Lbv en Lbv-plus actueel

Gepubliceerd op:
7 september 2023
Laatst gecontroleerd op:
28 februari 2024

Hoeveel veehouders hebben een aanvraag gedaan voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en de Lbv-plus? En om wat voor veehouderijen gaat het? Op deze pagina vindt u de actuele cijfers. Ook leest u hoeveel beslissingen we verstuurd hebben. We werken de cijfers elke woensdag bij.

Aanvragen Lbv en Lbv-plus: de cijfers

Op deze afbeelding staat het totale aantal aanvragen voor de Lbv en Lbv-plus. U ziet ook hoeveel aanvragen er zijn per soort veehouderij en provincie.

Onderaan de afbeelding ziet u hoeveel beslissingen wij hebben verstuurd. En hoeveel ondertekende overeenkomsten wij teruggekregen hebben. Als een veehouder een positieve beslissing krijgt op zijn aanvraag, krijgt hij ook een overeenkomst. Wil de ondernemer meedoen met de subsidie? Dan moet hij die overeenkomst binnen 6 maanden ondertekenen en terugsturen. 

Aanvragen per soort veehouderij

Op deze afbeelding ziet u hoeveel aanvragen er zijn voor iedere soort veehouderij. En de verdeling tussen de subsidies. Sommige veehouders hebben alleen de Lbv of alleen de Lbv-plus aangevraagd. Andere veehouders hebben interesse in beide subsidies. Wij kijken dan of de veehouder in aanmerking komt voor de Lbv of Lbv-plus. 

Alleen beslissingen voor Lbv-plus

Tot nu toe hebben we alleen beslissingen voor de Lbv-plus verstuurd. Dit komt doordat wij deze aanvragen binnen 16 weken moeten beoordelen. Dit geldt voor aanvragen die volledig zijn. We hebben nog geen beslissingen verstuurd voor de Lbv. Daarom ziet u hier nog niets over op de afbeelding. We beoordelen de Lbv zo snel mogelijk, maar uiterlijk 1 juni 2024.  

Waarom nog geen beslissingen voor de Lbv? 

De aanvraagperiode van de Lbv is voorbij. Aanvragen kon tot en met 1 december 2023. Daarna zijn we verder gegaan met de beoordeling. Wij rangschikken de aanvragen op volgorde van kostenefficiëntie: we kijken daarvoor naar de verhouding tussen het subsidiebedrag en de hoeveelheid stikstofneerslag die wordt voorkomen.  

Wat betekenen deze cijfers?

Deze cijfers geven een beeld van de belangstelling voor de subsidies. Dit is niet hetzelfde als het aantal veehouders dat een of meer locaties gaat beëindigen. Veehouders die recht hebben op subsidie, kunnen op een later moment nog beslissen om niet mee te doen aan de subsidie. 

Lbv en Lbv-plus in het kort

Meer informatie

Informatie over de beëindigingsregelingen vindt u op:

Wilt u meer weten over de Lbv en Lbv-plus? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?