Hogere invoerrechten? Zo pakt u ze aan

Gepubliceerd op:
24 februari 2025

Het verhogen van invoerrechten op producten: dit komt de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Voor ondernemers die veel exporteren is het een bron van onzekerheid. Wat kunt u als ondernemer doen tegen die onzekerheid? Wij helpen u op weg met deze tips.

Sinds de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten, schrijven diverse media over de invoering van hogere invoerrechten (ook wel invoertarieven of douanerechten) voor producten die naar de VS worden geëxporteerd. Wat kunt u doen als ondernemer als voorbereiding op mogelijke invoerrechten op uw producten? Dat leggen we u hieronder uit in 5 stappen.

Stap 1: Controleer de hoogte van uw invoerrechten

Zijn er eigenlijk invoerrechten op uw producten? Oftewel: waar vindt u de invoerrechten en hoe berekent u ze? Alles hangt af van de goederencode van het product. Voor sommige goederen stijgen de invoerrechten met 100%, bij andere kan het gaan om 5%.

Via de database van de EU, Access2Markets, kunt u per goederencode (ook wel de HS-code) zien welke invoerrechten er voor uw producten gelden.

Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk ons stappenplan voor meer tips en tricks over hoe u deze hele handige database kunt gebruiken.

Denk ook aan andere, minder voorkomende heffingen die u mogelijk geld kunnen kosten bij uw export. Bijvoorbeeld antidumpingrechten, compenserende rechten of landbouwheffingen. Lees meer over al deze heffingen op de website van Ondernemingsplein.

Stap 2: Maak een impactanalyse om de gevolgen voor uw exportproduct in kaart te brengen

De importerende partij betaalt normaal gesproken de kosten van invoerrechten. Dit hangt wel af van de afspraken die u over de invoer heeft gemaakt met uw zakenpartner, vaak via Incoterms, of een contract.

Toch kunt u wel te maken krijgen met de gevolgen. Bent u bijvoorbeeld nog net zo concurrerend als leveranciers uit andere landen die niet met zulke invoertarieven te maken hebben?

Ook als exporterende ondernemer kunt u te maken krijgen met hogere invoerrechten. Dat is het geval als u bepaalde onderdelen of grondstoffen nodig heeft voor uw exportproduct, en de EU daarvoor (hogere) invoerrechten heeft ingesteld. Als dan de kosten voor u zijn, koopt u het product in tegen het hogere invoertarief. De kans is groot dat dit de kostprijs van uw product zal verhogen. En dan kunt u vermoedelijk minder concurrerend zijn als u uw product weer exporteert.

Met een impactanalyse kunt u meer grip krijgen op zulke veranderingen. Ga daarom binnen uw bedrijf het gesprek aan om deze analyse te maken. Of schakel een specialist in (denk aan een adviesbureau of de ondernemersvereniging evofenedex).

Wat is een invoerrecht en wanneer heeft u ermee te maken?

Een invoerrecht is het bedrag aan belastingen dat aan de grens van een bepaald land betaald moet worden, om een product te mogen invoeren.

Het wordt meestal gebruikt om de eigen industrie te beschermen tegen goedkopere exportproducten uit het buitenland. 

Handelt u binnen de EU? Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen. Met andere woorden: er zijn geen invoerrechten binnen de lidstaten.

U krijgt pas te maken met invoerrechten als u zakendoet met een land buiten de EU, oftewel een derde land. Lees er meer over op onze website.

Stap 3: Bespreek de gevolgen met uw zakenpartner

De gevolgen van invoerrechten kunnen de relatie met uw zakenpartner of afnemer op de proef stellen.

Stel, u produceert kaasschaven en levert die aan een bedrijf in het buitenland. Op een dag volgen er hogere invoerrechten op kaasschaven in het land van de importeur. Dat betekent dat de extra kosten voor de import van uw kaasschaven (volgens de meeste afspraken) bij deze importeur komen te liggen.

Die hogere invoerrechten kunnen gevolgen hebben voor uw handel. Blijft de importeur met u zakendoen? Of kiest de importeur voor een voordeligere optie?

Daarnaast speelt het moment van het verhogen van invoerrechten ook een belangrijke rol in uw zakelijke transacties. Bouw bijvoorbeeld zekerheden in uw internationale offerte in. Een mogelijkheid is om algemene voorwaarden aan de offerte toe te voegen. Lees hier meer over op de website van KVK.

Ga daarom bijtijds in gesprek met uw langdurige zakenpartners over de mogelijke gevolgen van de hogere invoerrechten. Zo krijgt u een beter idee wat uw zakenpartner gaat doen, nu het bedrijf te maken krijgt met hogere kosten.

Hoe zit het precies met de Amerikaanse invoerrechten?

Welke invoerrechten zijn aangekondigd? En wat betekent het voor u als ondernemer? Aan de hand van deze vragen gaan we verder in op de Amerikaanse invoerrechten.

Stap 4: Denk ook aan de kansen die handelsakkoorden bieden

Mogelijk kiest een ondernemer in een ander land voor een andere partij omdat uw product door invoerrechten te duur is geworden.

Als door verhoogde invoerrechten een markt wegvalt, is dat een aderlating voor uw onderneming. Maar het tegenovergestelde kan ook gebeuren: u ontdekt een nieuwe afzetmarkt dankzij handelsakkoorden.

Als de EU een handelsakkoord heeft afgesloten met een land, kunt u profiteren van de voordelen van zo'n handelsakkoord. Zoals verlaagde of afgeschafte invoerrechten op producten. Of u kunt er makkelijker diensten mee aanbieden in een partnerland. De EU heeft handelsakkoorden met veel landen.

Maar, hoe profiteert u als ondernemer van de voordelen van een handelsakkoord? Lees daarvoor ons stappenplan: Profiteren van handelsakkoorden in 5 stappen.

Stap 5: Bekijk gratis online informatie over invoerrechten, of neem contact met ons op

Bij RVO:

Bij andere websites:

Heeft u vragen over de gevolgen van invoerrechten voor uw export?

Wij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?