Verbod op de handel in Aziatische duizendknopen

Gepubliceerd op:
24 december 2021
Laatst gecontroleerd op:
1 januari 2024

Aziatische duizendknopen kunnen natuur, infrastructuur en bouwconstructies beschadigen. Ook verstoren ze het evenwicht in de natuur. Ze zorgen er namelijk voor dat andere planten niet goed meer kunnen groeien. Daarom is er een verbod op de handel in levende Aziatische duizendknopen.

Wat is het verbod?

U mag geen levende Aziatische duizendknopen of delen hiervan kopen, verkopen of vervoeren. Dus ook geen wortels, stengels of zaden van de plant. Dit verbod geldt ook bij het verplaatsen van grond (grondverzet) waarin delen van Aziatische duizendknopen zitten. Dit verbod gaat verdere verspreiding van de plant tegen.

Er geldt een uitzondering wanneer u de plant (ver)koopt of vervoert om uit te roeien. Bijvoorbeeld als biomassa. Zorg er dan voor dat u bewijs heeft dat de planten vernietigd worden.

Voor welke soorten geldt het verbod?

Het verbod geldt voor 3 soorten Aziatische duizendknopen:

  • Japanse duizendknoop (Fallopia japonica, ook de Fallopia japonica var. compacta)
  • Sachalinse duizendknoop (Fallopia sachalinensis)
  • Bastaardduizendknoop (Fallopia x bohemica)

Waarom een verbod?

Aziatische duizendknopen zijn woekerende planten. Ze verspreiden zich makkelijk in bijvoorbeeld maaisel, grond en onzorgvuldig verwerkte compost. Dit doen de planten via levensvatbare delen zoals (kleine stukjes) van wortels, stengeldelen en zaad. Doordat de plant zich snel verspreidt, verdringt deze andere planten. Dit verstoort het evenwicht in de natuur en vermindert de biodiversiteit.

Ook kan de plant bouwconstructies, wegen en dijken beschadigen. Bestrijding en herstel van deze schade kosten geld. Het verbod helpt de verspreiding te verminderen.

U heeft een Aziatische duizendknoop in de tuin. Wat nu?

U mag een Aziatische duizendknoop in uw tuin hebben. U heeft de plant dan namelijk niet met het doel om deze te verkopen. Voorkom wel verdere verspreiding van de plant. Gooi het afval van de plant bij het restafval. Niet in de groene container of op de composthoop, want hier kan de duizendknoop zich voortplanten en verspreiden. Delen van de wortel kunnen bijvoorbeeld uitgroeien tot een nieuwe plant.

Geef de Aziatische duizendknoop niet weg. Dit kan voor verdere verspreiding zorgen. Ook het ruilen van de plant is verboden.

Aziatische duizendknoop bij grondverzet

Heeft u een grondverzetbedrijf en komt u in de grond Aziatische duizendknoop tegen? U mag deze nog steeds verzetten. Vervoer is toegestaan als het doel uitroeiing, bestrijding of beheersing van de Aziatische duizendknoop is. Hiervoor geldt dat u stappen moet zetten om verspreiding van de plant te voorkomen. Bijvoorbeeld door grondreiniging of afdekking. Lees verder op Bodem+.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de bestrijding van duizendknopen? Veel informatie vindt u op Invasieve exoten en het Landelijk protocol omgaan met Aziatische duizendknopen.

Meer informatie over de Aziatische duizendknoop vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarop staat bijvoorbeeld hoe de plant de biodiversiteit beschadigt. Neem voor vragen hierover contact op met de NVWA. Of lees meer op Mijn plant of dier is een invasieve exoot.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?