Zakelijke kansen in Frankrijk

Gepubliceerd op:
4 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
5 september 2023

Frankrijk is een van de grootste Nederlandse afzetmarkten voor producten en diensten voor consumenten en de industrie. De verwachting is dat dit potentieel alleen nog maar zal toenemen. Waar liggen de kansen voor u?

Met bijna 67 miljoen inwoners is Frankrijk een belangrijke markt voor Nederlandse ondernemers die hun product of dienst willen exporteren. Ontdek in welke sectoren de meeste kansen liggen, via de video hierboven en de tekst hieronder.

Circulaire economie

Marktstudie batterij-ecosystemen in Frankrijk en Duitsland

Batterijen en oplossingen voor energieopslag zijn de volgende stap in het gebruik van hernieuwbare energie. Hoe kunt u winst behalen uit samenwerkingsverbanden met Frankrijk en Duitsland in de batterij-industrie? Lees het in de marktstudie van RVO en de Nederlandse ambassades in Frankrijk en Duitsland.

Meer rapporten met circulaire kansen

Frankrijk is een groot voorstander van hergebruik van materialen in alle sectoren. Zo heeft zij een vooruitstrevende wet 'tegen verspilling en voor de circulaire economie' ingevoerd (Agec). In deze wet staan vooral maatregelen om het eenmalig gebruik van plastic producten en verpakkingen tegen te gaan. Meer hierover leest u op onze pagina Verpakkings- en recycleregels in Frankrijk. Onderstaande Engelstalige rapporten gaan in op het hergebruik van grondstoffen in de plastic-industrie, bio-economie en mode:

 • Circular plastics in France
 • Bio economy in France
 • Innovation and sustainability in French Fashion Tech

Vraag de rapporten aan om inzicht te krijgen in uw mogelijkheden.

Composietmaterialen

Bent u actief in de composietsector? Wilt u graag meer weten over de ontwikkelingen en de zakelijke kansen in Frankrijk? Kom dan naar het kansenseminar 'Composietmaterialen in Frankrijk' op donderdag 28 september in Den Haag. Hier komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Bureau ERDYN presenteert de sectorstudie over marktkansen in composietmaterialen in Frankrijk.
 • Tjaard Sijpke vertelt over de stappen die hij gemaakt heeft met zijn bedrijf Ebusco op de Franse composietenmarkt.
 • Van welke overheidssubsidies kunt u gebruikmaken bij uw activiteiten in Frankrijk?
 • Waarom zou u deelnemen aan de internationale 'B2B Composites Meetings' in Nantes op 15 en 16 november?

Bekijk de evenementen:

Sport & Innovatie in Frankrijk

Olympische spelen 2024

Frankrijk zal in 2024 gastland zijn voor de Olympische Spelen & Paralympische Spelen. Om deze Spelen uit te voeren kijken de organiserende instanties naar duurzame, inclusieve en circulaire oplossingen. Samen met verschillende grote infrastructuurprojecten, biedt dit kansen voor Nederlandse bedrijven. De meest actuele kansen en tenders vindt u op de website van de Nederlandse ambassade in Frankrijk. 

Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken op de Franse sportmarkt. Selecteer 'marktstudie sport en innovatie (in Engels)'.

  Digitale samenleving

  In Frankrijk staan digitale toepassingen in alle sectoren hoog op de agenda. Er is vooral aandacht voor de thema's cybersecurity, kunstmatige intelligentie (AI) en virtual reality.

  Op het gebied van AI zet Frankrijk zich in om innovatie, kennis en handel met elkaar te verbinden. Meer over digitaal zakendoen in Grenoble is opgenomen in het Engelstalige rapport 'Digital business in Grenoble'.

  Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken.

  Agrofood

  Met ruim 65 miljoen inwoners is de agrofoodsector in Frankrijk altijd in ontwikkeling. De Nederlandse ambassade in Frankrijk heeft een landbouwteam dat zich inzet voor Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen die hun agro(food)producten of -diensten op de Franse markt willen brengen. Actuele nieuwsberichten, beurzen en events vindt u op de website van de Nederlandse ambassade in Frankrijk. Of op de website van Landbouwattachénetwerk (LAN).

  Kansen in de landbouwsector staan beschreven in onderstaande Engelstalige rapporten over de agrotechsector en tuinbouw. 

  • Opportunities for Trade and Collaboration in the Agri Tech Sector in France
  • Sector study on covered horticulture in France 

  Vraag de rapporten aan om inzicht te krijgen in uw mogelijkheden.

  Agrospecial natuurinclusieve landbouw

  In deze nieuwe editie van ons e-magazine presenteren de teams van ons Landbouw Attaché Netwerk voorbeelden van natuurinclusieve praktijken in 36 landen wereldwijd. Natuurinclusieve landbouw is een vorm van duurzame landbouw met een flexibel voedsel- en ecosysteem. Natuurinclusieve landbouw zorgt voor voedsel binnen de grenzen van natuur, milieu en leefomgeving. Daarbij heeft het een positieve invloed op de verschillende soorten planten en dieren in een gebied. In dit Engelstalige magazine leest u over de ontwikkelingen, voordelen en uitdagingen van deze innovatieve landbouwbenadering.

  Het landbouwattachénetwerk steunt Nederlandse bedrijven, ondernemers en kennisinstellingen bij het halen van hun internationale agro- en natuurdoelen. Onze teams werken op de economische afdelingen van 60 Nederlandse ambassades en/of consulaten voor 80 landen.

  Lees hoe Frankrijk de overgang maakt naar agro-ecologie.
   

  Ontdek de meest kansrijke regio's in Frankrijk 

  "Belangrijk bij het zakendoen met Frankrijk is rekening te houden met de kansen per regio. Ga goed voorbereid de Franse markt op. Bekijk de video en ontdek per regio welke sectoren belangrijk zijn voor u als exporteur."

  Céleste Faber
  Klantadviseur Frankrijk bij RVO

  Life science & health (LSH) en e-health

  Steeds meer digitalisering in de gezondheidszorg kan zowel de kwaliteit als de veiligheid binnen onze zorgstelsels verder verbeteren. Frankrijk en Nederland werken al intensief samen op het gebied van ICT en gezondheid. Het Engelstalige marktrapport 'Digitalisation of the Life Sciences Health sector France' geeft aan waarom Frankrijk interessant is voor Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen. 

  Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken.

  Havens en scheepsbouw

  Het Engelstalige marktrapport 'French ports & yards analytic overview' biedt een overzicht van Franse havens en scheepswerven. Hierin staan de meest voorkomende activiteiten per haven en soorten schepen. Het rapport sluit af met kansen in Franse havens en scheepswerven.

  Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken.

  Waterstof

  Tot 2030 stelt de Franse overheid ruim € 7 miljard beschikbaar voor de ontwikkeling van een koolstofarme waterstofindustrie op internationale schaal. In het Engelstalige rapport 'Hydrogen sector study France' staan aanbevelingen voor publieke en private partijen en samenwerkingsmogelijkheden. Ook staan er inzichten in over de Franse waterstofstrategie, de gebieden die hiervoor aangewezen (kunnen) worden en de belangrijkste spelers in de Franse waterstofmarkt.

  Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken.

  Aanbestedingen

  Naast bovenstaande kansen bieden aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie ook mogelijkheden. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering in Europa.

  Meer weten?

  Ons buitenlandnetwerk biedt informatie over actualiteiten, evenementen en kansrijke sectoren in Frankrijk. Bekijk hiervoor volgende websites:

  • Internationaalondernemen.nl: concrete zakelijke kansen van bedrijven, vakorganisaties en overheidsinstanties.
  • Via haar website NL in Frankrijk geeft de Nederlandse ambassade in Frankrijk inzicht in nieuwe, innovatieve ontwikkelingen en kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen.
  • Het Landbouw Attachénetwerk (LAN) houdt u dagelijks op de hoogte van landbouwgerelateerde actualiteiten, evenementen en mogelijke kansen wereldwijd, met focus op 80 landen.

  Ontdek uw kansen

  Waar liggen de grootste kansen voor u? Onze adviseurs denken graag met u mee!

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?