Betalingsverkeer Qatar

Gepubliceerd op:
20 juli 2015
Laatst gecontroleerd op:
23 juli 2020

Het banksysteem van Qatar is transparant en het valutaverkeer met het land kent geen beperkingen. Hieronder vindt u meer informatie over het betalingsverkeer in de Golfstaat.

Valuta

Het valutaverkeer met Qatar kent geen beperkingen. De Qatari rial is gekoppeld aan de US dollar.

Betalingen

Bij nieuwe handelscontacten in Qatar is het normaal om betalingen via een geconfirmeerd onherroepelijke letter of credit (L/C) te laten lopen.

Daarnaast gebruiken Qatari bedrijven andere betalingsmethoden zoals vooruitbetaling. Deze mogelijkheden hangen sterk af van de relatie tussen de onderneming en de buitenlandse partij.

Betaling met documentair krediet is in Qatar niet gebruikelijk. Men geeft de voorkeur aan betaling via een L/C omdat dit de meeste garantie biedt voor betaling en levering. Ook voorkomt dit vertragingen in de betaling. Daarnaast beschermt het de rechten van zowel de Qatari importeur als de buitenlandse exporteur.

Elektronisch betalen

Elektronisch betalen is bijna overal gebruikelijk. Voor internationale betalingen zijn wel unieke codes nodig, zoals de BIC-codes (ook wel SWIFT-code genoemd). Iedere bank heeft een eigen BIC-code.

De IBAN (International Bank Account Number) is ingevoerd om internationale betalingen soepeler te laten verlopen.

Betalingsrisico's

Op de website van evofenedex vindt u meer informatie over betalingsrisico’s, zoals:

Islamitisch bankieren

Islamitisch bankieren gaat over financiële producten die halal zijn. De producten zijn afgestemd op mensen met het islamitische geloof. Deze producten moeten aan de volgende eisen voldoen:

  • het product mag niet afhankelijk zijn van speculatie;
  • de bank mag geen zaken doen met onethische bedrijven (bijvoorbeeld bedrijven die iets doen met seks, alcohol of wapens);
  • er mag niet gespaard en geleend worden tegen rente.

Het marktaandeel van de islamitische banken in Qatar is ongeveer 25%.

Meer weten?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het betalingsverkeer in Qatar? Neem dan contact op met onze adviseurs.

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?