Lichte PV-constructies voor daken

Gepubliceerd op:
21 juli 2021
Laatst gecontroleerd op:
17 november 2021

De draagkracht van sommige daken is niet voldoende voor een groot aantal traditionele panelen. Marktpartijen spelen hierop in door kunststof, lichtgewicht panelen en folies op de markt te brengen.

Kunststof modules

Bij kunststof panelen zijn de glasplaten en aluminium frames vervangen door vezel versterkte polymeren. Hierdoor ontstaat een systeem dat de helft lichter is dan gewone panelen. Tegelijk hebben ze een lage CO2-footprint. Ze zijn compleet recyclebaar.

Techniek

De glasplaat is vervangen door een 0,5 mm dunne kunststof sheet. Deze is gemaakt van polymeer van hoge kwaliteit. Dat is speciaal voor PV-toepassingen ontwikkeld. De achterkant van het paneel bestaat uit een 12 mm dik lichtgewicht sandwichpaneel. Het paneel is op een simpele manier in elkaar te zetten. Ze zijn geschikt voor hellende en platte daken.

Een voorbeeld van een bedrijf dat deze lichtgewicht panelen maakt is Solarge. Binnen het paneel gebruikt Solarge conventionele kristallijn silicium zonnecellen. Het elektrisch vermogen van de module is daarmee te vergelijken met conventionele panelen. De techniek is uitgebreid getest en wordt op dit moment in kleine series gemaakt in Nederland. De eerste toepassingen in de praktijk zijn gerealiseerd, onder andere op een boerderijdak in Hoevelaken.

Toepassing

Bij schuine of platte daken van distributiecentra, stallen en dergelijke. Ze kunnen het gewicht van gangbare zonnepanelen niet dragen.

Voordelen

De panelen zijn in gewicht gehalveerd door het gebruik van kunststof. Ook is de achterkant voldoende stijf waardoor een apart frame niet nodig is. Het paneel is hierdoor door één persoon te gebruiken en sneller te installeren. De installatietijd wordt gehalveerd en een verzwaring van het dak is niet meer nodig. In de panelen zitten geen toxische stoffen. De productie heeft een CO2 footprint die 25% lager ligt dan bij gewone panelen. De panelen zijn 100% recyclebaar.

Meer informatie

Solarge

Organische zonnefolie

Organische folie is lichter en beter recyclebaar dan de meeste traditionele panelen. Na een ontwikkelingsperiode van ruim 15 jaar komen de eerste producten nu op de markt.

Techniek

Een voorbeeld van een bedrijf dat zonnefolie maakt is Heliatek. Heliatek brengt in de productie organische cellen aan op een kunststof draagfolie in een rol-op-rolproces. De cel heeft meerdere lagen waardoor deze naast het zichtbare licht, ook het infrarood en uv-licht opvangt. Dit levert een efficiëntie van 8% op. Het standaardproduct heeft een afmeting van 44 cm bij 2 meter. Het bedrijf werkt nu aan een fabriek voor massaproductie.

Toepassing

De lichte, flexibele folie is een alternatief voor gebogen oppervlakten en gevels. Denk bij een gebogen oppervlakte aan de mast van windmolens of silo's.

Voordelen

Naast de voordelen van een lager gewicht en meer flexibiliteit, is de folie milieuvriendelijk. De productie vraagt minder materiaal (vooral minder glas en metalen) en daardoor ook minder energie. Al na 3 maanden genereert de folie evenveel energie als nodig is voor de productie. Daarmee is de CO2-footprint 10 keer lager dan bij een traditioneel zonnepaneel. Ook zitten er geen giftige materialen in de folie.

Toepassing van flexibele zonnefolie

Meer informatie

Dakankers voor ballastvrij montagesysteem

Dakankers verankeren de PV-draagconstructie rechtstreeks aan het dak en maken daarmee het gebruik van aparte ballast overbodig. Deze manier van bevestigen ontwikkelt zich snel tot een nieuwe standaard.

Techniek

Dakankers worden via een schroef met waterdichte afsluiting of mechanisch aan de dakconstructie bevestigd. Ze worden daarna waterdicht afgeseald. Er zijn meer leveranciers die verschillende ankers leveren. Ze zijn geschikt voor schuine en platte daken van bitumen, kunststof, zink of edpm.

Toepassing

Met name voor lichte dakconstructies en voor grote hoogten en dakrandzones waar veel wind is.

Voordelen

Dakankers voor zonnepanelen worden aangebracht in de dakconstructie. Dit maakt het een ballastvrij montagesysteem. Dakanker en drager worden verbonden door een schroefdraad. De dunne schroefdraad zorgt dat modder en regenwater gewoon van het dak af spoelen. De dakankers kunnen tegen extreme weersomstandigheden. De PV-installatie kan niet verschuiven. Dit verkleint de kans op beschadiging aan het dak. Bovendien blijven met een ballastvrij montagesysteem (dakankers) de originele functies van een dak behouden: de afvoer van regenwater en thermische isolerende werking.

Meer innovatie

Kijkt u ook eens op onderstaande pagina's voor meer innovatieve toepassingen met zonne-energie voor bijvoorbeeld daken en gevels.

Vragen over zonne-energie?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?