Veelgestelde vragen over de Lbv en Lbv-plus
Heeft u een vraag over de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) of de Lbv met piekbelasting (Lbv-plus)? Of over de AERIUS Check? Hier vindt u het antwoord op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? U leest hier ook bij welke helpdesk u dan terechtkunt.
Vragen over de Lbv en Lbv-plus
Hiervoor rekenen wij met dezelfde waarde als een stal van 40 jaar oud.
Met een veehouderijlocatie bedoelen we de vestigingsplaats van de veehouderij. U registreert uw bedrijfslocatie bij RVO met een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). U kunt per locatie een Lbv of Lbv-plus aanvraag doen.
Heeft u een bedrijf op 2 percelen die aan elkaar grenzen? Dan kan het onduidelijk zijn of u een aanvraag voor één of meer bedrijfslocaties doet. Er zijn verschillende manieren om te bekijken of u een aanvraag voor één of 2 locaties doet. Bijvoorbeeld met uw UBN of uw vergunningen. Heeft u vragen over uw situatie? Neem dan contact op via rvo.nl/contact.
Ja, want het afvoeren van dieren kan ook onderdeel zijn van de normale bedrijfsvoering. Dit is alleen wel voor eigen risico. Wordt uw aanvraag toch afgewezen? Of besluit u zelf uw aanvraag in te trekken? Dan zijn uw dieren al weg.
Staat uw vraag er niet bij?
Heeft u nog vragen over de Lbv of de Lbv-plus? Bijvoorbeeld over uw specifieke situatie? Of over het aanvraagproces? Bel ons op 088 042 42 42. Of stel uw vraag via de chat. Als u wilt, kunt u ook op andere manieren contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.
Vragen over de AERIUS Check
U vult alleen emissies in uit de sectorgroep Landbouw met de sector Stalemissies.
Gebruikt u een oude berekening om de AERIUS Check in te vullen? Verwijder dan andere bronnen van emissie uit de berekening.
U vult de gegevens van één Uniek Bedrijfsnummer (UBN) in. Voor elke locatie met een eigen UBN doet u dus apart een berekening. De afstand tussen de stallen binnen één UBN maakt niet uit.
U gebruikt het rekenjaar 2023. Als u begint met de AERIUS Check ziet u de velden Type en Rekenjaar. Deze staan standaard op Referentie en 2023. Dit is juist en dit hoeft u niet aan te passen. Later in de AERIUS Check vult u informatie over uw dieren in. U gebruikt hiervoor het gemiddelde aantal landbouwhuisdieren dat u in 2021 op uw locatie heeft gehouden.
In de AERIUS Check vult u het gemiddeld aantal landbouwhuisdieren in dat u in 2021 op uw locatie heeft gehouden. U kijkt dus naar het gemiddelde aantal dieren dat tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2022 per diercategorie heeft gehouden. U haalt deze informatie bijvoorbeeld uit uw Gecombineerde opgave of uw veesaldokaart.
Doet u een aanvraag voor de Lbv of de Lbv-plus? Dan stuurt u een kopie van uw administratie mee. Na uw aanvraag controleren wij deze informatie.
Kunt u aantonen dat 2021 niet kenmerkend was voor het jaarlijks gemiddeld gehouden aantal landbouwhuisdieren? Bijvoorbeeld door een ruiming? Alleen dan mag u uitgaan van een ander referentiejaar, namelijk 2019 of 2020.
Het resultaat van de AERIUS Check laat de stikstofneerslag (depositievracht) van uw veehouderijlocatie zien. U ziet ook of deze boven of onder de drempelwaarde van de Lbv of Lbv-plus uitkomt. Bij Weergave kiest u zelf voor Lbv of Lbv-plus.
Ziet u een vinkje staan? Dan komt de stikstofneerslag van uw locatie boven de drempelwaarde uit. Als er een kruisje staat, is de stikstofneerslag lager dan de drempelwaarde. Meer over het resultaat van de AERIUS Check vindt u bij Stap 4 van de handleiding Snel aan de slag met de AERIUS Check.
Voldoet uw locatie aan de drempelwaarde van de Lbv-plus? Dan valt uw bedrijf onder de aanpak piekbelasting. Wilt u weten welke mogelijkheden er voor u zijn? Lees dan verder op Als agrarisch ondernemer minder stikstof uitstoten.
Staat uw vraag er niet bij?
Heeft u hulp nodig bij het invullen van de AERIUS Check? De helpdesk van BIJ12 helpt u graag verder. Er staat ook een handleiding voor de AERIUS Check op de website Aanpak Stikstof.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit