Zakendoen in een land met sancties
Wanneer u zakendoet in een land waartegen internationale sancties gelden, moet u rekening houden met specifieke beperkingen of boycots. Bijvoorbeeld voor personen, organisaties, goederen of diensten. Het is belangrijk dat u goed onderzoekt wat deze beperkingen betekenen voor uw bedrijf. Lees waar u de juiste informatie vindt.
Wat moet ik doen als er sancties gelden?
Als u zakendoet in een land of gebied waar een handelsboycot of sancties tegen gelden, moet u zich als ondernemer 2 belangrijke vragen stellen:
- Mag ik mijn product of dienst verhandelen?
- Mag ik met deze partij zakendoen?
U vindt het antwoord op deze vragen via verschillende bronnen en sanctielijsten van de EU. Wij helpen u op weg.
1. Check of uw product of dienst onder de sancties valt
Om te onderzoeken of u een product of dienst mag verhandelen (exporteren of importeren) volgens de sancties, kunt u de EU Sanctions Map gebruiken. De Sanctions Map biedt per land een overzicht van de sancties die er gelden, met behulp van icoontjes.
Zoek eerst via de zoekbalk de informatiepagina van het desbetreffende land op.
Zo ziet de zoekbalk eruit op sanctionsmap.eu (desktopweergave):
Vink bovenaan 'Lists of persons, entities and items' en 'Legal acts' aan. Per sanctietekst verschijnt dan onderaan en bij de icoontjes extra informatie.
Op elke landenpagina op sanctionsmap.eu, kunt u verschillende onderwerpen aanvinken (desktopweergave):
Kijk onder het kopje 'Legal acts'. Hier vindt u de officiële sanctieteksten: de 'verordeningen'. In de artikelen van deze verordeningen staat beschreven welke goederen of diensten u niet of beperkt mag verhandelen. In de bijlagen van de verordeningen vindt u meestal sanctielijsten met goederen en/of diensten die u niet mag verhandelen.
Zo ziet de tabel met verordeningen eruit op sanctionsmap.eu (desktopweergave):
Zo zien de icoontjes met uitleg eruit op sanctionsmap.eu (desktopweergave).
Tip: als er diensten- of goederencategorieën zijn waarvoor beperkingen gelden, staan deze ook als icoontje aangegeven. Klik deze aan voor een samenvatting.
2. Check of bedrijven en personen onder de sancties vallen
Wilt u weten of u volgens de sancties zaken mag doen met een organisatie, persoon of bedrijf? Download dan de actuele geconsolideerde sanctielijst op de website van de Europese Commissie. In deze lijst vindt u de personen, bedrijven en organisaties waarvoor wereldwijd beperkingen of een boycot gelden vanuit de EU. U zoekt het gemakkelijkste door de sanctielijst als pdf-bestand te downloaden.
Zo ziet de downloadoptie voor de pdf-versie eruit op sanctionsmap.eu (desktopweergave):
Gebruik de toetsencombinatie CTRL+F om in het pdf-bestand op naam te zoeken. Let hierbij goed op hoe de naam gespeld wordt. Probeer verschillende fonetische spelwijzen. Zo controleert u of de partij met wie u zakendoet op de sanctielijst staat.
Staat de partij op de lijst? Dan mag u er niet mee zakendoen.
Wat doe ik met sanctieschendingen?
U wilt melding doen van een sanctieschending door anderen
Het kan gebeuren dat uw bedrijf mogelijke schendingen van sancties tegenkomt. U kunt dit bij de EU melden via een whistleblower-tool. Hiermee meldt u – eventueel anoniem – uw vermoedens van schendingen van EU-sancties.
In Nederland kunt u ook een strafbaar feit (waaronder een sanctieschending) melden bij:
U heeft zich niet aan de sancties gehouden
In de Sanctiewet 1977 staat dat het strafbaar is als u zich niet aan de sancties houdt. Dit is een economisch delict. Wat de gevolgen zijn na overtreding van de sancties, hangt onder meer af van of de overtreding per ongeluk ging of niet.
Als er geen sprake is van opzet, is het niet houden aan de sancties volgens de Wet economische delicten (WED) een overtreding. Zijn de sancties wel met opzet overtreden, dan is er sprake van een misdrijf. In dat geval kan het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek overgaan tot vervolging.
Waar vind ik sanctie-informatie per land?
Over een aantal landen en gebieden waartegen sancties gelden, krijgen wij veel vragen. Voor deze landen bieden wij specifiekere informatie:
Waar kan ik advies krijgen?
- Wilt u weten hoe sancties uw bedrijf raken? Neem contact op met RVO. Onze adviseurs denken graag met u mee.
- Weet u niet zeker of u strategische goederen of diensten mag exporteren? Neem contact op met de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer. Zij helpen u verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken