Overzicht Nederlandse producten met Europese bescherming
Op deze pagina vindt u een overzicht van Nederlandse producten met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) of een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS).
Een overzicht van alle Nederlandse wijnen met een BOB of BGA vindt u op de pagina Europese bescherming wijn. Bekijk de BGA-registratieaanvragen voor gedistilleerde dranken op de pagina Europese bescherming gedistilleerde dranken.
Nederlandse producten met een BOB
Dit zijn de 6 Nederlandse producten met een BOB:
Een vrij vaste aardappel, die alleen in het Noord-Hollandse Opperdoes geteeld mag worden.
Boerenleidse kaasmakers in het stroomgebied van de Oude Rijn produceren deze boerenkaas op traditionele wijze.
De kanterkaas wordt gemaakt in Friesland en het Westerkwartier. De traditionele benaming 'Kanter' duidt op de kantige vorm van de kaas.
De Noord-Hollandse Edammer is een edammerkaas die men maakt volgens een traditioneel recept.
De Noord-Hollandse Gouda is een kaas met specifieke eigenschappen uit het Noord-Hollandse weidegebied.
De Brabantse Wal Asperges zijn witte asperges met een licht zoute en niet bittere smaak. Men teelt deze asperges in het gebied van de Brabantse Wal. Dit gebied loopt van de gemeente Steenbergen in het noorden via Bergen op Zoom en de Wouwse Plantage van Roosendaal naar Woensdrecht.
Nederlandse producten met een BGA
Dit zijn de 5 Nederlandse producten met een BGA:
De Westlandse druif heeft een hoog gehalte aan druivensuikers, vitaminen en mineralen. Deze tafeldruif is verkrijgbaar in verschillende kleuren en variaties.
De Meerlander is een aardappel die alleen geteeld mag worden in het gebied gelegen in de Haarlemmermeerpolder, dat wordt omsloten door de Ringvaart. De Meerlander heeft een milde fluwelen smaak. De aardappel heeft een lichte zilte geur.
De Gouda Holland is een volvette (48+), natuurgerijpte, halfharde kaas. Melkveehouders die in Nederland gevestigd zijn maken deze kaas van Nederlandse koemelk.
Edam Holland is een natuurgerijpte, halfharde kaas. Melkveehouders die in Nederland gevestigd zijn maken deze kaas van Nederlandse koemelk.
Hollandse Geitenkaas is gemaakt volgens een eeuwenoud productieproces van Goudse kaas. Deze kaas wordt volledig van geitenmelk gemaakt door geitenhouderijbedrijven die in Nederland gevestigd zijn.
De Limburgse vlaai is sinds 2024 beschermd met een BGA. Deze vlaai mag alleen in Limburg gemaakt worden, volgens het vastgestelde recept.
Nederlandse producten met een GTS
Dit zijn de 4 Nederlandse producten met een GTS:
Basterdsuiker is een echt Nederlands product. Sinds honderd jaar wordt het fabrieksmatig geproduceerd. De productiemethode is sindsdien niet veranderd.
Boerenkaas is specifiek verbonden aan (half) harde kaas die men traditioneel maakt op de boerderij uit rauwe melk van het eigen rundvee, geiten, schapen of buffelkoeien.
Haring wordt sinds eeuwen volgens de traditionele Hollandse wijze gekaakt of ontkopt en vervolgens gepekeld of droog gezouten. De haring wordt gegeten na natuurlijke en enzymatische rijping.
Suikerstroop is een typisch Nederlands product dat al sinds de 17e eeuw bestaat. De stroop is een bijproduct van de suikerraffinage en heeft een zoet-zoute, licht bittere smaak.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur