Marktrapport Hongarije: kansen in de circulaire economie

Laatst gecontroleerd op:
29 januari 2024
Gepubliceerd op:
21 juni 2021

Hoe ziet de overgang naar een circulaire economie in Hongarije eruit? Welke kansen biedt dit voor Nederlandse bedrijven met oplossingen voor autobatterijen, de bouw, afvalbeheer en recycling, en bioafval? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het rapport 'The Circular Economy in Hungary'. Vraag het rapport aan via het formulier op deze pagina. 

Rapport 'The Circular Economy in Hungary'

De Nederlandse ambassade in Boedapest publiceerde in juni 2021 het Engelstalige rapport 'The Circular Economy in Hungary'. Het rapport geeft een overzicht van de circulaire overgang in Hongarije, welke mogelijkheden er zijn en hoe u daarop kunt inspelen. De studie richt zich op 4 sectoren:

  • autobatterijenproductie;
  • gebouwen en infrastructuur;
  • afvalbeheer en recycling;
  • bioafval.

Focussectoren: waarom zijn deze belangrijk?

In de 4 sectoren die het rapport behandelt, spelen verschillende ontwikkelingen. Zo speelt de Hongaarse auto-industrie naar verwachting een sleutelrol in de komende omslag naar elektrisch vervoer (e-mobiliteit). De bouwindustrie produceert het meeste afval van alle Hongaarse sectoren. Hierdoor is er steeds meer vraag naar duurzame bouwpraktijken. Op het gebied van afvalbeheer loopt Hongarije op het moment achter op het EU-gemiddelde. Er zijn veel mogelijkheden om secondair materiaal te gebruiken. Ten slotte produceert Hongarije veel organisch afval en wekt het steeds meer biogas op sinds zijn toetreding tot de EU.

Kansen voor Nederlandse circulaire bedrijven

Productie van autobatterijen

De komende jaren ontvangt Hongarije meer dan € 4 miljard aan directe buitenlandse investeringen voor ontwikkelingen gericht op 'powertrains'. De investeringen richten zich vooral op batterijproductie. Er zijn maar een paar Hongaarse spelers met de vaardigheden voor hergebruik en recycling van batterijen. Dit biedt kansen aan Nederlandse bedrijven, fabrikanten (Original Equipment Manufacturers - OEMs), nutsbedrijven en gespecialiseerde start-ups.

Gebouwen en infrastructuur

Meer dan een derde van de Hongaarse bevolking wil de komende 5 jaar renoveren. Er zijn ervaren architecten nodig om BREEAM- en LEED-gecertificeerde gebouwen te ontwerpen. Het meeste teruggewonnen bouwafval komt terecht in opvulling ('backfilling'). Dit biedt ruimte om met nieuwe recyclingtechnologieën materialen te produceren met een hogere verkoopwaarde.

Afvalbeheer en recycling

De Hongaarse Vereniging van Mineraalwater, Sap en Frisdranken wil tot 2030 flink meer PET-flessen gaan recyclen. Dit versterkt de ontwikkeling van de gerecycled-PET-markt en biedt kansen voor markttoegang. Een andere manier om deze markt te betreden is digitale trackingoplossingen aanbieden voor materialen. Of door het opzetten van een handelsplatform voor secundaire grondstoffen.

Gebruik van bioafval

De markt voor organisch afval biedt kansen om de bredere waardeketen rond biogasproductie (de productie van energie of organische mest) te benutten. Er is ook ruimte voor de productie van alternatieven voor wegwerpplastic en voor biologisch afbreekbare verpakkingen voor de FMCG-sector.

3 tips voor de Hongaarse markt

1. Neem contact op met de ambassade

Neem contact op met de Nederlandse ambassade in Boedapest om het plaatselijke ondernemersnetwerk en relevante spelers in deze sector te leren kennen. De ambassade is medeoprichter van het Hongaarse 'Circulair Economy Platform' met meer dan 100 leden. Ook werkt bij de ambassade personeel dat gespecialiseerd is in bedrijfsontwikkeling op dit gebied.

2. Leer de Hongaarse cultuur goed kennen

Om de markt met succes te betreden, heeft u kennis nodig van de unieke cultuur en de bedrijfsprocessen in Hongarije. Bekijk onze zakelijke do's-and-don'ts voor Hongarije.

3. Neem deel aan evenementen

Meedoen aan (online) internationale beurzen en handelsmissies kan een goede eerste springplank zijn naar de Hongaarse markt voor circulaire oplossingen.

Vraag direct gratis het marktrapport aan

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. Vul het formulier in en ontvang het rapport direct gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?