die u wilt opgeven voor de eco-activiteit Houtig element? Let op dat u ze goed registreert. Er is namelijk een verschil tussen solitaire bomen en boomgroepen. Staat de boom op een landschapselement? Ook dan moet u opletten dat u de boom goed registreert.
Solitaire bomen
Bij solitaire bomen mogen de kruinen elkaar niet raken. Pas dan is er sprake van een solitaire boom. Bospercelen, houtwallen, hagen en boomgroepen zijn geen solitaire bomen. Ook fruitbomen kunt u niet opgeven als solitaire bomen.
Boomgroepen
Boomgroepen waarbij de kruinen elkaar raken moet u opgeven als landschapselement en niet als geïsoleerde bomen. Een perceel met meer dan 100 bomen per hectare is geen landbouwgrond en dus niet subsidiabel.
Bomen op landschapselementen
Staan de bomen in of op landschapselementen? U kunt ze dan opgeven bij het landschapselement. U geeft bij het landschapselement aan om hoeveel bomen het gaat. U kunt bomen op landschapselementen niet opgeven als landschapselement Hout.
Staat het landschapselement nog niet in Mijn percelen? Teken het dan in. Geef het element met de juiste gewascode op. En geef daarna aan hoeveel bomen er op het element staan.
Meer informatie over bomen en landschapselementen vindt u op Landschapselementen 2024.
Zo voert u de voorwaarden goed uit
Kijk goed naar de voorwaarden per eco-activiteit. Elke eco-activiteit heeft voorwaarden waar u aan moet voldoen. Bij sommige eco-activiteiten zien wij dat niet alle voorwaarden goed worden uitgevoerd. Bekijk hieronder welke dat zijn.
Niet alle vroeg rooigewassen zijn geschikt voor deze eco-activiteit. Kijk goed naar het type gewas dat wel meetelt. In de gewassenlijst ziet u welke gewassen dat zijn voor deze eco-activiteit.
De activiteit Weidegang kunt u alleen doen als u melkvee heeft. Melkvee of melkkoeien zijn koeien die minimaal één keer hebben gekalfd. En die worden gehouden voor de productie van melk of andere melkproducten voor mensen.
Voor het uitvoeren van deze eco-activiteit moet u een verklaring weiden aanvragen bij Qlip. Doe dit voordat de koeien de wei in gaan.
U moet de teelt voor deze eco-activiteit minimaal één keer per jaar oogsten.
Bij deze eco-activiteiten is beweiden of oogsten niet toegestaan. En u mag de eco-activiteit Groene braak niet doen op een verplichte bufferstrook.
Na 15 mei kunt u geen nieuwe eco-activiteiten aanmelden. U kunt wel eco-activiteiten terugtrekken. Doe dit zo snel mogelijk om een korting te voorkomen. Voert u een eco-activiteit niet meer uit op een deel van het perceel? In dat geval splitst u het perceel in Mijn percelen. Daarna haalt u het vinkje in de Gecombineerde opgave weg bij het perceel waarop u de eco-activiteit niet meer uitvoert. Houd er rekening mee dat het terugtrekken van eco-activiteiten gevolgen heeft voor de hoogte van uw eco-premie.
Alle informatie over eco-activiteiten vindt u op Eco-activiteiten, punten en waarde 2024.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur