Zakendoen in een land met sancties

Laatst gecontroleerd op:
28 mei 2024
Gepubliceerd op:
20 juni 2019

Wanneer u zakendoet in een land waartegen internationale sancties gelden, moet u rekening houden met specifieke beperkingen. Bijvoorbeeld voor personen, organisaties, goederen of diensten. Het is belangrijk dat u goed onderzoekt wat deze beperkingen betekenen voor uw bedrijf. Lees waar u de juiste informatie vindt.

Wat moet ik doen als er sancties gelden?

Als u zakendoet in een land of gebied waar sancties tegen gelden, moet u zich als ondernemer 2 belangrijke vragen stellen:

  1. Mag ik mijn product of dienst verhandelen?
  2. Mag ik met deze partij zakendoen?

U vindt het antwoord op deze vragen via verschillende bronnen van de EU. Wij helpen u op weg.

1. Check of uw product of dienst onder de sancties valt

2. Check of bedrijven en personen onder de sancties vallen

Wat doe ik met sanctieschendingen?

U wilt melding doen van een sanctieschending door anderen

Het kan gebeuren dat uw bedrijf mogelijke schendingen van sancties tegenkomt. U kunt dit bij de EU melden via een whistleblower-tool. Hiermee meldt u – eventueel anoniem – uw vermoedens van schendingen van EU-sancties.

In Nederland kunt u ook een strafbaar feit (waaronder een sanctieschending) melden bij:

U heeft zich niet aan de sancties gehouden

In de Sanctiewet 1977 staat dat het strafbaar is als u zich niet aan de sancties houdt. Dit is een economisch delict. Wat de gevolgen zijn na overtreding van de sancties, hangt onder meer af van of de overtreding per ongeluk ging of niet.

Als er geen sprake is van opzet, is het niet houden aan de sancties volgens de Wet economische delicten (WED) een overtreding. Zijn de sancties wel met opzet overtreden, dan is er sprake van een misdrijf. In dat geval kan het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek overgaan tot vervolging.

Waar vind ik sanctie-informatie per land?

Over een aantal landen en gebieden waartegen sancties gelden, krijgen wij veel vragen. Voor deze landen bieden wij specifiekere informatie:

Waar kan ik advies krijgen?

  • Wilt u weten hoe sancties uw bedrijf raken? Neem contact op met RVO. Onze adviseurs denken graag met u mee.
  • Weet u niet zeker of u strategische goederen of diensten mag exporteren? Neem contact op met de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer. Zij helpen u verder.
In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?