Zakendoen in Syrië
Syrië ligt in het Midden-Oosten tussen landen als Turkije, Irak, Jordanië en Libanon. Het laatste decennium kennen we Syrië vooral van de burgeroorlog die er sinds 2011 woedt. Nederland onderhoudt geen banden met het Syrische regime. Sinds maart 2012 is de Nederlandse ambassade in Damascus gesloten. Consulaire hulp is dus niet mogelijk in Syrië.
Nederland raadt af om te ondernemen in Syrië. Wanneer u toch zaken wilt doen in Syrië kunt u het best advies op maat vragen bij experts. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met onze regio-specialisten voor dat gebied. Voor vragen over exportdocumenten neemt u contact op met de KVK. Bekijk ook de MVO-risicochecker van MVO Nederland.
Sancties tegen Syrië
De Europese Unie (EU) heeft een omvangrijk sanctiepakket opgelegd aan Syrië. Zo zijn aan een groot aantal personen en bedrijven tegoedenbevriezingen opgelegd. Het is verboden zaken te doen met deze personen en bedrijven. Import en export van bepaalde goederen van en naar Syrië is verboden, zoals goederen op IT/telecomgebied, chemicaliën en olie. Ook het leveren van bepaalde diensten is verboden. In sommige gevallen hebt u een vergunning nodig voor handel met Syrië.
Naast de sancties tegen Syrië heeft de EU ook onder het wereldwijde sanctieregime inzake chemische wapens sancties ingesteld tegen een aantal Syrische personen en instellingen. Zorg ervoor dat u zich aan de sancties houdt wanneer u zakendoet met Syrië. Bekijk de informatie over zakendoen in een land met sancties.
Gevolgen van de aardbevingen
Het noorden en westen van Syrië werden op 6 februari 2023 getroffen door 2 zware aardbevingen. Deze hebben een grote invloed op de mensen en de economie. Door de aardbevingen zijn de humanitaire omstandigheden voor de bevolking nog slechter geworden. Dit is vooral op het gebied van voedsel en huisvesting. De geschatte uitgaven voor herstel zijn enorm. Lees meer informatie over het effect van de aardbevingen op Syrië op de website van de Wereldbank.
Doet u zaken in Syrië en heeft de ramp invloed op uw bedrijf? Neem dan contact op met onze adviseurs voor persoonlijk advies.
Reisadvies Syrië
Bekijk het actuele reisadvies naar Syrië van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds maart 2012 is de Nederlandse ambassade in Damascus gesloten. Consulaire hulp is dus niet mogelijk in Syrië.
Exportregels in Syrië
De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Syrië. Vul eerst de HS-code en het land in. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets. Houd bij export naar Syrië rekening met de sancties tegen Syrië.
Meer informatie over Syrië
- Op onze factsheet Syrië vindt u algemene informatie over het land, zoals de staatsvorm, economische data en de talen die er worden gesproken.
- Op de website van het CBS vindt u statistieken over onze handel met Syrië.
- Op de website van de Europese Commissie vindt u actuele informatie over de handelsrelatie tussen de EU en Syrië.
- Op de website van de Wereldbank vindt u meer informatie over de effecten van de burgeroorlog op de Syrische maatschappij en economie.
- Neem contact op met de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer van de Douane als u specifieke vragen heeft over de export van bepaalde goederen. Of wanneer u twijfelt of een transactie onder de sancties valt.
Vragen over ondernemen in Syrië?
Wij helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken