Strokenteelt registreren
Kiest u voor strokenteelt op uw percelen? Dan is het belangrijk dat u dit op de goede manier registreert in Mijn percelen. Deze registratie gebruikt u namelijk om verschillende subsidies en uitbetalingen aan te vragen.
Wat is strokenteelt?
Met strokenteelt bedoelen we dat u verschillende gewassen naast elkaar teelt op smalle stroken grond. Vaak zijn deze stroken 3 meter breed, of een veelvoud daarvan. Bijvoorbeeld 6, 12 of 24 meter. U teelt 1 gewas per strook.
Als u een combinatie van gewassen teelt, kan dat zorgen voor meer biodiversiteit.
Meer informatie over strokenteelt leest u op de website van Wageningen University & Research (WUR).
Strokenteelt in Mijn percelen
In Mijn percelen registreert u elke strook als een apart perceel. U tekent de percelen in zoals u bent gewend in Mijn percelen. Het is het makkelijkst om daarvoor een strokenbestand te gebruiken. Wageningen University en Research (WUR) kan u daarbij helpen. Dit bestand voegt u daarna toe aan Mijn percelen. Hoe u dat precies doet, leest u in de handleiding Strokenteelt registreren. Die vindt u op Mijn registratie van Mijn percelen.
Denk goed na over de indeling. Deze gebruikt u namelijk 5 tot 10 jaar. Misschien zelfs langer. Geef uw percelen namen die voor u duidelijk zijn. Zo houdt u makkelijker overzicht.
Wij werken samen met WUR aan een makkelijke manier om uw percelen in te tekenen in Mijn percelen. Wanneer u daarmee aan de slag kunt, leest u dat op deze pagina.
Meer weten over strokenteelt registreren?
Neem dan contact op met ons klantcontactcentrum. Voor andere vragen over strokenteelt neemt u contact op met WUR:
- Dr. Ir. Dirk van Apeldoorn beantwoordt uw vragen over strokenteelt toepassen.
- Dr. Ir. Corne Kempenaar beantwoordt uw vragen over het strokenbestand.
Strokenteelt en subsidies
Heeft u de percelen met strokenteelt goed geregistreerd in Mijn percelen? Dan kunt u de percelen gebruiken om in de Gecombineerde opgave subsidies aan te vragen. Bijvoorbeeld voor de basispremie en/of de eco-regeling. De voorwaarden van deze GLB-subsidies vindt u op de pagina’s Basispremie en extra betaling eerste 40 hectare 2025 en Eco-regeling 2025. Vraagt u subsidie aan voor een brede weersverzekering? Dan vraagt u deze aan per perceel, dus per strook.
Meer informatie over GLB-subsidies vindt u op onze informatiepagina Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2025.
Strokenteelt en bemonsteren
Laat u uw grond bemonsteren voor een hogere fosfaatgebruiksnorm? Dat doet u op de normale manier, volgens het bemonsteringsprotocol.
Voorbeeld: heeft u 3 stroken die naast elkaar liggen? Dan mag u die in één keer laten bemonsteren. De oppervlakte van deze stroken mag samen niet groter zijn dan 5 hectare. De oppervlakte van één strook mag niet groter zijn dan 2,5 hectare.
Meer over bemonsteren leest u op de informatiepagina Fosfaatdifferentiatie.
Wat is wel of geen strokenteelt?
U heeft 5 stroken van 15 meter breed. U teelt zomertarwe, koolzaad (zomer), zomergerst, Italiaans raaigras en peterselie (productie)
Van de 5 hoofdteelten in dit voorbeeld moet u minimaal 2 productieve gewassen en één rustgewas hebben.
Zomertarwe (gewascode 234), Koolzaad, zomer (gewascode 1923), Zomergerst (gewascode 236), Italiaans raaigras (gewascode 6754) en Peterselie, productie (gewascode 1037) zijn rustgewassen in de eco-regeling.
U kunt alleen rustgewassen inzetten voor de eco-activiteit Strokenteelt die wij benoemen bij de eco-activiteit Rustgewas. De lijst met rustgewassen vindt u in de Gewascodelijst. Filter bij GLB op Eco Rustgewas.
Zet u gewassen in voor de productie? Dan zien we dit als een productief gewas.
U heeft een akkerrand met kruiden rondom een perceel met aardappelen
De akkerrand en de aardappelen zien we als 2 percelen. Deze situatie zien we niet als strokenteelt.
U heeft stroken met verschillende kleuren tulpen op uw landbouwgrond
Stroken met verschillende kleuren tulpen voldoet niet aan de eco-activiteit Strokenteelt. Het gaat om minimaal 5 verschillende soorten gewassen.
De voorwaarden van de eco-activiteit Strokenteelt leest u op Eco-activiteiten 2025.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur