Handel Nederland - Frankrijk

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
16 februari 2021

Frankrijk behoort al jarenlang tot onze belangrijkste handelspartners. In handelsvolume staat het land nog voor economische grootmachten als de Verenigde Staten en China. We doen ook steeds meer zaken met de Fransen. De totale waarde van in- en uitvoer lag in 2019 met € 57,3 miljard zo'n 3,2% hoger dan het jaar ervoor. Meer weten? Op deze pagina vindt u de belangrijkste cijfers over de Nederlands-Franse handel.

Wilt u meer weten over het land Frankrijk, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Frankrijk.

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Franse markt? Of loopt u rond met exportplannen voor Frankrijk? Neem dan contact op met een van onze adviseurs voor West-Europa. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

  Economie Frankrijk en het coronavirus

  Volgens het Franse nationale statistiekbureau INSEE daalde het Franse bruto binnenlands product (bbp) in 2020 (kies ‘printable version’ onder het kopje 'Economic activity' om de Engelstalige pdf-tekst te openen). Volgens de eerste schattingen daalde het bbp met 8,3%. Dit is de hoogste daling sinds het begin van deze registratie van INSEE in 1949.

  De eindejaars-maatregelen waren in Frankrijk minder streng dan in het voorjaar waardoor het verlies lager uitviel dan verwacht: –8% in november en –4% in december. De dienstensector werd het hardst getroffen door de maatregelen.

  De start van 2021 blijft gekenmerkt door onzekerheid. Naar verwachting blijven januari en het hele eerste kwartaal van 2021 - net als december 2020 - 4% onder het niveau van voor de coronacrisis.

  Economische vooruitzichten voor Frankrijk

  Groeiverwachtingen voor Frankrijk van de Europese Commissie

  Verwachte economische groei Jaar Bron
  -  8,3% 2020 EC Economische Winterprognoses 2021
  + 5,5% 2021 EC Economische Winterprognoses 2021
  + 4,4% 2022 EC Economische Winterprognoses 2021

   

  De cijfers van de Europese Commissie (EC) over 2020 vallen in de Winterprognose van 2021 iets minder negatief uit dan in de vorige voorspelling. Volgens de voorlopige schatting van Eurostat is de Franse economie in het vierde kwartaal van 2020 met 1,3% gedaald. Het bbp vertoonde in zijn geheel een krimp van 8,3% in 2020. Tijdens de zomerprognose ging de EC nog uit van een daling van 10,5%.

  De coronamaatregelen zullen waarschijnlijk aanhouden in de eerste helft van 2021. In het eerste kwartaal zal met name dienstensector hier last van hebben. De groei zal naar verwachting in het eerste kwartaal negatief zijn (-1,3%) en positief worden in het tweede kwartaal, als de coronamaatregelen enigszins versoepelen.

  De Franse economie zal waarschijnlijk op z'n vroegst in de eerste helft van 2022 het niveau van voor de coronacrisis bereiken. De verwachting is dat de jaarlijkse groei van het bbp zal toenemen met 5,5% in 2021 en met 4,4% in 2022.

  Groeiverwachtingen voor Frankrijk van het IMF

  Verwachte economische groei Jaar Bron
  -  9,0% 2020 World Economic Outlook, Januari 2021
  + 5,5 % 2021 World Economic Outlook, Januari 2021

   

  Vergeleken met de Europese Commissie voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een sterkere krimp en een iets minder krachtig herstel. Het IMF verwacht dat de Franse economie in 2020 met ongeveer 9% zal afnemen. In 2021 verwacht het IMF een gedeeltelijk herstel van de het bbp van ongeveer 5,5%.

  Lees het hele rapport over ontwikkelingen in de wereldeconomie op de site van het IMF.

  Handel Nederland - Frankrijk

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Frankrijk

  Soort informatie Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
  Totale uitvoer € 40,3 miljard 2019 + 3,7%
  Totale invoer € 17,0 miljard 2019 + 3,8%
  Handelsbalans € 22,5 miljard 2019 + 3,1%

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Frankrijk in de databank Statline van het CBS. Wilt u de cijfers van eerdere jaren bekijken? Klik dan op de tab 'Perioden'. Hier kunt u verschillende jaartallen selecteren.

  Belangrijkste exportproducten naar Frankrijk

  Top 5 exportproducten naar Frankrijk

  Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
  Diverse fabricaten € 2,5 miljard 2019 + 6%
  Toestellen voor telecommunicatie € 2,3 miljard 2019 + 7,1%
  Kantoor- en automatische gegevensverwerkers € 2,1 miljard 2019 - 1,8%
  Medicinale en farmaceutische producten € 2,0 miljard 2019 + 5,3%
  Voertuigen voor wegvervoer € 1,9 miljard 2019 + 0,3%

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Frankrijk bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Frankrijk.

  Trends in export naar Frankrijk

  De productgroep diverse fabricaten heeft in 2018 de groep kantoor- en automatische gegevensverwerkers voorbijgestreefd als het belangrijkste exportproduct van Nederland naar Frankrijk. Ook in 2019 staat diverse fabricaten weer bovenaan de exportlijst. Onder deze groep vallen onder meer producten als speelgoed, muziekinstrumenten en verschillende plasticproducten. Dit is al het 5e jaar op rij dat de export van deze productgroep groeit.

  Een andere opvallende ontwikkeling is de opkomst van de productgroep toestellen voor telecommunicatie. Dit is inmiddels het op één na belangrijkste exportproduct naar Frankrijk. In 2014 exporteerde Nederland nog voor een waarde € 1,7 miljard van deze productgroep naar de Franse markt. In 2019 is dat bijna € 600 miljoen hoger. Het gaat hier vooral om onderdelen voor communicatietoestellen.

  Voorlopige exportcijfers 

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Frankrijk over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvoor u de voorlopige cijfers wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

   Belangrijkste importproducten uit Frankrijk

   Top 5 importproducten uit Frankrijk

   Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
   Voertuigen voor wegvervoer € 1,5 miljard 2019 + 29,6%
   Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1,5 miljard 2019 -   7,1%
   Elektrische apparaten € 1,3 miljard 2019 +   2,3%
   Granen en graanproducten € 1,1 miljard 2019 +   4,9%
   Diverse fabricaten € 939 miljoen 2019 +   0,7%

   De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit Frankrijk bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Frankrijk.

   Trends in import uit Frankrijk

   Voertuigen voor wegvervoer maakt in vergelijking met 1 jaar eerder een sprong op de ranglijst van meest waardevolle invoerproducten. In 2018 stond deze groep nog op plek 3 (€ 1,2 miljard). Met een huidige waarde van € 1,5 miljard is de invoer van voertuigen voor wegvervoer weer terug op het niveau van 2014. Dieptepunt wat betreft de invoer van deze productgroep was 2016. Toen voerde Nederland voor slechts € 891 miljoen in. Onder voertuigen voor wegvervoer vallen onder meer personenauto's en vrachtwagens.

   Opvallende daler is de productgroep ruwe aardolie en aardolieproducten. Jarenlang was dit voor Nederland het belangrijkste importproduct uit Frankrijk. Na een aantal jaren van daling (in 2014 was de invoer nog € 2,3 miljard) was er sinds 2016 weer sprake van een stijging in de invoer van deze productgroep. Nu keert de trend zich opnieuw. De invoer lag in 2019 zo'n 7% lager dan in 2018.

   Voorlopige importcijfers 

   Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers uit Frankrijk over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvoor u de voorlopige cijfers wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

   Handelscijfers via TradeMap

   Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen. 

   Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht. 

   TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Frankrijk. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

    Overzicht handel- en investeringscijfers

    Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

    Meer informatie

    Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Franse markt? Of wilt u sparren over uw exportplannen? 

    Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

    Onze adviseurs helpen u gratis verder.

    In opdracht van:
    • Ministerie van Buitenlandse Zaken
    Bent u tevreden over deze pagina?