Unified Patent Court (UPC)

Gepubliceerd op:
31 maart 2017
Laatst gecontroleerd op:
23 mei 2022

Vanaf het najaar 2022 is er een nieuwe rechtbank voor octrooirechtszaken in 17 Europese landen. Het UPC beslist over inbreukzaken en nietigheidszaken bij Europese octrooien én unitaire octrooien.

Een uitspraak van het UPC geldt voor inbreukzaken en nietigheidszaken in alle 17 aangesloten landen: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Zweden.

Overgangsperiode voor Europese octrooien

Nadat de UPC in werking treedt, is er voor Europese octrooien een overgangsperiode van minimaal 7 jaar. In deze periode kunt u kiezen of u gebruik wilt maken van het UPC met uw Europese octrooi . Als u geen gebruik wilt maken van het UPC, blijven rechtszaken lopen via de nationale rechtbanken. Dit heet ‘opt-out’ bij het UPC. ‘Opt-out’ kiezen kan al voordat het UPC van start gaat. Overleg deze stap met uw octrooigemachtigde, mede-octrooihouders en/of licentienemers. 

Gaat u een unitair octrooi aanvragen? Dan is er geen overgangsperiode en verlopen alle rechtszaken over inbreuk en nietigheid altijd via het UPC.

Kosten Unified Patent Court (UPC)

Als u procedeert bij het UPC, kunt u hoge kosten verwachten:

  • Griffierechten bij het UPC;
  • Proceskostenvergoeding aan de winnende partij;
  • Vertaalkosten;
  • Schadevergoeding aan de tegenpartij;
  • Winstafdracht;
  • Kosten voor een advocaat en/of octrooigemachtigde.

De kosten van het UPC zijn afhankelijk van het financieel belang van de rechtszaak. Deze kunnen behoorlijk oplopen. De kosten voor een inbreukzaak beginnen bij € 11.000. Kleine ondernemingen (maximaal 50 personen en maximaal € 10 miljoen omzet) krijgen een korting van 40% op de bedragen die het UPC rekent. Toch kan het voor kleine partijen lastig zijn om het gevecht aan te gaan met grote partijen als het financiële belang groot is.

Lees meer over de kosten op de website van het UPC (Engelstalig)

Meer informatie

Lees meer over het UPC in het informatiesheet hieronder (pdf) en op de website van het UPC (Engelstalig).

Vragen over Octrooien?

Bel 088 042 42 42 (kies 2 en dan 3)

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?