Overzicht Nederlandse producten met Europese bescherming

Gepubliceerd op:
29 juni 2014
Laatst gecontroleerd op:
30 maart 2023

Op deze pagina vindt u een overzicht van Nederlandse producten met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) of een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS).

Een overzicht van alle Nederlandse wijnen met een BOB of BGA vindt u op de pagina Europese bescherming wijn. Bekijk de BGA-registratieaanvragen voor gedistilleerde dranken op de pagina Europese bescherming gedistilleerde dranken.

Overzicht Nederlandse producten met Europese bescherming

Productdossiers

Omschrijving

Opperdoezer Ronde (BOB) (pdf)

Een vrij vaste aardappel, die alleen in het Noord-Hollandse Opperdoes geteeld mag worden. Meer informatie vindt u op de website Opperdoezer Ronde.

Boeren Leidse met sleutels (BOB) (pdf)

Melkveehouderijbedrijven in het stroomgebied van de Oude Rijn produceren deze boerenkaas traditioneel. Meer informatie vindt u op de website van de Boerenleidse kaasmakers.

Kanterkaas (BOB) (pdf)

De productie van deze kazen vindt plaats in Friesland en het Westerkwartier. De traditionele benaming 'Kanter' duidt op de kantige vorm van de kaas.

Noord-Hollandse Edammer (BOB) (pdf)

Noord-Hollandse Edammer is een volgens traditioneel recept bereide Edammerkaas.

Noord-Hollandse Gouda (BOB) (pdf)

Een kaas met specifieke eigenschappen uit het Noord-Hollandse weidegebied. Meer informatie vindt u op de website Noord-Hollandse Gouda.

Brabantse Wal Asperges (BOB) (pdf)

Witte asperges met een licht zoute en niet bittere smaak, die geteeld worden in het gebied van de Brabantse Wal. Dit gebied loopt van de gemeente Steenbergen in het noorden via Bergen op Zoom en de Wouwse Plantage van Roosendaal naar Woensdrecht in het zuiden. Meer informatie vindt u op de website van de Brabantse Wal Asperges.

Westlandse druif (BGA) (pdf)

Deze tafeldruif heeft een hoog gehalte aan druivensuikers, vitaminen en mineralen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en variëteiten. Meer informatie vindt u op de website van de Stichting Westlandse Druif.

De Meerlander (BGA) (pdf)

De Meerlander is een aardappel die alleen geteeld mag worden in het gebied gelegen in de Haarlemmermeerpolder, die wordt omsloten door de Ringvaart. De aardappel is ontwikkeld door J.P.G. Könst uit Zwaanshoek en is door hem vernoemd naar de plaats waar het ras ontwikkeld is, namelijk Haarlemmermeer. De Meerlander heeft een milde fluwelen smaak en ook een ietwat droge maar toch volle smaak. De aardappel heeft een lichte zilte geur. De knollen zijn rondovaal, regelmatig van vorm, vrij vlakogig met een iets ruwe schil en lichtgeelvlezig.

Gouda Holland (BGA) (pdf)

Gouda Holland is een volvette (48+), natuurgerijpte, halfharde kaas. In Nederland gevestigde melkveehouderijen produceren de kaas uit in Nederland gewonnen koemelk. Meer informatie staat op de website van Gouda Holland.

Edam Holland (BGA) (pdf)

Edam Holland is een natuurgerijpte, halfharde kaas. In Nederland gevestigde melkveehouderijen produceren de kaas uit in Nederland gewonnen koemelk.

Hollandse Geitenkaas (BGA) (pdf)

Hollandse geitenkaas wordt bereid volgens een eeuwenoud productieproces van Goudse kaas. De kaas wordt volledig van geitenmelk gemaakt en is afkomstig van in Nederland gevestigde geitenhouderijbedrijven.

Basterdsuiker (GTS) (pdf)

Basterdsuiker is een echt Nederlands product. Sinds honderd jaar wordt het fabrieksmatig geproduceerd. De productiemethode is sindsdien ongewijzigd.

Boerenkaas (GTS) (pdf)

De naam ‘Boerenkaas’ is specifiek verbonden aan (half) harde kaas die men traditioneel op de boerderij bereidt uit rauwe melk van het eigen rundvee, geiten, schapen of buffelkoeien. Meer informatie staat op de website van Boerenkaas.

Hollandse maatjesharing/Hollandse Nieuwe (GTS) (pdf)

Haring wordt sinds eeuwen volgens de traditionele Hollandse wijze gekaakt of ontkopt en vervolgens gepekeld of droog gezouten. De haring wordt gegeten nadat natuurlijke, enzymatische rijping heeft plaatsgevonden.

Suikerstroop (GTS) (pdf)

Suikerstroop is een typisch Nederlands product dat al sinds de 17e eeuw bestaat. De stroop is een bijproduct van de suikerraffinage en heeft een zoet-zoute, licht bittere smaak.

Nieuwe registratieaanvragen

Er is een nieuwe aanvraag voor een BGA voor de Limburgse vlaai. De Adviescommissie Geografische Aanduidingen, Oorsprongsbenamingen en Gegarandeerde Traditionele Specialiteiten (AGOS) gaf het productdossier voor de BGA Limburgse vlaai een positief advies. Het productdossier is ingediend bij de Europese Commissie. Hieronder kunt u het dossier bekijken.

Vragen over Europese bescherming streekproducten?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?