Subsidieregelingen voor waterstof

Gepubliceerd op:
24 januari 2022
Laatst gecontroleerd op:
27 juli 2022

Bent u benieuwd naar de financieringsmogelijkheden van uw waterstofproject? Verschillende subsidieregelingen moedigen het gebruik en de ontwikkeling van waterstof aan.

Op deze pagina leest u meer over deze regelingen speciaal voor waterstof.

IPCEI Waterstof

IPCEI is een Europese regeling. Het staat voor 'Important Project of Common European Interest'. In het Nederlands betekent dat 'een project dat belangrijk is voor heel Europa'. Voor verschillende onderwerpen, waaronder waterstof, zijn IPCEI-initiatieven gestart. Lees meer over de Important Projects of Common European Interest (IPCEI)

In september 2020 deden wij een interessepeiling voor de IPCEI Waterstof. Lees meer over het vervolg op deze interessepeiling

Tijdelijke opschalingsregeling waterstof via elektrolyse

Wij bereiden samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een nieuwe subsidieregeling voor. Deze regeling richt zich op de opschaling van waterstofproductie via elektrolyse. Wij publiceren deze ergens in 2022. Daarna opent de tender voor projectvoorstellen voor elektrolyse en kunt u subsidie aanvragen.

Een paar belangrijke kenmerken van deze opschalingsregeling zijn:

  • Beschikbaar subsidiebudget: € 250 miljoen;
  • Voor elektrolysers van 0,5 tot maximaal 50 MW (elektrisch inputvermogen);
  • Het gaat om een tender waarin voorstellen concurreren om de beschikbare subsidie;
  • Het gaat om een totale subsidie (subsidie voor de investering plus voor het gebruik over 15 jaar) per MW-elektrolysevermogen;
  • Een WABO-vergunning (voorlopig) is vereist bij subsidieaanvraag.

Voor deze regeling hebben we in januari 2021, juni 2021 en januari 2022 consultaties georganiseerd. Meer informatie hierover vindt u in de downloads hieronder. 

Heeft u vragen over de opschaling? We hebben ook een vragenuur iedere donderdagmiddag van 21 juli tot en met 25 augustus, 14:00 en 15:00 uur.

Consultatie en vragenuurtjes opschalingsregeling waterstof via elektrolyse

Vragen over waterstof?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?