Zakelijke kansen in Frankrijk

Gepubliceerd op:
4 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
8 november 2023

Frankrijk is een van de grootste Nederlandse afzetmarkten voor producten en diensten voor consumenten en de industrie. De verwachting is dat de groeicapaciteit alleen nog maar zal toenemen. Waar liggen de kansen voor u? 

 

Met bijna 67 miljoen inwoners is Frankrijk een belangrijke markt voor Nederlandse ondernemers die hun product of dienst willen exporteren. Ontdek in welke sectoren de meeste kansen liggen, via de video hierboven en de tekst hieronder.

Circulaire economie

Marktstudie batterij-ecosystemen in Frankrijk en Duitsland

Batterijen en oplossingen voor energieopslag zijn de volgende stap in het gebruik van hernieuwbare energie. Hoe kunt u winst behalen uit samenwerkingsverbanden met Frankrijk en Duitsland in de batterij-industrie? Lees het in de marktstudie van RVO en de Nederlandse ambassades in Frankrijk en Duitsland. Bekijk de samenvatting van de marktstudie 'A Qualitative Study of the French and German Advanced Battery Ecosystems and The Opportunities for the Dutch Battery Industry' en vraag direct het volledige rapport aan.

Meer rapporten met circulaire kansen

Frankrijk is een groot voorstander van hergebruik van materialen in alle sectoren. Zo heeft zij een vooruitstrevende wet 'tegen verspilling en voor de circulaire economie' ingevoerd (Agec). In deze wet staan vooral maatregelen om het eenmalig gebruik van plastic producten en verpakkingen tegen te gaan. Meer hierover leest u op onze pagina Verpakkings- en recycleregels in Frankrijk. Onderstaande Engelstalige rapporten gaan in op het hergebruik van grondstoffen in de plastic-industrie, bio-economie en mode:

Deelnemers innovatiemissie Noord-Frankrijk

Evenementen over kansen in Frankrijk

Wij organiseren jaarlijks veel evenementen. Vaak ook samen met onze samenwerkingspartners. U kunt bijvoorbeeld deelnemen aan informatiebijeenkomsten of congressen, meegaan met internationale handelsreizen of netwerken op beurzen. Daarnaast organiseren wij verschillende workshops, cursussen, trainingen en webinars. Ook gericht op Frankrijk.

Sport & Innovatie in Frankrijk

Olympische spelen 2024

Frankrijk zal in 2024 gastland zijn voor de Olympische Spelen & Paralympische Spelen. Om deze Spelen uit te voeren kijken de organiserende instanties naar duurzame, inclusieve en circulaire oplossingen. Samen met verschillende grote infrastructuurprojecten, biedt dit kansen voor Nederlandse bedrijven. De meest actuele kansen en tenders vindt u op de website van de Nederlandse ambassade in Frankrijk. 

Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken op de Franse sportmarkt.

Digitale samenleving

In Frankrijk staan digitale toepassingen in alle sectoren hoog op de agenda. Er is vooral aandacht voor de thema's cybersecurity, kunstmatige intelligentie (AI) en virtual reality.

Op het gebied van AI zet Frankrijk zich in om innovatie, kennis en handel met elkaar te verbinden. Meer over digitaal zakendoen in Grenoble is opgenomen in het Engelstalige rapport 'Digital business in Grenoble'.

Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken.

Agrofood

Met ruim 65 miljoen inwoners is de agrofoodsector in Frankrijk altijd in ontwikkeling. De Nederlandse ambassade in Frankrijk heeft een landbouwteam dat zich inzet voor Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen die hun agro(food)producten of -diensten op de Franse markt willen brengen. Actuele nieuwsberichten, beurzen en events vindt u op de website van de Nederlandse ambassade in Frankrijk. Of op de website van LNV Attaché Netwerk (LAN).

Kansen in de landbouwsector staan beschreven in onderstaande Engelstalige rapporten over de agrotechsector en tuinbouw. 

Agrospecial natuurinclusieve landbouw

In deze nieuwe editie van ons e-magazine presenteren de teams van ons LNV Attaché Netwerk (LAN) voorbeelden van natuurinclusieve praktijken in 36 landen wereldwijd. Natuurinclusieve landbouw is een vorm van duurzame landbouw met een flexibel voedsel- en ecosysteem. Natuurinclusieve landbouw zorgt voor voedsel binnen de grenzen van natuur, milieu en leefomgeving. Daarbij heeft het een positieve invloed op de verschillende soorten planten en dieren in een gebied. In dit Engelstalige magazine leest u over de ontwikkelingen, voordelen en uitdagingen van deze innovatieve landbouwbenadering.

Het LNV Attaché Netwerk (LAN) steunt Nederlandse bedrijven, ondernemers en kennisinstellingen bij het halen van hun internationale agro- en natuurdoelen. Onze teams werken op de economische afdelingen van 60 Nederlandse ambassades en/of consulaten voor 80 landen.

Lees hoe Frankrijk de overgang maakt naar agro-ecologie.
 

Ontdek de meest kansrijke regio's in Frankrijk 

"Belangrijk bij het zakendoen met Frankrijk is rekening te houden met de kansen per regio. Ga goed voorbereid de Franse markt op. Bekijk de video en ontdek per regio welke sectoren belangrijk zijn voor u als exporteur."

Céleste Faber
Klantadviseur Frankrijk bij RVO

Life science & health (LSH) en e-health

Steeds meer digitalisering in de gezondheidszorg kan zowel de kwaliteit als de veiligheid binnen onze zorgstelsels verder verbeteren. Frankrijk en Nederland werken al intensief samen op het gebied van ICT en gezondheid. Het Engelstalige marktrapport 'Digitalisation of the Life Sciences Health sector France' geeft aan waarom Frankrijk interessant is voor Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen. 

Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken.

Havens en scheepsbouw

Het Engelstalige marktrapport 'French ports & yards analytic overview' biedt een overzicht van Franse havens en scheepswerven. Hierin staan de meest voorkomende activiteiten per haven en soorten schepen. Het rapport sluit af met kansen in Franse havens en scheepswerven.

Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken.

Waterstof

Tot 2030 stelt de Franse overheid ruim € 7 miljard beschikbaar voor de ontwikkeling van een koolstofarme waterstofindustrie op internationale schaal. In het Engelstalige rapport 'Hydrogen sector study France' staan aanbevelingen voor publieke en private partijen en samenwerkingsmogelijkheden. Ook staan er inzichten in over de Franse waterstofstrategie, de gebieden die hiervoor aangewezen (kunnen) worden en de belangrijkste spelers in de Franse waterstofmarkt.

Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken.

Aanbestedingen

Naast bovenstaande kansen bieden aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie ook mogelijkheden. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering in Europa.

Aanbestedingen en subsidies

Aanbestedingen in Frankrijk

Er komen kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. Lees hier meer over op de pagina Hulp bij financiering.

Frankrijk ontvangt een groot deel van de Next Generation EU-fondsen. Denk daarom ook aan kansen via aanbestedingen in Frankrijk.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Meer weten?

Ons buitenlandnetwerk biedt informatie over actualiteiten, evenementen en kansrijke sectoren in Frankrijk. Bekijk hiervoor volgende websites:

  • Internationaalondernemen.nl: concrete zakelijke kansen van bedrijven, vakorganisaties en overheidsinstanties.
  • Via haar website NL in Frankrijk geeft de Nederlandse ambassade in Frankrijk inzicht in nieuwe, innovatieve ontwikkelingen en kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen.
  • Het LNV Attaché Netwerk (LAN) houdt u dagelijks op de hoogte van landbouwgerelateerde actualiteiten, evenementen en mogelijke kansen wereldwijd, met focus op 80 landen.

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? Onze adviseurs denken graag met u mee!

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?