Gebouwen warmen te veel op, waardoor (kwetsbare) bewoners en gebruikers mogelijk gevaar lopen
Laatst gecontroleerd op:
8 augustus 2024
Gepubliceerd op:
22 maart 2024
Scholen, instellingen voor langdurige zorg (bijv. verpleeghuizen), seniorencomplexen en kinderopvang warmen te veel op, waardoor (kwetsbare) bewoners en gebruikers mogelijk gevaar lopen.
Gemeente is hitteproof als
- Hitte geen gevaar veroorzaakt in genoemde instellingen en men weet hoe te handelen om overlast zoveel mogelijk te beperken.
Maatregelen
- Richt gebouwen waar kwetsbare groepen zich bevinden, hittebestendig in door schaduw- en watervoorzieningen en verkoeling, zoals bomen, groene gevels en zonwering (maatregel wordt hier en daar toegepast).
- Zorg ervoor dat kwetsbare bewoners niet op hittekwetsbare plekken in gebouwen komen te wonen (maatregel wordt hier en daar toegepast).
- Elke instelling stelt een hitteprotocol op voor hete dagen (veel toegepaste maatregel).
Tips
- De gemeente heeft een faciliterende rol en doet een eerste onderzoek naar hittegevoelige doelgroepen, gebouwen en locaties waaruit blijkt waar hittegevoeligheid het grootst is en de aanpak het meest urgent.
- Plan vanuit de werkgroep Gebouw een dialoog met de organisaties die op basis van het onderzoek naar hittegevoelige doelgroepen en gebouwen (hittekwetsbaarheidsoverzicht) hoog scoren en daarmee urgent zijn.
- Zorg voor goede afstemming met interne collega’s (welzijn, onderwijs, ouderenzorg, energietransitie ..) die al contacten met deze organisaties hebben. Mogelijk is er al een hitteplan opgesteld waar desbetreffende organisaties bij betrokken zijn, of een actieprogramma hitte & onderwijs. Contact leggen met scholen en kinderopvang kan ook via de GGD (JGZ en inspectie kinderopvang).
- Ga in dialoog (vervolg van stap 1) voor zowel de korte termijn (aankomende zomer o.b.v. hitteplan en gedrag) als de lange termijn (hoe hitte verminderen in gebouwen en gebied). De volgende agendapunten kunnen helpen bij de dialoog:
- Licht het proces en de resultaten van het hittekwetsbaarheidsoverzicht toe.
- Toets en scoor de urgentie van de kwetsbaarheden met de partijen.
- Bespreek mogelijke oplossingsrichtingen. Gebruik hiervoor de handreiking ‘hitte in bestaande woningen’, en zie ook de processtappen bij 7. Het wooncomfort in gebouwen neemt af door hitte. Voor scholen zijn er meerdere hulpmiddelen voor groene schoolpleinen.
- Spreek gezamenlijk vervolgstappen af, bijvoorbeeld subsidies, lokale verordening, creëren van bewustwording, et cetera.
- Benoem actiehouders en verantwoordelijken.
- Maak samen met dialoogpartners een uitvoeringsagenda waarin wordt bepaald wanneer welk hittekwetsbare gebouw wordt aangepakt en welke ondersteuning daarbij gewenst is.
In opdracht van:
- Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Bent u tevreden over deze pagina?