Zakelijke kansen in Frankrijk

Gepubliceerd op:
4 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
8 maart 2023

Frankrijk is een van de grootste Nederlandse afzetmarkten voor producten en diensten voor consumenten en de industrie. De verwachting is dat dit potentieel alleen nog maar zal toenemen. Waar liggen de kansen voor u?

Met bijna 67 miljoen inwoners is Frankrijk een belangrijke markt voor Nederlandse ondernemers die hun product of dienst willen exporteren. Ontdek in welke sectoren de meeste kansen liggen, via de video hierboven en de tekst hieronder.

Olympische spelen 2024

Frankrijk zal in 2024 gastland zijn voor de Olympische Spelen & Paralympische Spelen. Om deze Spelen uit te voeren kijken de organiserende instanties naar duurzame, inclusieve en circulaire oplossingen. Samen met verschillende grote infrastructuurprojecten, biedt dit kansen voor Nederlandse bedrijven. De meest actuele kansen en tenders vindt u op de website van de Nederlandse ambassade in Frankrijk. 

Circulaire economie

Frankrijk is een groot voorstander van hergebruik van materialen in alle sectoren. Zo heeft zij een vooruitstrevende wet 'tegen verspilling en voor de circulaire economie' ingevoerd (Agec). In deze wet staan vooral maatregelen om het eenmalig gebruik van plastic producten en verpakkingen tegen te gaan. Meer hierover leest u op onze pagina Verpakkings- en recycleregels in Frankrijk. Onderstaande Engelstalige rapporten gaan in op het hergebruik van grondstoffen in de plastic-industrie, bio-economie en mode:

 • Circular plastics in France
 • Bio economy in France
 • Innovation and sustainability in Franch Fashion Tech

Vraag de rapporten aan om inzicht te krijgen in uw mogelijkheden.

Digitale samenleving

In Frankrijk staan digitale toepassingen in alle sectoren hoog op de agenda. Er is vooral aandacht voor de thema's cybersecurity, kunstmatige intelligentie (AI) en virtual reality.

Op het gebied van AI zet Frankrijk zich in om innovatie, kennis en handel met elkaar te verbinden. Meer over digitaal zakendoen in Grenoble is opgenomen in het Engelstalige rapport 'Digital business in Grenoble'.

Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken.

Agrofood

Met ruim 65 miljoen inwoners is de agrofoodsector in Frankrijk altijd in ontwikkeling. De Nederlandse ambassade in Frankrijk heeft een landbouwteam dat zich inzet voor Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen die hun agro(food)producten of -diensten op de Franse markt willen brengen. Actuele nieuwsberichten, beurzen en events vindt u op de website van de Nederlandse ambassade in Frankrijk. Of op de website van Landbouwattachénetwerk (LAN).

Kansen in de landbouwsector staan beschreven in onderstaande Engelstalige rapporten over de agrotechsector en tuinbouw. 

 • Opportunities for Trade and Collaboration in the Agri Tech Sector in France
 • Sector study on covered horticulture in France 

Vraag de rapporten aan om inzicht te krijgen in uw mogelijkheden.

Life science & health (LSH) en e-health

Steeds meer digitalisering in de gezondheidszorg kan zowel de kwaliteit als de veiligheid binnen onze zorgstelsels verder verbeteren. Frankrijk en Nederland werken al intensief samen op het gebied van ICT en gezondheid. Het Engelstalige marktrapport 'Digitalisation of the Life Sciences Health sector France' geeft aan waarom Frankrijk interessant is voor Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen. 

Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken.

Havens en scheepsbouw

Het Engelstalige marktrapport 'French ports & yards analytic overview' biedt een overzicht van Franse havens en scheepswerven. Hierin staan de meest voorkomende activiteiten per haven en soorten schepen. Het rapport sluit af met kansen in Franse havens en scheepswerven.

Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken.

Waterstof

Tot 2030 stelt de Franse overheid ruim € 7 miljard beschikbaar voor de ontwikkeling van een koolstofarme waterstofindustrie op internationale schaal. In het Engelstalige rapport 'Hydrogen sector study France' staan aanbevelingen voor publieke en private partijen en samenwerkingsmogelijkheden. Ook staan er inzichten in over de Franse waterstofstrategie, de gebieden die hiervoor aangewezen (kunnen) worden en de belangrijkste spelers in de Franse waterstofmarkt.

Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken.

  Ontdek de meest kansrijke regio's in Frankrijk 

  "Belangrijk bij het zakendoen met Frankrijk is rekening te houden met de kansen per regio. Ga goed voorbereid de Franse markt op. Bekijk de video en ontdek per regio welke sectoren belangrijk zijn voor u als exporteur."

  Céleste Faber
  Klantadviseur Frankrijk bij RVO

  Aanbestedingen

  Naast bovenstaande kansen bieden aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie ook mogelijkheden. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering in Europa.

  Meer weten?

  Ons buitenlandnetwerk biedt informatie over actualiteiten, evenementen en kansrijke sectoren in Frankrijk. Bekijk hiervoor volgende websites:

  • Internationaalondernemen.nl: concrete zakelijke kansen van bedrijven, vakorganisaties en overheidsinstanties.
  • Via haar website NL in Frankrijk geeft de Nederlandse ambassade in Frankrijk inzicht in nieuwe, innovatieve ontwikkelingen en kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen.
  • Het Landbouw Attachénetwerk (LAN) houdt u dagelijks op de hoogte van landbouwgerelateerde actualiteiten, evenementen en mogelijke kansen wereldwijd, met focus op 80 landen.

  Ontdek uw kansen

  Waar liggen de grootste kansen voor u? Onze adviseurs denken graag met u mee!

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?