Do's-and-don'ts in de Golfstaten

Laatst gecontroleerd op:
17 augustus 2023
Gepubliceerd op:
4 november 2021

Bij het zakendoen in de Golfstaten moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassades dragen bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in de Golfstaten

Spreek Engels

Hoewel Arabisch de officiële taal is, wordt in de Golfstaten veel Engels gebruikt en gesproken. Veel zakenmensen hebben een opleiding in het buitenland gevolgd en spreken daardoor vloeiend Engels. Probeer enkele Arabische woorden te gebruiken, zoals een groet (selaam aleykum) of dankwoord (shukraan). Uw zakenpartner waardeert dit.

Respecteer de hiërarchie

In de Golfstaten is de samenleving sterk hiërarchisch en komen beslissingen van de top. Houd er tijdens onderhandelingen rekening mee dat degene die het meeste praat, niet altijd de beslissingen neemt. Geef alle gesprekspartners daarom evenveel aandacht.

Creëer een band

Arabieren stellen zich tijdens het zakendoen persoonlijker op dan Nederlanders. Ga dus uit van 'business is personal', niet van de westerse 'business is business'-houding. Bij een bestaande zakenrelatie is schriftelijk contact alleen niet genoeg, ook persoonlijk contact is essentieel.
 

Verwacht geen snel resultaat

In de Golfstaten is het opbouwen van een zakenrelatie heel belangrijk. Neem de tijd om uw gesprekspartner te leren kennen. Verwacht niet meteen bij de eerste afspraak een contract af te sluiten. Deze ontmoeting is vooral om wederzijds vertrouwen te winnen. 
 

Geef geen ongepast geschenk

Het merendeel van de bevolking is moslim. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een cadeau. Souvenirs uit Nederland worden erg gewaardeerd. Neem een klein presentje mee als een zakenpartner u thuis uitnodigt. Cadeaus worden na ontvangst meestal niet direct geopend. 

Ga niet informeel gekleed

Houd rekening met de heersende kledingvoorschriften. De kleding in de zakenwereld is formeel, maar niet opzichtig.

Vragen over ondernemen in de Golfstaten?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?