Do's-and-don'ts in de Nordics en Baltics

Laatst gecontroleerd op:
21 maart 2024
Gepubliceerd op:
3 november 2021

Houd bij het zakendoen in de Nordics & Baltics rekening met de lokale cultuur en gebruiken. Deze praktische do's-and-don'ts, tips en tricks wijzen de weg in de zakelijke etiquette in de Nordics & Baltics. De ambassades dragen bij aan deze pagina.

Hoewel de landen van de regio dicht bij elkaar liggen, zijn er op zakelijk gebied flinke verschillen. Zo zijn IJsland en Noorwegen geen lid van de Europese Unie en zijn de belangrijkste exportproducten voor ieder land anders. Qua zakelijke etiquette zijn de overeenkomsten tussen de landen juist groter dan de verschillen. Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in de Nordics & Baltics? Samen met de Nederlandse ambassades helpen we u verder.

 

 

Zakelijke omgangsvormen in de Nordics & Baltics

Spreek Engels

In alle landen van de regio spreekt en verstaat men prima Engels. Een tolk is dus niet nodig. In de Baltics kan een woordje Duits, Pools of Russisch nuttig zijn bij het zakendoen.

Wees punctueel

Net zoals in veel West-Europese landen houdt men er niet van als de zakenpartner te laat is. Stiptheid staat hoog in het vaandel. Wees op tijd en zet de telefoon stil of uit bij een bespreking. Mocht u onverhoopt toch te laat zijn, laat het dan tijdig weten.

Houd rekening met de hiërarchie

In de Nordics heerst weinig hiërarchie. Gelijkwaardigheid is belangrijk, zowel tussen mannen en vrouwen, als tussen managers en ondergeschikten. In de Baltics wordt juist wel veel waarde gehecht aan hiërarchie. Besluitvorming vindt plaats op hoog niveau en aanspreektitels en omgangsvormen zijn erg belangrijk.

Plan afspraken op tijd

Op korte termijn een afspraak maken wordt niet gewaardeerd. Plan deze daarom ruim van tevoren in.

Wees niet altijd aan het woord

In de meeste landen van de regio is het geen enkel probleem als er in vergaderingen lange stiltes vallen. Neem de rust en de tijd en voorkom dat u continu aan het woord bent. Small talk wordt niet erg op prijs gesteld.

Geef geen dure relatiegeschenken

Relatiegeschenken zijn bij een eerste kennismaking niet gebruikelijk. Kleine attenties en typisch Nederlandse cadeautjes worden op prijs gesteld, maar maak het niet te duur.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?