Visrecht op de binnenwateren
Bent u beroeps- of sportvisser op de Nederlandse binnenwateren? Dan zijn daar regels voor. Beroepsvissers mogen vissen als zij visrecht op het water hebben. U kunt dit bij ons aanvragen voor de binnenwateren van de staat. Sportvissers mogen vissen met een VISpas.
De regels veranderen
De spelregels voor het uitgeven van visrechten voor de binnenlandse wateren van de staat gaan veranderen. Een aantal zijn nu al anders. We vertellen u hier graag meer over onder Regels voor uitgeven van visrechten veranderen.
Met de regels voor visrecht zorgen we voor een gezonde visstand en voor voedselveiligheid. U mag vissen op een binnenwater als u:
- eigenaar bent van een water;
- een visrecht huurt van de eigenaar van een water;
- toestemming heeft van de eigenaar of van iemand die het visrecht huurt;
- toestemming heeft of huurt van een eigenaar van een heerlijk visrecht.
Nieuw visrecht aanvragen
Wilt u een visrecht aanvragen op een staatswater? U vraagt hiervoor een huurovereenkomst bij ons aan. Beroepsvissers mogen visrecht op aal aanvragen. Sportvisserijorganisaties mogen visrecht op schubvis aanvragen.
Stuur uw verzoek naar vr@rvo.nl. U stuurt een kaartje met de ligging van het water mee. Wij beoordelen uw verzoek.
Wilt u een visrecht aanvragen voor een water dat niet van de staat is? Dit regelt u bij de eigenaar zelf.
Huurovereenkomst wijzigen
U kunt uw adres en andere gegevens op uw huurovereenkomst wijzigen. Ook mag u uw huurovereenkomst overdragen aan een andere ondernemer. U regelt de wijziging direct bij ons.
Visrecht verhuren
U heeft een gehuurd visrecht op een staatswater. Iemand anders mag dit gebruiken als:
- u schriftelijk toestemming geeft;
- er in uw huurovereenkomst staat dat iemand anders het visrecht mag gebruiken;
- en u goedkeuring heeft van de Kamer voor de Binnenvisserij.
Goedkeuring Kamer voor de Binnenvisserij
Aanvragen VISpas sportvissers
Bent u sportvisser? Dan mag u met maximaal 2 hengels vissen op de binnenwateren. Met een VISpas mag u vissen op schubvissen op de daarvoor bestemde wateren. U leest meer over het aanvragen van een VISpas op de website van Sportvisserij Nederland.
Spelregels voor uitgifte visrechten binnenlandse staatswateren veranderen
Wij geven visrechten uit voor de binnenlandse wateren van de staat. Dit gaat volgens bepaalde spelregels, die de Nederlandse staat heeft bepaald. Deze spelregels veranderen, behalve voor het IJsselmeer, Markemeer en het IJmeer. We verwachten dat de regels die veranderd moeten worden, in 2026 zijn aangepast. Een aantal regels is nu al anders.
Als beroepsvisser mag u nu uitheemse rivierkreeft en wolhandkrab vangen en houden voor verkoop. Bent u sportvisser? Dan mag u de bijvangst van deze dieren houden voor eigen gebruik. Voor het vissen op uitheemse rivierkreeft- en wolhandkrab gelden de regels van de Exotenverordening. U moet ervoor zorgen dat de dieren niet in andere wateren komen. Gaat u ze vervoeren? Dan moet u voorkomen dat ze ontsnappen.
Bij het kweken van schelpdieren en het vissen hierop in de zoute binnenwateren geldt nu het Schelpdierbeleid. Met de zoute binnenwateren bedoelen we het Grevelingenmeer en het Veerse meer.
U bent niet meer verplicht deel te nemen aan een VBC. En u hoeft ook geen gezamenlijk visplan meer te maken. Wilt u de visserij wel zoveel mogelijk afstemmen met andere beroepsvissers. En met andere partijen binnen uw viswater, zoals de waterbeheerder en natuurorganisatie?
Hebben wij niet eerder een visrecht uitgegeven voor een bepaald water? Dan vragen wij advies aan Rijkswaterstaat (RWS) over de visserijmogelijkheden. Hiervoor kijkt de RWS naar de ecologische visstand en de (vaar)veiligheid op het water. Ook kunnen we advies vragen bij de VBC die over het gebied gaat.
We geven nu al een lange tijd geen schriftelijke toestemmingen meer uit voor de peurvisserij.
Wetten en regels
Meer weten over de regels over visrecht? Bekijk dan de Visserijwet 1963.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur