Door hitte treden levensbedreigende gezondheidsproblemen en oversterfte op

Laatst gecontroleerd op:
8 augustus 2024
Gepubliceerd op:
22 maart 2024

Welke maatregelen kan een gemeente nemen om levensbedreigende gezondheidsproblemen en oversterfte tegen te gaan.

Gemeente is hitteproof als

  1. Er zo min mogelijk hittedoden vallen.
  2. Inwoners weten hoe te handelen bij hittestress verschijnselen en weten wanneer ze contact op moeten nemen met de huisarts of de hulpdiensten.
  3. De Spoedeisende Hulp en relevante ziekenhuisafdelingen een eventuele toename van patiënten tijdens een hittegolf goed kunnen opvangen.

Maatregelen

  1. Een lokaal Hitteplan (veel toegepaste maatregel).
  2. Een Hitteprotocol, toegespitst op de Spoedeisende Hulp en relevante ziekenhuisafdelingen (maatregel is nog experimenteel).
  3. Een communicatiestrategie om bewoners te informeren tijdens een hittegolf (veel toegepaste maatregel).

Tips

  • Bepaal wie de projectleiding heeft bij het opstellen van het hitteplan (gemeente, regionale GGD of adviesbureau).
  • Maak een lokaal hitteplan voor je eigen gemeente, samen met alle lokale organisaties die daarbij betrokken moeten zijn. Maak hierbij gebruik van beschikbare hulpmiddelen en voorbeelden
  • Het lokaal hitteplan wordt geactiveerd als het Nationaal Hitteplan (RIVM) in werking wordt gesteld.
  • Hittegolven ontstaan vaak tijdens de vakantie en houden geen rekening met week/weekenddagen. Zorg dus voor voldoende beschikbaarheid van mensen in de vakantieperiode en tijdens de weekenden.
  • Het lokaal hitteplan kent een jaarcyclus:
    • In het voorjaar wordt het zomerseizoen voorbereid en de afspraken van het vorige jaar eventueel aangepast op basis van de evaluatie van het vorige najaar, nieuwe inzichten en eventuele nieuwe partners.
    • Bij activering van het Nationaal Hitteplan worden de gemaakte afspraken uitgevoerd.
    • In het najaar wordt de eventuele uitvoering van het Lokaal Hitteplan de ervaringen geëvalueerd en gemaakte afspraken eventueel aangepast.

Hitteprotocol Spoedeisende Hulp (SEH)

Het voorkomen van overbelaste hulpdiensten zit hem enerzijds in het voorkomen van hittestress verschijnselen bij de bevolking (zie 1. Lokaal hitteplan) en anderzijds in een logistieke voorbereiding op meer opnames bij de SEH (spoedeisende hulp).

  1. De organisatieverantwoordelijken van de SEH en relevante ziekenhuisafdelingen stellen een hitteprotocol op dat kan worden geactiveerd als het RIVM het Nationaal Hitteplan activeert. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de GHOR en wettelijk gezien onder de wet veiligheidsregio’s.
  2. Het Hitteprotocol bevat afspraken over opschaling van personeel en beschikbaarheid van materieel (o.a. ambulances) tijdens een hitteperiode.

Voorbeeld hitteprotocol SEH: nog niet beschikbaar.

Dit is het basishitteplan, zie hitte-effect 2 voor wat te doen bij extreme hittegolven

In opdracht van:
  • Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Bent u tevreden over deze pagina?