Bruggen en scheepsrompen van kunststof

Gepubliceerd op:
30 juli 2020

Bruggen, sluisdeuren en complete scheepsrompen van kunststof? Aan zo'n innovatief idee heeft de markt tijd nodig om te wennen. Zowel FiberCore Europe als InfraCore Company maken gebruik van de WBSO om die tijd te overbruggen. "We zijn erg content met deze regeling."

FiberCore Europe maakt composiet: kunststof versterkt met vezels. De panelen zijn lichter dan beton en sterker dan staal, ideaal voor infrastructuur. "We hebben inmiddels al zo'n 1.000 bruggen gemaakt", zegt algemeen directeur Jan Kroon. "En dat is nog maar het begin. Ongeveer 10% van de 1 miljoen bruggen in Europa is aan vervanging toe. Met de mede door ons ontwikkelde SUREbridge-methode bieden we een oplossing. Door een dragend dek verlengen we de levensduur van een brug."

Opdrachtgevers overtuigen

InfraCore Company, het Research en Developement (R&D) onderdeel van het bedrijf, zet nu stappen in de scheepsbouw. "Ik kom zelf uit de scheepssector", zegt operationeel manager Laurent Morel. "En de InfraCore-technologie, waarbij we het composiet toepassen, presteert op alle fronten beter dan het toepassen van gangbare materialen. Maar objectieve feiten zijn onvoldoende om opdrachtgevers te overtuigen. Ze moeten het eerst zien."

Cruciaal demonstratieproject

InfraCore Company gaat als demonstratieproject een volledig composiet schip ontwerpen. Het bedrijf bouwt bovendien een scheepssectie op werkelijke schaal op de scheepswerf van een opdrachtgever. Volgens Morel zijn deze laatste stappen van innovatie naar markttoepassing even cruciaal als kostbaar. "Daar hebben we alle steun bij nodig. Dat krijgen we voor dit project concreet vanuit het Europese programma Horizon 2020. En in het algemeen van de WBSO."

Flexibele WBSO-regeling

Ook voor andere projecten zet FiberCore Europe de WBSO in. "Bijvoorbeeld voor de toepassing van gerecyclede of biobased materialen in een brug", zegt Kroon. "Maar ook om onze productie te mechaniseren en te automatiseren. Want in de nabije toekomst willen we veel hogere productievolumes halen. Met de WBSO kunnen we heel flexibel verschillende mensen daaraan laten werken."

Stimulering werkgelegenheid

Eens per jaar doet InfraCore Company de WBSO-aanvraag. "Vervolgens verplicht deze regeling je ook echt om die innovatie uit te voeren", zegt Morel. "Daar mogen wij en heel Nederland dankbaar voor zijn. Want innovatie stimuleert de werkgelegenheid enorm. Denk alleen maar aan de miljardenmarkt in Europa voor bruggen en scheepsbouw die we aanboren."

Ook bezig met innovatie voor de toekomst?

Wilt u net als FiberCore Europe en InfraCore Company profiteren van de voordelen van de WBSO? Vraag zelf eenvoudig WBSO aan voor uw R&D-project.

Meer weten?

FiberCore Europe
WBSO
Horizon 2020

Vragen over WBSO?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?