Exportregels Israël

Gepubliceerd op:
28 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
10 februari 2021

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Israël exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Israëlische markt.

Om uw product te exporteren, moet u rekening houden met een aantal zaken. Zo moet uw product voldoen aan bepaalde Israëlische eisen en moet u de juiste formaliteiten regelen in Nederland en in Israël. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie over deze onderwerpen.

Let op: hieronder is slechts grofweg opgesomd waaraan men moet denken bij de export van goederen. Bovendien veranderen regels vaak. Laat u daarom altijd goed informeren. Heeft u vragen? Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze regio-experts. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades en consulaten in Israël helpen we u om van uw export naar Israël een succes te maken.

Access2Markets: de bron over exportregels

De Access2Markets portal van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • producteisen;
 • registratie van de exportproducten;
 • benodigde exportdocumenten;
 • vergunningen;
 • invoerrechten.

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Access2Markets portal.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Bekijk dan de informatie over tarieven op Access2Markets. Voer eerst uw HS-code en het land in.

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Israël? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze regio-experts. Zij helpen u graag verder.

Handelsakkoord EU - Israël

De EU en Israël hebben sinds 2000 een handelsakkoord, met daarin afspraken over afschaffing van invoerrechten voor industriële producten en verlaging van invoerrechten voor enkele landbouwproducten en verwerkte landbouwproducten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Access2Markets portal.

Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Israëlische product- en verpakkingseisen: voldoe aan de verplichtingen

Voordat u uw producten naar Israël laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Israël geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Lees meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Israël.

Uw producten exporteren naar Israël

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).
Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u bewijzen uit welk land uw product komt. Wilt u hierover meer weten, of wilt u een certificaat van oorsprong aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de KVK via telefoon of chat.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Israël

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Israëlische douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. De Access2Markets portal licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations'. Denk onder andere aan:

 • een importverklaring;
 • een handelsfactuur;
 • het bijbehorende vrachtdocument.

Producteisen Israël

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Kijk hiervoor op de pagina Producteisen in Israël.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Israël telt diverse goederen die verboden zijn om in te voeren. Kijk hiervoor in de Access2Markets portal. Onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Israël mag exporteren. Voer de HS-code en het land in.

Meer weten?

 • Zoekt u informatie over agentenwetgeving? Export.gov, de website voor Amerikaanse ondernemers, heeft meer informatie over de Israel Agency Contract Law.
 • Kijk op de website van de Israëlische douane voor meer informatie over douanezaken.
 • Op de website van het Israel Export Institute vindt u ontwikkelingen en trends op het gebied van export.
In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?