Zo draagt u bij aan een circulaire economie

Gepubliceerd op:
6 februari 2024

In een circulaire economie draait alles om het bewuster, langer en herhaaldelijk gebruik van grondstoffen. Dit betekent dat producten een langere levensduur krijgen, eenvoudig te repareren zijn, en gemakkelijk als grondstof kunnen dienen voor nieuwe producten. Maar hoe begint u hiermee als mkb'er? Op deze pagina staan voorbeelden van ondernemers die succesvol circulaire stappen hebben gezet. Van de monniken van La Trappe, tot Senbis, Europa's 'leading innovator' op het gebied van vezels uit bioplastics. Wilt u ook beginnen met circulaire initiatieven in uw onderneming? Neem dan contact met ons op.

Hoe Cooloo wereldwijd impact wil maken met circulaire meubels

Bekijk de video met circulaire enthousiasteling Ricco Fiorito.

Bescherming circulair idee

Cooloo maakt designmeubels met een coating van restmaterialen en lokale afvalstromen. 

De man met een even imponerende titel als naam - Ricco Fiorito, commercieel circulair directeur - legt in de video uit hoe een octrooi Cooloo heeft geholpen om naar het buitenland uit te breiden.

Een circulair potje voetbal.

’s Werelds 1e biologisch afbreekbare kunstgras voetbalveld

Senbis kreeg de kans om te pionieren op het gebied van kunstgras dankzij de innovatiecompetitie SBIR. De uitdaging: ontwikkel een hoogwaardig recyclebaar kunstgras sportveld. Het resultaat: op 24 september 2022 opende 's werelds 1e biologisch afbreekbare kunstgras voetbalveld in Emmen, bij voetbalclub EHS'85.

Lees het hele verhaal van Senbis.

#7 Hamertijd: Een fietsband gemaakt van paardenbloemen

In deze Hamertijdaflevering laat onze octrooiadviseur de circulaire fietsband zien.

Circulaire fietsbanden

De definitie van circulariteit volgens de Nederlandse encyclopedie: rondgaande beweging. Dan denken wij in Nederland al snel aan een fietsband. Een Duitse fabrikant kwam op het idee om buitenbanden te maken van paardenbloemen. Paardenbloemen produceren namelijk latex.

Om van idee naar uitvoering te komen, dook de fabrikant onder meer in de octrooidatabanken. Daar is veel informatie te vinden over deze paardenbloementechnologie. 

Benieuwd hoe de gratis beschikbare octrooidatabanken uw bedrijf kunnen helpen? Neem dan contact op met Octrooicentrum Nederland.

Bugaboo: de weg naar CO2-neutrale en leasebare kinderwagens

In 2022 maakte kinderwagenproducent Bugaboo in materiaalgebruik de switch van gewoon naar biobased plastic. Op weg naar 2035 nemen ze al hun materialen onder de loep. Het doel? Geen CO2-uistoot meer in 2035. Sinds 2021 heeft Bugaboo bovendien een lease-concept opgezet: Bugaboo Flex. Zo willen ze de levensduur van hun kinderwagens verlengen en een duurzame deeleconomie stimuleren. 

Voor de ontwikkeling van hun innovatieve producten maakt Bugaboo onder meer gebruik van ondersteuning van de WBSO-regeling.

La Trappe circulair

Bekijk de 1e circulaire stap van La Trappe.

Het volgende rondje halen is toch al circulair?

In 2018 opende de Biomakerij, waarmee de abdij Koningshoeven La Trappe de 1e stap zet richting circulair bierbrouwen. De abdij zuivert het afvalwater lokaal, in een tropische plantenkas om het op den duur te kunnen hergebruiken. Dit is van belang om de verdroging van de Brabantse zandgronden tegen te gaan.

Teamfoto Feniks

Ook de Nederlandse vliegtuigmaakindustrie zet stappen

Als het aan FENIKS ligt, kan de Nederlandse vliegtuigmaakindustrie in de toekomst afvalvrij thermoplastcomposiet vliegtuigonderdelen produceren. Ook zorgt het project voor een oplossing voor hergebruik. 

Het zijn mooie ontwikkelingen, die de organisatie mede kan realiseren dankzij de subsidieregeling TSH Vliegtuigmaakindustrie. Dit is een subsidieregeling voor onderzoeksprojecten om de luchtvaart te helpen verduurzamen, bijvoorbeeld door nieuwe technieken te ontwikkelen.

Meer weten? Lees meer over dit mooie project.

Bent u tevreden over deze pagina?